Aanmoedigingsprijs 2015

Nikki van der Westen is de winnares van de Aanmoedigingsprijs van het Fraude Film Festival 2015, die in dat jaar voor het eerst werd uitgereikt. De prijs stelt jonge documentairemakers in staat om documentaires te maken over fraude, corruptie, machtsmisbruik of aanverwante onderwerpen. Haar documentaire, over fraude in de thuiszorg, ging in première tijdens het Fraude Film Festival 2017.

 

DE ZORGDETECTIVES (2017)

Hoe bewijs je opzettelijk sjoemelen in de zorg? Dat is ontzettend complex. Een fout kan ook zijn ontstaan door onkunde of nalatigheid. Een vermoeden is niet genoeg; voor fraude moeten opzet en financieel gewin bewezen worden. Hoe toon je dat aan? Hoe zoek je in een grijs gebied naar zwart of wit?

De Zorgdetectives, een documentaire van Nikki van der Westen, winnaar van de FFF Aanmoedigingsprijs 2015, laat zien hoe het onderzoeksteam van zorgverzekeraar DSW optreedt tegen fraude in de thuiszorg. Kwaadwillende zorgverleners frauderen jaarlijks voor miljoenen euro’s en dat bedrag groeit. Ze schrijven hoge facturen uit voor zorg maar leveren niet alle zorg die ze opschrijven. Ze zetten handtekeningen namens hun cliënten en doen zich voor als familielid wanneer de verzekeraar belt. Cliënten weten meestal van niks.

In de film krijgt het onderzoeksteam een anonieme tip. De tipgever beschuldigt een zorgbureau van fraude. Het team gaat op onderzoek uit. Wat klopt er van de brief? Wat zeggen nietsvermoedende cliënten ervan? Kloppen de declaraties? En wat heeft de verdachte zelf te melden, als ze met de feiten wordt geconfronteerd?

De Zorgdetectives legt een maatschappelijk probleem bloot. Nederland geeft jaarlijks 10 miljard uit aan thuiszorg. Voor fraudeurs is de thuiszorg een goudmijn. Ondertussen is fraudeonderzoek tijdrovend en duur. Fraudeurs worden zelden vervolgd en het geld komt nog minder vaak terug. De zorgdetectives dragen, toegewijd en onverstoorbaar, water naar zee.

Interesse in het zien of vertonen van deze documentaire? Neem contact met ons op via info@fraudefilmfestival.nl

 

3 & 4 okt
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie