Klik hier
voor foto's van het
Fraude Film Festival 2016
5 oktober en 6 oktober in  eye-black
Fraude Film Festival On Tour

Op donderdag 22 juni ging het Fraude Film Festival “On Tour”. Tijdens deze leuke en inspirerende avond vertoonden wij in Theater Film Cafe De Lieve Vrouw in Amersfoort de bijzonder documentaire ‘Abacus: Small Enough to Jail’.

Meld je nu aan voor het FFF 2017

Dit jaar vindt het Fraude Film Festival plaats op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober. Twee volledige dagen staan filmmuseum EYE en A Lab Amsterdam in het teken van fraude, corruptie en de gezamenlijke bestrijding hiervan.

Inschrijven
Wie verdient de Anti Fraude Award 2017?

Op 5 oktober wordt tijdens het Fraude Film Festival voor het vierde jaar de Anti Fraude Award uitgereikt aan een persoon of organisatie die of dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de bestrijding van fraude.

Lees meer

Nieuws

28/06/17

Fraude Film Festival On Tour

Op donderdag 22 juni ging het Fraude Film Festival “On Tour”. Tijdens deze leuke en inspirerende avond vertoonden wij in Theater Film Cafe De Lieve Vrouw in Amersfoort de bijzonder documentaire ‘Abacus: Small Enough to Jail’....

Op donderdag 22 juni ging het Fraude Film Festival “On Tour”. Tijdens deze leuke en inspirerende avond vertoonden wij in Theater Film Cafe De Lieve Vrouw in Amersfoort de bijzonder documentaire ‘Abacus: Small Enough to Jail’. Deze documentaire vertelt het verhaal van de immigrantenfamilie Sung, eigenaren van de Abacus bank in het New Yorkse Chinatown. De kleine bank wordt als enige Amerikaanse bank strafrechtelijk vervolgd voor hypotheekfraude tijdens de economische crisis. Wat ons betreft een zeer geslaagde avond!

 


Deel dit op Facebook

21/06/17

Meld je nu aan voor het FFF 2017

Dit jaar vindt het Fraude Film Festival plaats op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober. Twee volledige dagen staan filmmuseum EYE en A Lab Amsterdam in het teken van fraude, corruptie en de gezamenlijke bestrijding hiervan....

Dit jaar vindt het Fraude Film Festival plaats op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober. Twee volledige dagen staan filmmuseum EYE en A Lab Amsterdam in het teken van fraude, corruptie en de gezamenlijke bestrijding hiervan.


Deel dit op Facebook

21/06/17

Wie verdient de Anti Fraude Award 2017?

Op 5 oktober wordt tijdens het Fraude Film Festival voor het vierde jaar de Anti Fraude Award uitgereikt aan een persoon of organisatie die of dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de bestrijding van fraude....

Op 5 oktober wordt tijdens het Fraude Film Festival voor het vierde jaar de Anti Fraude Award uitgereikt aan een persoon of organisatie die of dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de bestrijding van fraude. Wie treedt in de voetsporen van het televisieprogramma Tros Opgelicht?!, Transparency International en Peter Olsthoorn? Je bent van harte uitgenodigd om iemand te nomineren!

Wie komt er in aanmerking voor de Award? Iedereen die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden op het gebied van fraudebestrijding of op dat vlak een inspirerend initiatief heeft genomen! Inzendingen worden op een longlist geplaatst, die in augustus wordt gepubliceerd op de website van het Fraude Film Festival. Uit de inzendingen kiest een Expert Comité drie kandidaten. De winnaar wordt op 5 oktober tijdens het Fraude Film Festival bekend gemaakt.

Jouw nominatie kun je sturen naar: info@fraudefilmfestival.nl. Vertel ons vooral ook waarom deze kandidaat volgens jou kans moet maken op de Award! We zien ernaar uit jullie nominaties te ontvangen!


Deel dit op Facebook

06/06/17

Fraude Film Festival On Tour

Op donderdag 22 juni gaat het Fraude Film Festival “On Tour”. Tijdens deze leuke en inspirerende avond vertonen wij in Theater Film Cafe De Lieve Vrouw in Amersfoort de bijzonder documentaire ‘Abacus: Small Enough to Jail’....

Op donderdag 22 juni gaat het Fraude Film Festival “On Tour”. Tijdens deze leuke en inspirerende avond vertonen wij in Theater Film Cafe De Lieve Vrouw in Amersfoort de bijzonder documentaire ‘Abacus: Small Enough to Jail’. Deze documentaire vertelt het verhaal van de immigrantenfamilie Sung, eigenaren van de Abacus bank in het New Yorkse Chinatown. De kleine bank wordt als enige Amerikaanse bank strafrechtelijk vervolgd voor hypotheekfraude tijdens de economische crisis.

Daarnaast vertonen wij een heuse sneak preview van de documentaire ‘De Zorgdetectives’ van Nikki van der Westen, winnaar van de Aanmoedigingsprijs 2015.

We sluiten de avond af met een gezellige borrel!


Deel dit op Facebook

24/01/17

Ga aan de slag als vrijwilliger bij het Fraude Film Festival

Op 5 en 6 oktober 2017 strijkt het Fraude Film Festival voor zijn vierde editie neer in EYE Amsterdam....

Op 5 en 6 oktober 2017 strijkt het Fraude Film Festival voor zijn vierde editie neer in EYE Amsterdam. Twee dagen lang komen professionals en publiek samen voor onthullende films, documentaires en gesprekken over fraude, corruptie en de bestrijding ervan. Het organiseren van dit mooie festival doen we samen met vrijwilligers. Lijkt het je leuk om als vrijwilliger mee te werken aan het Fraude Film Festival, meld je dan nu aan!

VACATURE MARKETING & COMMUNICATIE
Ben jij de nieuwe vrijwilliger Marketing & Communicatie die de handen uit de mouwen steekt om het Fraude Film Festival bij het grote publiek onder de aandacht te brengen?

Wie ben jij? Je bent een vlotte en slimme marketeer (in opleiding) die graag zijn of haar steentje bijdraagt. Zo zorg je ervoor dat de website actueel blijft en breng je nieuws over het festival via social media naar buiten. Je helpt bij het schrijven van informatieve teksten, nieuwsberichten en mailings. Daarnaast denk je mee over het opzetten van een marketingplan en verzorg je voorlichtings- en promotiemateriaal.

Naast affiniteit met ons festival herken je jezelf in het onderstaande profiel
• Je hebt HBO of WO denkniveau
• Je kunt goed zelfstandig werken
• Je bent flexibel en initiatiefrijk
• Je bent creatief, denkt actief mee en bent niet bang om nieuwe ideeën aan te dragen en jezelf te laten horen.

Aantal uren: minimaal 4 tot maximaal 12 uur in de week.

VACATURE ADMINISTRATIEVE DUIZENDPOOT
Ben jij de nieuwe vrijwilliger die het Fraude Film Festival op administratief gebied komt ondersteunen?

Als administratieve duizendpoot lever je een actieve bijdrage aan het organiseren van het Fraude Film Festival. Je helpt bij het maken van presentaties, en je draagt zorg voor het notuleren van vergaderingen en het bijwerken van de website. Daarnaast ben je onder meer verantwoordelijk voor het opstellen en versturen van overeenkomsten en facturen en het afhandelen van inkomende correspondentie.

Naast affiniteit met ons festival herken je jezelf in het onderstaande profiel
• Je hebt HBO- of WO-denkniveau
• Je kunt goed zelfstandig werken
• Je bent klantgericht
• Je bent zorgvuldig en accuraat
• Je bent goed in plannen en organiseren
• Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal. Daarnaast is een goede beheersing van de Engelse taal een pré.

Aantal uren: minimaal 4 tot maximaal 12 uur in de week (bij voorkeur 1 dag in de week op ons kantoor in Naarden).

WAAR DOE JE HET VOOR?
Als vrijwilliger bij het FFF krijg je een uniek kijkje achter de schermen. Je leert nieuwe mensen kennen, onder wie professionals uit het fraudebestrijdings-werkveld. Daarnaast biedt het Fraude Film Festival je relevante werkervaring, een mooie toevoeging aan je CV, maar bovenal: een erg leuke tijd.

AANMELDEN
Wil je meer weten over een van de vrijwilligersfuncties? Of wil je je direct aanmelden? Dit kan door contact met ons op te nemen via info@fraudefilmfestival.nl.


Deel dit op Facebook

19/01/17

Data Fraude Film Festival 2017 bekend!

Op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober vindt de vierde editie van het festival plaats. Wij kijken er nu alweer naar uit. Jij ook?...

Op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober vindt de vierde editie van het festival plaats. Wij kijken er nu alweer naar uit. Jij ook?


Deel dit op Facebook

26/10/16

Sfeerimpressie Fraude Film Festival 2016

Met trots kijken wij terug op een geslaagde derde editie van het Fraude Film Festival. Onderstaande sfeerimpressie brengt goed naar voren wat een fantastische dagen het waren....

Met trots kijken wij terug op een geslaagde derde editie van het Fraude Film Festival. Onderstaande sfeerimpressie brengt goed naar voren wat een fantastische dagen het waren. Bekijk nu hier het dagverslag van 13 en 14 oktober!


Deel dit op Facebook

18/10/16

Peter Olsthoorn winnaar Anti Fraude Award!

Op 13 oktober is de derde Anti Fraude Award uitgereikt aan onderzoeksjournalist Peter Olsthoorn. Han Fennema, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Gasunie...

Op 13 oktober is de derde Anti Fraude Award uitgereikt aan onderzoeksjournalist Peter Olsthoorn. Han Fennema, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Gasunie had de eer om de bronzen award uit te reiken. Uit een longlist van 17 inzendingen koos het Expert Comité drie genomineerden die kans maakten op de award. De genomineerden waren:

 • foodwatch NL
 • Dopingautoriteit/ Herman Ram
 • Peter Olsthoorn

Het Expert Comité heeft de award aan Peter Olsthoorn toegekend vanwege zijn vooruitstrevend working paper Big Data voor Fraudebestrijding. “Het working paper getuigt van goede research naar en visie op data-analyse voor fraudebestrijding. Peter Olsthoorn levert een uniek overzicht van samenwerkingsverbanden binnen de overheid op het gebied van big data.”

 


Deel dit op Facebook

18/10/16

Bedankt!

Wat waren het twee fantastische festivaldagen! Met spraakmakende documentaires en vurige Q&A's kunnen we met trots terugkijken op de derde editie van het Fraude Film Festival....

Wat waren het twee fantastische festivaldagen! Met spraakmakende documentaires en vurige Q&A’s kunnen we met trots terugkijken op de derde editie van het Fraude Film Festival. Ontzettend bedankt iedereen die dit mede mogelijk heeft gemaakt! Houd de website en social media in de gaten voor de foto’s en filmpjes die zijn gemaakt. We zien jullie graag volgend jaar!


Deel dit op Facebook

07/10/16

Belastingontwijking: meer dan binnen de lijnen blijven?

Het is een geruststellende gedachte: mijn zoontje van vier wordt later geen belastingontduiker. Nu al geeft hij duidelijk blijk de regels en (gedrags)lijnen te (h)erkennen....

Persoonlijke Blog Pepieta Kleemans, Manager Forensic Deloitte

Het is een geruststellende gedachte: mijn zoontje van vier wordt later geen belastingontduiker. Nu al geeft hij duidelijk blijk de regels en (gedrags)lijnen te (h)erkennen. Hij heeft net een kleurplaat gemaakt. Alles is keurig binnen de lijntjes ingekleurd. Gelukkig maar, want bewust buiten de lijntjes kleuren kan een indicatie geven van willens en wetens de regels overtreden. Opgerekt associeer ik dit, als (strafrecht)jurist, als belastingontduiking. Een laagdrempelige vergelijking die ik graag nader uitwerk.

Het is opvallend dat het opzoeken van grenzen en voortdurend onderhandelen over wat wel en niet mag een gedragscomponent is die we al vroeg leren. Zakelijk zeilen we scherp aan de wind om zo optimaal mogelijk te presteren. Financieel geeft dat een goede mix van risico’s en mogelijkheden. Vanuit compliance oogpunt gezien, is dat een natuur die niet altijd succesvol is gebleken. Ook financieel niet als de kosten van onderzoek, boete en herstel meewegen.

Belastingontduiking is het expres te weinig of geen belasting betalen door belastingplichtigen, waarbij de wet wordt overtreden. Bij belastingontwijking is de historische uitleg dat de belastingdruk door belastingplichtigen wordt verlaagd, waarbij binnen de grenzen van de wet wordt gebleven. In de afgelopen jaren is sinds de Griekse financiële crisis een discussie gaande over de grenzen van het té goed zoeken naar de mogelijkheden om belasting te ontwijken.

Grote internationale bedrijven opereren in vele jurisdicties met verschillende belastingwetten en –verdragen. Het optimaal inrichten van een belastingafdracht is een onderdeel van een (commerciële) plicht om de onderneming financieel zo gezond mogelijk te laten zijn. Overigens willen ook kleine en middelgrote organisaties het betalen van de belasting betalen minimaliseren. Een van de instrumenten kan zijn met taxplanning of het gebruik maken van de mogelijkheden in de bi-laterale belastingverdragen zo weinig mogelijk belasting te betalen, waarbij de grenzen van de wet (de ‘lijntjes’) worden opgezocht.

Dat (grensoverschrijdende) belastingontduiking strafbaar is, weten we inmiddels, maar hoe zit het dan met belastingontwijking waarbij over het algemeen geen wetten worden overtreden?

Nikos Passas waarschuwt in 2005 in zijn artikel “Lawful, but awful: ‘Legal Corporate Crimes’ al dat door te veel te focussen op wat formeel als illegaal of als crimineel gedrag wordt gezien, een meer serieuze dreiging voor de samenleving over het hoofd wordt gezien. Een informele dreiging die wordt veroorzaakt door het handelen van bedrijven dat weliswaar binnen de grenzen van de wet valt, maar grote negatieve sociale consequenties heeft. Hierdoor worden democratische processen en duurzame economische groei ondermijnd.

Passas voert aan dat zelfs als alle wetgeving in de wereld met de beste intenties is opgesteld, er een substantieel verschil zit in deze wetgeving en de standaarden in de wereldgemeenschap waardoor veel conflicten kunnen ontstaan. Ongelijkheden in juridische definities en rechtshandhaving stelt bedrijven in staat in andere jurisdicties te doen wat thuis verboden is zonder de wet te overtreden. De globalisering van markten en bedrijven heeft gezorgd voor gefragmenteerde wetgeving. Hoe meer een bedrijf groeit in een nieuw geografisch gebied, des te minder het onderhevig is aan controle, aansprakelijkheid en geconsolideerd toezicht, aldus Passas.

Hij ziet het handelen van deze bedrijven als legaal, maar wel als iets dat meer schade aanricht dan crimineel gedrag doet, waarbij te denken valt aan: financiële kosten, schade aan het milieu en ondermijning van het democratische systeem. Dit handelen is volgens Passas “Lawful, but awful,” omdat het zulke negatieve gevolgen heeft, waaronder belastingontwijking waarbij de echte kosten verborgen blijven, maar die worden afgewikkeld op de samenleving als geheel.

Over het algemeen worden geen wetten overtreden en daardoor is het vinden van een oplossing voor deze problematiek een uitdaging. Het antwoord van Passas hierop is dat er behoefte is aan transparantie, regulering, aansprakelijkheid en een cultuuromslag in onze hedendaagse samenleving.

Er is ook een andere kant aan dit onderwerp.

De landen waarbinnen deze bedrijven opereren, zowel ontwikkelingslanden als westerse economieën, lopen miljarden aan inkomsten mis door mazen in de internationale belastingregels. Zoals Professor mr. drs. J.L.M. Gribnau in zijn artikel ‘Fiscale ethiek in de boardroom’ aangeeft, zijn belastingen hierdoor ook een moreel verschijnsel.

“Wanneer het opportunistisch toepassen van rechtsregels er toe leidt dat volstrekt evident geen eerlijk deel aan de maatschappij wordt betaald, dan is legaal handelen in principe niet legitiem. Als er niet heel goede bijkomende redenen zijn, is fiscaal gedrag in bijzondere gevallen wel legaal, maar niet moreel verantwoord. (…)

Het gaat niet enkel om het bewandelen van de fiscaal voordeligste weg: men draagt volstrekt evident niet bij aan de financiële middelen die nodig zijn voor het in stand houden van vrijheid, de maatschappij en de markt.” 

Gaandeweg is in het optimaliseren van de belastingontwijking binnen de hoeveelheid aan regels het risico toegenomen om het maximaal toelaatbare te gaan opzoeken. Men is meer gedreven door het ontwijken dan een ethisch aanvaardbare belastingafdracht verdedigen in de huidige maatschappelijke beleving. Deze maatschappelijk beleving is door de crisis en de diverse schandalen gaan schuiven en (on)ethische belastingontwijking wordt ter discussie gesteld.

Zoals beschreven in een artikel van 14 mei 2016 in het Financieele Dagblad, is een duidelijke trend waarneembaar dat belastingontwijking moreel twijfelachtig is. Het ondermijnt de welvaartsstaat. Schrijver Michiel Goudswaard wijst op “een onderstroom die morele kwesties weer een veel belangrijkere plaats zal geven in ons nationale gesprek. Het gaat langzaam, veel langzamer dan na het grote demasqué tijdens de financiële crisis werd gehoopt en verwacht”. Hij ziet ook “steeds meer mensen die de vanzelfsprekendheden uit het economisch systeem dat ons zo veel welvaart heeft gebracht ter discussie stellen. Inclusief de houding dat alles mag, wat niet expliciet verboden is.”

Dit is niet altijd zo geweest. In de jaren ‘80 met het Engeland van Margaret Thatcher was er geen animo om tot een Europese winstbelasting te komen. Concurrentie tussen landen werd als goed voor de welvaart gezien. En dat is lang het kompas geweest waar op gevaren is.

De Britse regering heeft nu wel plannen aangekondigd voor een afschrikkingsregime met hoge boetes voor partijen die behulpzaam zijn bij het opzetten en uitvoeren van ontwijkingsconstructies, zoals fiscaal adviseurs, advocaten en accountants.

Ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft in haar plannen tegen belastingontwijking sancties voor adviseurs overwogen en meer transparantie voorgesteld.

Is het reëel dat er op korte termijn iets zal veranderen?
Zoals Goudswaard in zijn artikel aangeeft, gaat deze verandering langzaam, veel langzamer dan na de financiële crisis werd gehoopt en verwacht.

In het Europa van vandaag met Brexit en de groeiende nationalistische aandacht in veel landen is een gemeenschappelijk Europees fiscaal beleid immers nog ver weg.

De grote bedragen die in de belastingparadijzen staan zijn meestal in handen van Amerikaanse bedrijven die liquide middelen niet (kunnen) repatriëren naar Amerika, maar daar laten staan. Onder de Amerikaanse wetgeving is dat expliciet toegestaan. Om dit te wijzigen zal de Amerikaanse belastingwetgeving moeten worden aangepast, maar de politiek in Amerika kan daar niet tot overeenstemming komen.

Belastingen worden bij wet geheven en niet op basis van moraliteit. Als men het niet eens is met het gebruik van deze wetten, dan zou een optie zijn de wetten te wijzigen en niet de belastingbetalers aanspreken op hun gedrag.

In lijn hiermee is de stelling dat niet op voorhand is te zeggen dat ontwijking het economische systeem ontwricht. Veel van de fiscale planning wordt gefaciliteerd door overheden, omdat men belastingheffing als instrument gebruikt voor economisch beleid. De Amerikaanse overheid geeft die mogelijkheden echt bewust aan Amerikaanse bedrijven zodat zij op die manier goedkoper in het buitenland kunnen opereren. Ontwikkelingslanden geven ook fiscale voordelen (tax holidays) om op die manier buitenlandse investeringen aan te trekken.

Is dat ontwrichtend of eigenlijk verkapte subsidie? Deze lijn doortrekkend zouden we wellicht subsidies ook moeten afschaffen waar vanuit een macro economisch perspectief veel voor te zeggen valt.

The Price We Pay

Al deze problematiek komt aan de orde in de film “The Price We Pay”. De filmmakers stellen dat door belastingontwijking door een aantal grote bedrijven afbreuk wordt gedaan aan de fundering van de democratische staat. Door het gebruik van belastingparadijzen worden triljoenen dollars “offshore” geparkeerd en lopen overheden ieder jaar belastinginkomsten mis. De film stelt aan de kaak dat deze praktijken betwistbaar legaal zijn en zoekt het debat over de vraag of het moreel is.

Een quote uit de film is: “We are not accusing you being illegal, we are accusing you of being immoral” Deze quote van Margaret Hodge kun je ook dichter bij huis toepassen. Veel mensen doen aan fiscale planning, zoals het kopen van een huis tegen een zo hoog mogelijke hypotheek of het kopen van een hybride auto voor de lage bijtelling. Mensen en bedrijven met veel geld en internationale activiteiten hebben meer ontwijkingsmogelijkheden en die ongelijkheid voelt voor velen onterecht en moreel twijfelachtig.

Als de trend zich voortzet dat belastingontwijking moreel twijfelachtig is, zal er wellicht in de toekomst weer meer binnen de lijntjes worden gekleurd. Ten slotte is alleen een kleurplaat die netjes binnen de lijntjes ingekleurd is het bewaren waard, nietwaar?


Deel dit op Facebook

Thema’s

Blockchain en Bitcoins

Sluiten

Blockchain en Bitcoins

Blockchain en Bitcoins staan volop in de aandacht van de media, het bedrijfsleven, de banken, overheden en de politiek. En dat is niet voor niets. Blockchain heeft een positieve invloed op veiligheid, fraude en kosten met betrekking tot transacties en contracten.

Binnen onze economie heerst een groot gevoel van wantrouwen. Wantrouwen is een van de drijfveren van Blockchain. We hebben tot op heden transacties en contracten nodig gehad om ons vertrouwen tijdens het zaken doen te vergroten. Maar wat nou als we op een andere manier voor dat vertrouwen kunnen zorgen? De blockchain technologie stelt ons in staat om op een minder complexe manier ons werk veiliger en met meer vertrouwen te doen.

Het internet zoals we dat nu kennen is enorm gecentraliseerd. Alles wat we doen, bekijken en opslaan op internet gaat via de servers van een paar grote spelers zoals Facebook, Amazon, Google en Airbnb. We vertrouwen al onze data toe aan deze ‘big boys’ zonder dat we weten wat er met die data wordt gedaan.

In 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto, een pseudoniem van een anoniem persoon, een artikel over zijn vondst: Bitcoin, de digitale valuta. Hij richtte tevens de eerste Blockchain database op. Dankzij Blockchain wordt het mogelijk om buiten de gevestigde netwerken om zelfstandig digitale transacties te doen, de digitale informatie gedecentraliseerd op te slaan en op dergelijke wijze de macht over je eigen data te behouden. De Blockchain technologie maakt het mogelijk een geheel nieuw internet te bouwen dat door niemand kan worden afgesloten. Het is als het ware een extra laag bovenop het internet. Het is de technologie achter bitcoin, maar is tot veel meer in staat dan alleen het creëren van een virtuele valuta. Wat wordt de functie van de banken in de toekomst?

De Blockchain technologie kan door niemand worden afgesloten. De mogelijkheden en toepassingen lijken eindeloos: denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van zwarte handel met concertkaartjes, het tegengaan van identiteitsfraude van bedrijven en het beheren van je eigen vertrouwelijke (medische-) gegevens. Too good to be true?

Het onderwerp Blockchain en Bitcoins mag niet ontbreken op het Fraude Film Festival: het is een nieuwe virtuele identiteit, een nieuwe realiteit, die ook weer fraude- en hackgevoelig is en nieuwe mogelijkheden tot frauderen uitlokt.

Films

De komende weken maken we bekend welke films worden vertoond op het Fraude Film Festival 2017. Stay tuned en meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

Submissions for 2017

Submit a film to the Fraud Film Festival

5 & 6 October submissions for the FFF 2017 are now open

Standard until 12 May 2017
Please e-mail Peter van Ingen for enquiries on film submissions peter@fraudefilmfestival.nl

Recensies Diederik Stapel

Tijdens het Fraude Film Festival 2015 hadden wij hem al te gast; voormalig Tilburgs hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel. In september 2011 kwam er een abrupt einde aan de wetenschappelijke loopbaan van Diederik Stapel toen bleek dat hij onderzoeksresultaten had aangepast en verzonnen.

Tijdens de voorgaande editie vertelde hij openhartig over deze periode en wat hem zo ver heeft doen komen. Dit jaar schrijft hij voor ons, als eerste gastrecent, een aantal filmrecensies.

The Price We Pay (2014)

The Price We Pay (2014)
Harold Crooks
93 minuten

Als het niet al meer dan 150 jaar bestond, zou het marxisme alsnog — met gezwinde spoed — moeten worden uitgevonden. Dat is de donkere, onbewuste boodschap die boven deze film zweeft. Marx had gelijk. Het kapitalisme eet zijn eigen kinderen op en creëert daarmee zijn onvermijdelijke ondergang. De kloof tussen arm en rijk is op hetzelfde niveau als in de middeleeuwen, de macht van financiële goochelaars is ongekend, de wereldpolitiek wordt gestuurd door een klein groepje van tien, twintig supermachtige bedrijven (Apple, Google, Amazon, wat oliezoekers en de heren van Goldman Sachs). Dat kan niet goed gaan. Ooit spat de hele boel uit elkaar. Maar wanneer?

Wat is het toch zonde dat de communistische toepassingen van het marxisme die de wereld de vorige eeuw overspoelden zo slecht zijn uitgepakt en ‘gelijkheid’, ‘socialisme’, ‘herverdeling’, ‘rechtvaardigheid, en ‘solidariteit zo’n slechte klank hebben gegeven, want oh, oh, oh, wat zou het toch fijn zijn als mensen gewoon konden doen waar ze goed in waren en waar ze plezier in hadden, iedereen zo ongeveer hetzelfde verdiende en de overheid alle economische meerwaarde, op basis van democratisch goedgekeurde vijfjaren plannen, keurig herverdeelde.

Helaas. Voor Thatcher, Reagan en Lubbers cum suis waren ‘social change’ en ‘redistribution of wealth’ scheldwoorden. Vloeken in de privatiseringskerk. Deze wereldleiders raakten verliefd op de onzichtbare hand, zagen belasting toch vooral als een vorm van diefstal en vonden dat bankiers vooral hun goddeloze gang moesten kunnen gaan. ‘Revenue’, dat was hun toverwoord. Winst. Zodat bedrijven vooral konden blijven investeren. Dat is pas goed voor de economie. De rest was bijzaak.

De rest is geschiedenis.

Of zoals een van de tientallen talking heads het zegt in deze film, ‘We don’t have a welfare state anymore. We had thirty years of dismantling it.’ Werkloosheid, crisis, depressie, tweedeling, ellende. De wereld is op drift en dat is de schuld van de immorele, harteloze kerngedachte van Het Kapitalisme: eigenbelang eerst, altijd. Dat is de boodschap van deze intens sombere, deprimerende documentaire over de talloze schijnconstructies die grote multinationals gebruiken om op allerhande manieren belasting te kunnen ontduiken. Kapitalisme in al zijn eenvoud: niet omdat het moet/mag/hoort/goed is, maar omdat het kan. ‘What we do is not illegal. You should not call it tax evasion. I like to call it tax efficiency’. Panama. Cayman, Guernsey, Bahamas, Ierland, Nederland.

The Price We Pay voert een bonte stoet van filosofen, economen, historici en vooral (tot inkeer gekomen) ex-bankiers op om de extreem sombere boodschap te verkondigen dat het systeem in- en in-verrot is en dat het voorlopig (de komende decennia) niet goed komt, omdat de superrijken er garen bij spinnen en alle macht naar zich toe hebben getrokken. Kort en goed: we’re fucked.

Nee, dan kijk ik toch liever naar Bernardo Bertolucci’s meesterwerk uit 1976, Novecento. Net als The Price we Pay is Novecento een aanklacht tegen het ongebreideld, immoreel, armoede vermeerderend kapitalisme. Maar Novecento is meer dan een sombere waarschuwing. Novecento is hoopvol. Uiteindelijk overwint de menselijkheid en moeten de kapitalisten het veld ruimen. Ze worden letterlijk het dorp uit geduwd, de stad uit gesleurd. Wanneer dat is gebeurd, naaien de winnaars, de landarbeiders, hun rode overhemden, doeken en kleden aan elkaar. Zo ontstaat een grote rode vlag. Het is een krachtige symbool voor het begin van een nieuwe lente, een nieuw geluid, een nieuwe tijd. Primavera.

Misschien een goed idee.

 

Dit is een persoonlijke essay van Diederik Stapel; het weerspiegelt niet de mening van de Stichting Fraude Film Festival.

The Woman Who Wasn’t There (2012)

The Woman Who Wasn’t There (2012)

Angelo Guglielmo

65 minuten

‘We could be heroes’, zong David Bowie. En hij had natuurlijk gelijk. We zouden helden kunnen zijn. Maar dat zijn we meestal niet. ‘We could hide away in daylight / We go undercover, wait out the sun / Got a secret side in plain sight / Where the streets are empty, that’s were we run.’

Alicia Esteve Head wilde ook een held zijn. Of op zijn minst iemand die er toe deed, iemand die ergens bij hoorde, een persoon die de moeite waard was. Alicia droomde dat ze uitverkoren was. En daarom verzon ze een leven dat bij die droom hoorde. Ze maakte haar droom haar en bereikte haar doel. Ze werd een held. Vanwege haar verzinsel werd Alicia iemand die door iedereen geweldig werd gevonden. Mensen hingen aan haar lippen, iedereen wilde met haar op de foto, mensen wilden haar aanraken, bij haar in de buurt zijn. Het was geweldig. Het was een trip. Totdat de het luchtkasteel ontplofte.

The Woman Who Wasn’t There vertelt het fantastische (en intens verdrietige) verhaal van Alicia Esteve Head, de vrouw die zei dat ze de 9/11 aanval op het World Trade Center in New York had overleefd. Maar dat was niet zo. Dat had ze verzonnen. Ze vertelde dat ze in het World Trade Center werkte voor Merrill Lynch (en dat ze diploma’s had van Harvard en Stanford), dat het vliegtuig aan had ziet komen, dat ze had gezien hoe het zich door de ramen had geboord, dat ze bevangen werd door de hitte, dat ze gered werd door een man met een rode zakdoek, dat haar arm in de fik had gestaan,  dat ze over brandende lijkende en schreeuwende mensen had moeten klimmen om bij de gang te kunnen komen, dat een brandweerman haar naar buiten had gedragen, en dat haar verloofde, de liefde van haar leven, Dave (die haar een paar dagen eerder in Hawaii ten huwelijk had gevraagd), in de vuurzee was omgekomen. Maar dat was niet zo. Dat had ze allemaal verzonnen. Op 9/11 zat Alicia in een collegezaal in Barcelona. Alicia is niet Amerikaans, ze studeerde niet aan Harvard en Stanford, ze werkte niet in het World Trade Center, ze heeft nooit op de loonlijst van Merill Lynch gestaan, ze heeft geen verbrande arm , ze is nooit verloofd met ‘Dave’ (of met iemand anders) en ze is nooit op Hawaii geweest. En toch geloofden, tientallen, honderden, duizenden mensen jarenlang haar verhaal. Pas in 2007 werd ze ontmaskerd. Waarom toen pas? Hoe kan zoiets? Als iemand ook maar een beetje zijn best had gedaan zou al veel sneller duidelijk zijn geworden dat Alicia’s verhaal te veel gaten en onwaarschijnlijkheden bevatte om ook maar een beetje waar te kunnen zijn. Het vliegtuig op je af zien komen, dwars door de ramen heen, en het toch overleven? Dave Zonderachternaam en Zondervrienden en Zondercollega’s en Zonderfamilie? Seriously?

The Woman Who Wasn’t There vertelt de droom van Alicia voorzichtig en traditioneel. Alicia werd een heldin. Haar verhaal was zo extreem, zo bijzonder en zo geweldig dat zij het symbool, het icoon werd van de ‘9/11 survivors’. Ze werd voorzitter van de vereniging van 9/11 slachtoffers en hun familieleden. Haar verhaal bracht haar liefde en vele, zeer intensieve vriendschappen. Andere 9/11 slachtoffers zochten contact met haar en vonden troost bij haar. In The Woman Who Wasn’t There komen deze vrienden en vriendinnen veelvuldig aan het woord.

Alicia werd vaak geïnterviewd en gefilmd. Ze was mediageniek. Ze was het perfecte slachtoffer. Niet heel mooi. Aandoenlijk, verdrietig, gewoon, menselijk. Ze was het toonbeeld van hoop: zo veel ellende, zo veel pijn, en dan toch overleven, toch volhouden, toch optimistisch zijn. Wat een energie! Een gewone vrouw die boven zichzelf uitstijgt. Overlever, held, vrouw, weduwe. Er zijn talloze beelden waarop ze haar verhaal vertelt, waarop ze in huilen uitbarst en waarop ze andere slachtoffers troost, omarmt, knuffelt en deelt in hun verdriet. Schokkend. Bizar.

Vreemd. Zeker, maar The Woman Who Wasn’t There wordt pas echt interessant als haar vrienden en vriendinnen erachter komen dat Alicia de boel bij elkaar heeft verzonnen. Hoe verdragen mensen zoiets? Wat doe je als het wrakhout waar je je aan vast hebt geklampt een illusie blijkt te zijn? Wat voel je als je hoort dat je definitie van kracht en hoop van lucht blijkt te zijn? Zoef. Weg. Alicia gaf hoop, Alicia gaf liefde. Je hield van haar. En nu moet je daar van af. Fantoomgenezing. Hoe nu verder?

De reacties zijn divers. Het arsenaal aan menselijke verdedigingsmechanismen indrukwekkend. De grootste slachtoffers zijn het meest vergevingsgezind. Een impressionistische verzameling (uit de film) gaat ongeveer zo:

We all wanted a piece of it, of this disaster. We wanted to be part of it, because it was too big to deny. She took her part and ran with it.

She is a fraud. I will never be able to forgive her.

I hate her. I will always hate her

I have moved on. That was then, this is now. She is not a part of my life anymore.

She needs help. She is a troubled person.

Why did she do this? Obviously, she was lonely. She wanted to belong. This gave her an identity.

What’s taken away from me is the idea that God was there.

I miss her, I miss her, I miss, I miss the idea of what might have been.

Where the streets are empty, that’s were we run.

Sour Grapes (2016)

Sour Grapes (2016)

Jerry Rothwell & Reuben Atlas

85 minuten

‘Wat is nou eigenlijk het probleem? Paardenvlees is toch ook lekker?’

‘Ja, klopt. Ik vind het zelfs lekkerder, veel lekkerder. Maar je moet niet doen alsof het rundvlees is. Dat doe je gewoon niet.’

Een aantal jaren geleden hadden we in Nederland het vleesschandaal. Sluwe handelaren verkochten paardenvlees als rundvlees en verdienden zo wat extra. Niet heel netjes. Frauduleus zelf. Strafbaar, slecht en verwerpelijk. Het verhaal kreeg echter iets elegants toen bleek dat een van de vleescriminelen zijn bedrijf ‘Draap’ had genoemd. De firma ‘Draap’ verkocht paardenvlees als rundvlees. Mooi.

In Amerika noemen ze dat ‘the elegance of the hustle’. Liegen, verleiden en achterover drukken is minder erg als je het op een elegante manier doet. Denk aan meestervervalser Han van Meegeren. Een oplichter die talloze nietsvermoedende liefhebbers nepkunst verkocht, maar ook een ambachtsman, een lefgozer, een anarchist, die nog steeds bewondering afdwingt. Onlangs kwam er weer een film over hem uit (Een echte Vermeer). Fout, maar ook hip, elegant en sexy.

Sour Grapes vertelt het verhaal van de elegante oplichter Ruby Kurniawan. Kurniawan was een schatrijke wijnconnaisseur die jarenlang duizenden, miljoenen dollars besteedde aan het opkopen van de meest fantastische wijnkelders. Hij reisde de hele wereld rond om op wijnshows inkopen te doen, hij gaf geweldige feesten, hield uitzonderlijke wijnproeverijen en hij had een geweldige neus. Kurniawan wist meer van wijn dan wie ook en zijn onderscheidingsvermogen was ongekend. Wijnveilinghuizen gaven hem enorme voorschotten om wijnen te kunnen inkopen, proeven en beoordelen. Kurniawan was een fenomeen. Toen hij in 2006 delen van zijn beroemde wijnvoorraad begon te verkopen, hapte de superrijke jetset dan ook in grote getale toe. Wie wil er nou niet een Lafite uit 1787 of een Domaine de la Romanee Conti uit 1945? Miljardair Bill Koch kocht voor 2,1 miljoen wijn in bij het beroemde wijnwonderkind Ruby Kurniawan. En zo waren er meer. Tientallen.

Helaas. Net als Van Meegeren verkocht Kurniawan vooral schitterende illusies. Hij gaf zijn klanten wat ze ongelooflijk graag wilden, waar ze naar snakten: status, aanzien, klasse, aandacht, erkenning. Maar de handelswaar waar ze deze verlangens mee vervulden was faker dan fake.

Kurniawan had een geweldige neus, maar de rest had ie erbij bedacht. Hij wist heel veel van wijn en kon heel goed proeven, maar hij was niet rijk, hij gaf geen wilde feesten, hij had niet de hele wereld rondgereisd, hij had geen geweldige wijnkelder en hij was niet kind aan huis bij de grote wijnproducenten. Kurniawan woonde in een klein appartementje. Met zijn moeder. En in dat appartementje maakte hij de ene na de andere schitterende, oude, peperdure wijn. Helemaal zelf. Met zijn eigen flessen, etiketten en kurken. Net echt.

En zeer elegant. Extreem elegant. Letterlijk. Wijnkennis draait immers vooral om subtiel taalgebruik, om bijzondere metaforen, om uitzonderlijke adjectieven. Had hij zijn ongelooflijke wijntalenten (en zijn schitterende taalgevoel) maar op een andere manier ingezet. Dan zat hij nu niet in de gevangenis.

Dirty Cargo (2015)

Dirty Cargo (2015)

Kjersti Knudssøn & Symøve Bakke

59 minuten

Single malt whisky is puurder en duurder dan blended whisky. Als je een single malt whisky drinkt, weet je zeker dat je een whisky drinkt waarvan de ingrediënten komen uit een en dezelfde destilleerderij. Blended whisky is een mix. Vaak van alles en nog wat. En daarom zijn blended whisky’s goedkoper.

Zo is het ook met olie. De beste olie is pure olie. Je kunt olie mixen met allerlei ongeraffineerde afvalproducten, maar daar komen ongelukken en explosies van. Slechte, vervuilde, ‘blended’ olie vliegt eerder in de fik. Maar … pure olie is duur. En omdat alles (in ieder geval heel veel) in het leven om geld draait is, wordt er in de oliewereld (net als elders) veel gesjoemeld met de samenstelling van olie.

Of, zoals een van de experts in de Noorse documentaire Dirty Cargo opmerkt: “Cheating is common in the gasoline trade. It is easy to pass off bad gasoline as high quality oil.”

Of, zoals een andere expert zegt: “Mixing and trickery occurs all the time.” Of, zoals een derde oliekenner vertelt: “If you talk about a cargo of 32000 tons and you mix 100 tons of shit into it, nobody will notice.”

Vals spelen, iets verkopen als pure olie, terwijl het een mix van olie en ‘shit’ is, waarom? Omdat je zo meer geld kunt verdienen en omdat het toch niet opvalt. Als je goed en slim doet, komt niemand erachter. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet: dat is een beetje de houding van de verzamelde olie-industrie, die in deze documentaire aan het woord komt. Met de mannen van Trafigura (de op twee na grootste olieproducent ter wereld, met een jaarlijks omzet van tussen de 50 en 60 miljard dollar per jaar) als de grootste boosdoeners. Die waren net iets te hebzuchtig en te overmoedig. Trafigura had jarenlang de gewoonte om net iets te veel ‘shit’ door de pure olie te mengen. Toen ontplofte de boel, gingen er mensen dood, kwamen er grote hoeveelheden sulfiet vrij en werden er heel veel mensen ziek.

Maar worden die oliemengsels dan helemaal niet gecontroleerd? Hoe moeilijk kan dat zijn? Al die olietankers moeten toch in elke haven laten zien wat ze aan boord hebben? En dat wordt toch tot in den treuren gecontroleerd?

Neen. Dat is misschien wel de meest schokkende conclusie van Dirty Cargo: er is nauwelijks controle. Tot twintig jaar geleden werd de inhoud van grote olietankers in elke haven die ze aandeden zeer intensief en ‘fysiek’ gecontroleerd. De autoriteiten stapten aan boord en namen monsters van de lading. Maar dat duurde te lang en was te kostbaar. Nu vinden er voornamelijk papieren controles plaats. “Now we only check on paper.”

Als het op papier klopt, is het goed. De havenautoriteiten, controleurs, veiligheidsbeambten en administratief medewerkers die in Dirty Cargo over deze vreemde (en levensgevaarlijke) gang van zaken worden geïnterviewd, weten dat ze fout zitten, zo fout als het maar kan. De winstlust van de grote oliemaatschappijen zaait al jaren dood en verderf, maar Het Systeem (om de decadente ontsporingen van onze neokapitalistische heilstaat maar een naam te geven) dwingt zijn bureaucratische slaven om te doen alsof alles in orde is.

Just checking the walls, just checking the walls.

Kijk dus vooral naar minuut 21, minuut 26, minuut 29 en minuut 49: op deze momenten in de film geven twee havenbureaucraten antwoord op moeilijke vragen van de documentairemakers. ‘Waarom vinden er geen fysieke controles plaats?’, ‘Waarom is er niets gedaan met klokkenluiders die duidelijk zeggen dat er iets grondig mis is?’, ‘Waarom ontbreekt er essentiële informatie in het archief?’ Het is geweldig om te zien hoe op deze momenten in de documentaire de verbale en de non-verbale communicatie volstrekt verschillende routes bewandelen. Knipperende ogen, het vermijden van contact, bewegende handen, overdreven formeel taalgebruik, afgebroken zinnen, vreemde grammaticale fouten, ademnood, blozen, eindeloos geschuif met papier. Conclusie: hier klopt iets niet. Hier vertellen mensen dat het allemaal koek en ei is, terwijl ze dondersgoed weten dat het een grote puinhoop is. Niet alleen nu, maar al jaren. Niet alleen in deze zaak, maar waarschijnlijk ook in vele, vele andere dossiers.

In minuut 21, 26, 29 en 49 zie je de mens in al zijn naaktheid: wij zijn allemaal daders, wij zijn allemaal slachtoffers. Dag in, dag uit. Hoe kunnen we aan dit helse lot ontsnappen? Grote schoonmaak? Een Enorme Ommekeer? Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Bezield Leiderschap? Waardegericht Organiseren? Ik vrees dat dat allemaal niet genoeg is. Revolutie?

In Limbo (2015)

In Limbo (2015)

Antoine Viviani

85 minuten

Utopieën zijn per definitief naïef. Net als dystopieën. Een wereld waar iedereen gelukkig is en alles op rolletjes loopt, is zo plat als een dubbeltje. En ook een wereld waar alles en iedereen uit is op ellende en afbraak, is net iets te makkelijk. Zo zijn mensen niet. De belangrijkste eigenschap van onze werkelijkheid is haar onpeilbare diepte. Louter liefde of louter ellende, dat houden we niet vol. We zijn het langst houdbaar in een combinatie van goed en kwaad. Dat is het soort omgeving waarin de mensheid het beste gedijd. Een beetje goed, een beetje kwaad, een vleugje hemel, een toefje hel.

Zelfs in de utopie der utopieën, het Bijbelse paradijs, voelde de mens zich uiteindelijk niet thuis. Het was er fantastisch, eten en drinken in overvloed, alle dagen feest, maar er knaagde iets: we wilden meer, we wilden dieper, we wilden kennis. Paradijs betekent in het Perzisch ‘ommuurde tuin’. En dat is precies wat er mis mee is. Er staat een hek omheen. In het paradijs mag niet alles mag gezien en gezegd worden. Het paradijs is een droom, een illusie, niet echt. Of op zijn minst, half-echt. Dus moesten Adam en Eva daar weg. Ze wilden niet slechts de halve, maar de hele waarheid, ook al leidt dat tot ‘inconvenient truts’. Het zij zo. Buiten Edense muren is het vaak koud en guur. Het is wat het is. Vermeerdering van kennis is vermeerdering van leed. Niets aan te doen.

In Limbo is een impressionistische, nogal zweverige en langdradige semikunstzinnige documentaire, waarin een stem (Nancy Huston) zachtjes fluisterend vertelt hoe ons leven eruit zou kunnen zien als onze lichamelijkheid volledig was vervangen door datasporen. We zien stranden en wolkenluchten, grote computers, dataopslagruimten en af ten toe wat computergoeroes die de toekomst voorspelen en digitale pioniers die vertellen hoe geweldig het zal zijn als alles wat er op de wereld gebeurt, wordt geregistreerd en opgeslagen. ‘Dat moet toch kunnen?’ Het kan, maar moet het ook? Brave New World.

Hoe zit de werkelijkheid eruit als de volledige fysieke wereld is overgebracht naar de virtuele wereld, als alles en iedereen is opgeslagen in computers.  In Limbo probeert de implicaties van dit (fascinerende?) idee te onderzoeken. Helaas lukt dat niet echt. In Limbo grossiert in vage tegelteksten die nauwelijks worden geduid en extreme toekomstvisies die niet kritisch worden geanalyseerd.

‘Nu weet mijn computer al meer over mij dan mij moeder. In mijn computer zijn meer details van mijn gedrag vastgelegd dan mijn moeder ooit zou kunnen onthouden.’ Is dat zo? Computers kunnen enorm veel informatie opslaan, maar we snappen nog vrij weinig van de werking van het menselijk geheugen. Ik vrees dat mijn moeder meer over mij weet dan ik (of mijn computer) vermoed.

‘Een persoon bestaat vooral uit informatie’. Klopt. We zijn slechts een verzameling nulletjes en eentjes. En wij zijn ons brein. Maar we zijn ook atoomstof. En we zijn onze omgeving. En onze cultuur. En we zijn het product van een toevallige interactie tussen genen en geschiedenis. Et cetera. De mens is misschien bovenal een schier oneindige hoeveelheid metaforen. Voor elke ideologie is wel een mooi beeld voor handen. We zijn schipbreukelingen die zich vastklampen aan elk stuk wrakhout dat de illusie koestert dat ons lot niet volstrekt absurd is.

In Limbo wordt de suggestie gewekt dat mensen digitaal kunnen worden gekloond door alles wat ze zien, voelen en horen te registreren en op te slaan op computers. Alsof. Alsof wij louter zijn wat wij doen en meemaken. Alsof wij kunnen worden gereconstrueerd door onze gedragingen achter elkaar te leggen en ‘uit te printen’.

Niemand kent mij helemaal. Zelfs ik niet. Ook niet als ik mijn hele leven al mijn doen en laten digitaal had vastgelegd. Ik ken een deel van mijzelf (en gelukkig is die kennis de afgelopen jaren exponentieel gegroeid), maar mijn moeder weet dingen over mezelf die ik al lang weer vergeten ben. Mijn vrouw weet heel veel over mij, meer dan ik vermoed. Mijn kinderen, mijn vrienden, mijn vijanden: allemaal hebben ze ‘intelligence’ over mij waar ik geen weet van heb. Ik besta niet, ik ben fluïde. Wie ik ben hangt af van wie degene is die iets over mij wil weten. Ik ben een product van De Ander.

Net als U overigens.

Lab sessies

Het Fraude Film Festival probeert elk jaar vernieuwend en innovatief te zijn en wil haar bezoekers daarom dit jaar wat extra’s bieden naast het reguliere film- en documentaire programma op 5 en 6 oktober in EYE. Nieuw dit jaar zijn daarom de LAB sessies in A Lab: in samenwerking met de community van A Lab en een aantal andere partners organiseert het Fraude Film Festival dit jaar drie inhoudelijke LAB sessies die qua onderwerpen en thema’s aansluiten bij de programmering en thema’s in EYE.

A Lab is de broedplaats waarbij creativiteit, technologie en sociale relevantie bij elkaar komen. Het experiment staat hierbij centraal. Zo’n 300 creatieve members zijn hier dagelijks mee bezig in het voormalige grootlaboratorium van Shell. A Lab en een aantal van haar members zijn partner van het Fraude Film Festival.

Verwacht een prikkelend en vernieuwend programma waarbij beleving centraal staat. We zien je graag in het (A) Lab.

donderdag 05 oktober, 2017- Alleen voor genodigenden

Ochtend – Zaal 1

09.00 - 10.00

Openingsblok

Founding Partner: Fortress

Ochtend – A Lab

09.00 - 10.00

De verleiding

Middag – Zaal 1

10.30 - 12.00

Misconduct resilient organization

Founding Partner: Deloitte
13.00 - 14.15

Blockchain, Bitcoins & Ethereum

Founding Partner: ABN AMRO
16.40 -16.25

Privacy

Founding Partner: SAS
16:45 - 17.45

Kwetsbare infrastructuren

Founding Partner: DataExpert
17:45 - 18:45

Corruptie in Azië

Founding Partner: Alvarez & Marsal

Middag – Zaal 2

10.30 - 12.15

Ons dagelijks voedsel

Founding Partner: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
13.00 - 14.15

Thema wordt binnenkort bekend gemaakt

Founding Partner: Rabobank
14.45 -16.15

Thema wordt binnenkort bekend gemaakt

Founding Partner: EY
16:45 - 18.30

Integriteit in moeilijke tijden

Middag – A Lab

10.30 - 12.00

Kan blockchain fraude uitbannen?

13.00 - 14.15

The Future of Fraud

14.45 - 16.15

Kan blockchain fraude uitbannen?

16.45 - 17.45

De verleiding?

18:00 - 19:00

The Future of Fraud

Avond – Zaal 1

19:00 - 20:00

Borrel en buffet

20.00 - 20.30

Uitreiking Anti Fraude Award

20:30 - 22:30

Fraude en corruptie in de zorgindustrie

Founding Partner: Fiod
22:30 - 23:00

Afsluitende borrel

vrijdag 06 oktober, 2017

€ 27,00

Ochtend – Zaal 1

09.00 - 09.30

De zorgdetectives

Founding Partner: Fortress
09:30 - 11:15

Integriteit in moeilijke tijden

11:45 - 12:45

Blockchain, Bitcoins & Ethereum

Founding Partner: ABN AMRO

€27,00

Ochtend – zaal 2

09.00- 11.15

Corruptie in Azië

Founding Partner: Alvarez & Marsal
11:45 - 12:45

Thema wordt binnenkort bekend gemaakt

Founding Partner: EY

€ 27,00

Ochtend – A Lab

09:30 - 11:00

Kan blockchain fraude uitbannen?

11:45 - 12:45

De verleiding

€ 38,00

Middag – Zaal 1

13:30 - 15:30

Misconduct resilient organization

Founding Partner: Deloitte
16:00 - 17.00

Kwetsbare infrastructuren

Founding Partner: DataExpert
17:15 - 18:45

Privacy

Founding Partner: SAS

€ 38,00

Middag – Zaal 2

13:30 - 15:30

Ons dagelijks voedsel

Founding Partner: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
16:00 - 17:00

Thema wordt binnenkort bekend gemaakt

17:15 - 18:45

Fraude en corruptie in de zorgindustrie

Founding Partner: Fiod

38,00

Middag – A Lab

13:30 - 15:30

Kan blockchain fraude uitbannen?

16:00 - 17:00

De verleiding

17:15 - 18:45

The Future of Fraud

Inschrijven

Over het festival

F-logoOp donderdag 5 en vrijdag 6 oktober vindt de vierde editie plaats van het Fraude Film Festival.

Twee volle dagen met films en documentaires over fraude en de bestrijding ervan. Het festival beoogt het maatschappelijk bewustzijn over fraude te vergroten en een trendbreuk in de bestrijding ervan te forceren.

Nu is Nederland geen land waar fraude dagelijks voorpaginanieuws is, of waar corruptie welig tiert. Toch wordt er meer gesjoemeld dan we denken – of voor waar willen houden. Zou het kunnen dat illusies het zicht op de realiteit verhullen? Of is fraude eerder ongemakkelijk dan schokkend? Dit festival is dé gelegenheid om tegels te lichten.

Op donderdag 5 oktober is het evenement uitsluitend toegankelijk voor genodigden. Op vrijdag 6 oktober is iedereen van harte welkom.

Organisatie

organisationMissie

De Stichting Fraude Film Festival is een non-profitorganisatie die zich inzet voor de organisatie van een filmfestival.

Tijdens dit evenement wordt het fenomeen fraude in vele hoedanigheden onder de loep genomen. Fraude is namelijk big business. De verdiensten zijn hoog, de risico’s klein. Door films en documentaires te vertonen wordt dit ‘lastige’ onderwerp onder de aandacht gebracht van een groot publiek.

Alle activiteiten die de Stichting Fraude Film Festival ontplooit komen voort uit de missie: het stimuleren en vergroten van (internationale) bewustwording rondom de impact van fraude.

Dit doet het Fraude Film Festival door het bijeen brengen van verschillende netwerken binnen de publieke en private sector. Het vertonen van inspirerende documentaires en het aangaan van kritische debatten staan hierbij centraal. Het Fraude Film Festival neemt binnen deze debatten een neutrale, onafhankelijke positie in.


searchVisie

De Stichting Fraude Film Festival ziet zichzelf in de toekomst als een internationaal onafhankelijk platform op het gebied van fraude, waarbinnen het Fraude Film Festival een jaarlijks terugkerend evenement is.

Het streven is erop gericht het festival ieder jaar in zowel kwalitatief als kwantitatief (meer partners, groter publiek) opzicht te laten groeien, om aldus de doelstelling van de Stichting dichterbij te brengen.

Bestuur

Stichting Fraude Film Festival

RSIN8540.52.410


Arthur de Groot (voorzitter)

fff arthur de groot

Arthur de Groot is ruim 30 jaar als forensisch accountant en gerechtelijk deskundige werkzaam in de fraudebestrijding, eerst bij de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) in Den Haag, later bij Ernst & Young en als partner bij Deloitte. Hij is tevens initiatiefnemer en directeur van het in 2015 opgerichte en in Den Haag gevestigde Institute for Financial Crime, een kennisinstituut gericht op de innovatie van fraude- en corruptiebestrijding.

Arthur heeft veel ervaring met het opzetten van forensic opleidingen en trainingen. Sinds 2014 is hij voorzitter van het Fraude Film Festival.

Deloitte Forensic & Dispute Services


IFFC


Jantien Heimel (penningmeester)

fff jantien heimel

Jantien is hoofd Internal Audit Netherlands bij Vattenfall Group, de moedermaatschappij van energiemaatschappij Nuon. Zij is onder meer verantwoordelijk voor de coördinatie van incidentonderzoeken binnen Vattenfall. Daarvoor was zij manager bij Ernst & Young Security & Integrity Services. Tot medio 2013 was Jantien voorzitter van het bestuur van de Nederlandse afdeling van de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE). Daarnaast is Jantien penningmeester en vicevoorzitter van het Instituut van Internal Auditors Nederland.

Nuon


Rob Otjens (secretaris)

fff rob otjens

Rob is de initiatiefnemer van het Fraude Film Festival, secretaris van de Stichting en directeur van Fortress Group. Fortress Group bestaat uit twee bedrijven: Fortress Staffing Services bv en Fortress Academy bv. Fortress Staffing is gespecialiseerd in werving en selectie, detachering en interim management op het gebied van security en fraude-riskmanagement. Fortress Academy ontwikkelt en verzorgt opleidingstrajecten op het gebied van security en fraude-riskmanagement.

Voordien was Rob onder meer werkzaam als districtsmanager bij Securicor en bij Adecco Personeelsdiensten.

Fortress


Marijke Kaptein (bestuurslid)

Marijkmarijke kapteine Kaptein  heeft veel ervaring in de opsporing en vervolging van strafzaken. Zij was onder meer fraude-officier bij het Openbaar Ministerie en is nu werkzaam als plaatsvervangend directeur van de FIOD.

Daarnaast was zij de afgelopen 20 jaar voorzitter van een galerie. Ook is zij een liefhebber van film. De combinatie van fraude, kunst en film maakte haar vanaf de start enthousiast voor het FFF. Via films en documentaires kan een verhaal immers anders, indringender worden verteld. En fraude kent veel verhalen. Over gretigheid, grenzen, gemakzucht en inventiviteit. Het gaat over mensen. Over ons.

Tijdens de eerste twee edities heeft Marijke meegedaan aan een Q&A met Peter van Ingen. Vanaf mei 2016 is zij medebestuurder van het FFF. Ze hoopt haar kennis, bestuurservaring en haar netwerk in te kunnen zetten voor dit mooie festival.

FIOD Belastingdienst 

Raad van inspiratie

De Stichting Fraude Film Festival heeft een Raad van Inspiratie ingesteld.

De Raad van Inspiratie zorgt voor inhoudelijke verbreding, initieert discussie over de inhoud en steunt in woord en daad de ambitie van het Fraude Film Festival om een (inter)nationaal platform te zijn. De Raad wordt gevormd door beleidsbepalers, directieleden of leden van de Raad van Bestuur uit zowel publieke als private organisaties. De leden zijn bijzonder geïnteresseerd in film en hebben affiniteit met fraudebestrijding. De Raad komt drie maal per jaar bijeen om het festival te adviseren en te evalueren.

Medewerkers

Binnenkort vindt u hier meer informatie over de medewerkers van het Fraude Film Festival.

 

Vrijwilligers gezocht

Op 5 en 6 oktober 2017 strijkt het Fraude Film Festival voor zijn vierde editie neer in EYE Amsterdam. Twee dagen lang komen professionals en publiek samen voor onthullende films, documentaires en gesprekken over fraude, corruptie en de bestrijding ervan. Het organiseren van dit mooie festival doen we samen met vrijwilligers. Lijkt het je leuk om als vrijwilliger mee te werken aan het Fraude Film Festival, meld je dan nu aan!


Vacature vrijwilliger technische ondersteuning

We zoeken een enthousiaste vrijwilliger voor de technische ondersteuning van het Fraude Film Festival. Tijdens de 2 dagen van het festival en de voorbereiding die daaraan voorafgaat, ben je verantwoordelijk voor een vlekkeloos verloop van de technische aspecten van het Fraude Film Festival. Werkzaamheden zijn het o.a. het up to date houden van het – technische – draaiboek, het controleren van alle binnenkomende films op technische kwaliteit (format, geluid, ondertiteling, e.d.), het regelen van de technische kant van Skype-verbindingen en toezicht op/aansturing van technische zaken tijdens het Fraude Film Festival.

Naast affiniteit met ons festival herken je jezelf in het onderstaande profiel:

 • Je hebt basiskennis van film-/bioscooptechniek
 • Het hebben van basiskennis van ICT is een pré
 • Je kunt gestructureerd werken (overzicht houden)
 • Je bent pro-actief, flexibel en stressbestendig
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden
 • Je kunt goed kunnen werken in teamverband

Beschikbaarheid:
September-oktober ca. ½ dag per week.
Laatste weken voor het filmfestival (week 39-40) ca. 2-3 dagen per week.
Tijdens het filmfestival (5 & 6 oktober) full-time.


Vacature Marketing & Communicatie

Ben jij de nieuwe vrijwilliger Marketing & Communicatie die de handen uit de mouwen steekt om het Fraude Film Festival bij het grote publiek onder de aandacht te brengen?

Wie ben jij? Je bent een vlotte en slimme marketeer (in opleiding) die graag zijn of haar steentje bijdraagt. Zo zorg je ervoor dat de website actueel blijft en breng je nieuws over het festival via social media naar buiten. Je helpt bij het schrijven van informatieve teksten, nieuwsberichten en mailings. Daarnaast denk je mee over het opzetten van een marketingplan en verzorg je voorlichtings- en promotiemateriaal.

Naast affiniteit met ons festival herken je jezelf in het onderstaande profiel
• Je hebt HBO of WO denkniveau
• Je kunt goed zelfstandig werken
• Je bent flexibel en initiatiefrijk
• Je bent creatief, denkt actief mee en bent niet bang om nieuwe ideeën aan te dragen en jezelf te laten horen.

Aantal uren: minimaal 4 tot maximaal 12 uur in de week.


Vacature administratieve duizendpoot

Ben jij de nieuwe vrijwilliger die het Fraude Film Festival op administratief gebied komt ondersteunen?

Als administratieve duizendpoot lever je een actieve bijdrage aan het organiseren van het Fraude Film Festival. Je helpt bij het maken van presentaties, en je draagt zorg voor het notuleren van vergaderingen en het bijwerken van de website. Daarnaast ben je onder meer verantwoordelijk voor het opstellen en versturen van overeenkomsten en facturen en het afhandelen van inkomende correspondentie.

Naast affiniteit met ons festival herken je jezelf in het onderstaande profiel
• Je hebt HBO- of WO-denkniveau
• Je kunt goed zelfstandig werken
• Je bent klantgericht
• Je bent zorgvuldig en accuraat
• Je bent goed in plannen en organiseren
• Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal. Daarnaast is een goede beheersing van de Engelse taal een pré.

Aantal uren: minimaal 4 tot maximaal 12 uur in de week (bij voorkeur 1 dag in de week op ons kantoor in Naarden).


Waar doe je het voor?

Als vrijwilliger bij het FFF krijg je een uniek kijkje achter de schermen. Je leert nieuwe mensen kennen, onder wie professionals uit het fraudebestrijdings-werkveld. Daarnaast biedt het Fraude Film Festival je relevante werkervaring, een mooie toevoeging aan je CV, maar bovenal: een erg leuke tijd.


Aanmelden

Wil je meer weten over een van de vrijwilligersfuncties? Of wil je je direct aanmelden? Dit kan door contact met ons op te nemen via info@fraudefilmfestival.nl.

ANBI Status

Missie en strategie

De Stichting Fraude Film Festival is een non-profitorganisatie die zich inzet voor de organisatie van een filmfestival. Tijdens dit evenement wordt het fenomeen fraude in vele hoedanigheden onder de loep genomen. Fraude is namelijk big business. De verdiensten zijn hoog, de risico’s klein. Door films en documentaires te vertonen wordt dit ‘lastige’ onderwerp onder de aandacht gebracht van een groot publiek.

Alle activiteiten die de Stichting Fraude Film Festival ontplooid komen voort uit de missie: het stimuleren en vergroten van (internationale) bewustwording rondom de impact van fraude.

De Stichting Fraude Film Festival tracht haar doelen onder meer te verwezenlijken door:

 1. de organisatie van een toonaangevend filmfestival dat zowel fraudebestrijders als het grote publiek aanspreekt;
 2. na elke filmvoorstelling interactie te bewerkstelligen tussen publiek en fraude-experts;
 3. te voorzien in achtergrondinformatie over de verschillende thema’s en bijbehorende films;
 4. zoveel mogelijk media-aandacht voor het fenomeen fraude te genereren;
 5. een bedrag te doneren aan een getalenteerd filmmaker met de opdracht een korte film te vervaardigen;
 6. de werving van de founding partners om bovenstaande mogelijk te maken.

Visie

De Stichting Fraude Film Festival ziet zichzelf in de toekomst als een internationaal onafhankelijk platform op het gebied van fraude, waarbinnen het Fraude Film Festival een jaarlijks terugkerend evenement is. Het streven is erop gericht het festival ieder jaar in zowel kwalitatief als kwantitatief (meer partners, groter publiek) opzicht te laten groeien, om aldus de doelstelling van de Stichting dichterbij te brengen.


Doelgroep

De doelgroep van het Fraude Film Festival bestaat enerzijds professionals die zich bezighouden met de bestrijding van fraude en corruptie, anderzijds het grote publiek (documentaire professionals, documentaire liefhebbers, filmstudenten en scholieren) dat geïnteresseerd is in het onderwerp.


Beloningsbeleid

De bestuurders van de Stichting Fraude Film Festival zetten zich onbezoldigd in.


Jaarrekening

Jaarrekening 2014

Jaarrekening 2015

Anti Fraude Award

eye

Tijdens het Fraude Film Festival 2017 wordt voor de vierde keer de Anti Fraude Award uitgereikt.

De Award

De Anti Fraude Award is bedoeld als blijk van waardering voor een persoon, een organisatie of een initiatief die of dat zich aantoonbaar heeft onderscheiden bij de bestrijding van fraude en daarmee een voorbeeldfunctie en een bron van inspiratie is voor anderen.

De Anti Fraude Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de bestrijding van fraude. De prijs is een initiatief van de stichting Fraude Film Festival. De winnaar van de award wordt ieder jaar geselecteerd uit nominaties en opvallende en succesvolle fraude initiatieven. Iedereen, individuen en organisaties, kunnen worden voorgedragen voor deze prijs. 


Nominaties

Iedereen kan voor deze prijs worden voorgedragen, zowel individuen en organisatiesEen ontvangen nominatie wordt door een Expert Comité beoordeeld op de volgende twee criteria:

De genomineerde

 • Heeft zich aantoonbaar onderscheiden op het gebied van fraudebestrijding
 • Is een inspiratie voor anderen

Bij de keuze laat het Expert Comité zich leiden door fraude in de breedste zin van het woord: een opzettelijke handeling door één of meer personen waarbij misleiding wordt gebruikt om een onrechtmatig voordeel te behalen.

Voor wat betreft de kwalificatie “onderscheidend” wordt meegewogen of de persoon, de organisatie of het initiatief:

 • effectief en proactief is bij het bestrijden van fraude:
 • in staat is een breed publiek te bereiken en in beweging te krijgen;
 • een aantoonbare bijdrage levert aan een weerbare samenleving

Uitgesloten zijn
• Organisatoren (Stuurgroep) van het Fraude Film Festival,
• Bestuurders van de Stichting Fraude Filmfestival,
• Leden van het Expert Comité,
• Secretariaatsmedewerkers AFA/Expert Comité,

Partners van het Fraude Film Festival kunnen wel voor een nominatie in aanmerking komen.

Jouw nominatie kun je sturen naar: info@fraudefilmfestival.nl. Vertel ons vooral ook waarom deze kandidaat volgens jou kans moet maken op de Award. We zien ernaar uit jullie nominaties te ontvangen!

Anti Fraude Award 2016

Op 13 oktober is de derde Anti Fraude Award uitgereikt aan onderzoeksjournalist Peter Olsthoorn. Han Fennema, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Gasunie had de eer om de bronzen award uit te reiken. De drie genomineerden die kans maakten op de award waren:

 • foodwatch NL
 • Dopingautoriteit/ Herman Ram
 • Peter Olsthoorn

Het Expert Comité heeft de award aan Peter Olsthoorn toegekend vanwege zijn vooruitstrevend working paper Big Data voor Fraudebestrijding. “Het working paper getuigt van goede research naar en visie op data-analyse voor fraudebestrijding. Peter Olsthoorn levert een uniek overzicht van samenwerkingsverbanden binnen de overheid op het gebied van big data.”

De genomineerden zijn door het onafhankelijke Expert Comité geselecteerd uit een longlist van 17 fraudebestrijders en anti-fraude initiatieven:

ECP/Marjolijn Bonthuis
Omdat het ECP,  zich sinds 2009 richt op een betrouwbare informatiesamenleving en zich inzet  om burgers, overheid en bedrijfsleven bewust te maken van het belang van digitale veiligheid. En met succes. Onlangs is adjunct Directeur Marjolijn Bonthuis door de internationale WiCS (Women in Cyber Security Foundation) gekozen als cybersecurity vrouw van het jaar 2016.


Stichting Opgelet op Internet
Omdat de Stichting Opgelet op Internet volledig wordt gerund door vrijwilligers en de website met 31.736 leden bijzonder succesvol is. Niet alleen worden regelmatig webshops offline gehaald, ook zoeken ze proactief de samenwerking met publieke en private partijen, waaronder bijv. Team High Tech Crime en het Landelijk meldpunt Internet Oplichting.


Antoine Deltour en Raphaël Halet
Omdat deze twee Franse klokkenluiders in 2011 geheime belastingdeals onthulden en vervolgens aangeklaagd en veroordeeld. Hun onthullingen, bekend als het  LuxLeaks-schandaal hebben tot diepgaande discussies geleidt; hun veroordeling tot grote publieke verontwaardiging.


Nationaal Cyber Security Centrum
Omdat het de missie van het NCSC is om bij te dragen aan het vergroten van de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving in het digitale domein. Het NCSC deelt kennis en opgedane ervaring met publieke en private partijen. Binnen Nederland, maar ook Internationaal.


FIOD
Omdat de resultaten van het FIOD vorig jaar al hebben geleidt tot een AFA nominatie. Maar ook daarna volgden de successen zich in rap tempo op en zijn ze bijna wekelijks in het nieuws. Hun aanpak is zeer effectief, mede omdat het gericht is op het afpakken van vermogen.


Fraudehelpdesk
Omdat de Fraudehelpdesk een steeds groter publiek bereikt en daarmee actief bijdraagt aan een weerbare samenleving.  Op de website verschijnen bijna dagelijks nieuwe waarschuwingen tegen actuele fraudevormen. De Fraudehelpdesk is zeer bekend bij het grote publiek en de website wordt dan ook goed bezocht.


Peter Olsthoorn
Omdat deze onderzoeksjournalist een vooruitstrevend  working paper, t.w. Big Data voor fraudebestrijding,  heeft geschreven als achtergrondstudie voor het project big data, privacy en veiligheid. Het doel is om effectiever te kunnen optreden tegen fraude.


Opgelicht?! App
Omdat deze gratis app de weg naar het grote publiek heeft gevonden. De app bevat korte, bondige berichten met bijzonder informatieve waarschuwingen tegen actuele fraudevormen.


Stichting ICTU
Omdat hun landelijke aanpak “adreskwaliteit” veel fraudes in de keten helpt voorkomen. Ook werkt ICTU mee aan de ontwikkeling van het BSN-koppelregister  voor de inzet van private authenticatiemiddelen in het publieke domein. Daarnaast richten zij zich  ook op processen die helpen vooruit te kijken naar wat mogelijk op de keten afkomt, zoals een experiment met ‘datamining’ om nieuwe risicoprofielen en -indicatoren te
ontdekken.”


Foodwatch NL
Omdat Foodwatch opkomt voor eerlijk en veilig voedsel. De eerste grote campagne “misleid” waarbij misleidende marketingtrucs werden onthuld werd een groot succes.


International Management Forum
Omdat het IMF bijdraagt aan de bestrijding van fraude door het ontwikkelen van een groot aantal opleidingen, masterclasses en cursussen op het gebied van cyber security.


Website en App van Bijzonder Strafrecht
Omdat de website en de gratis app dagelijks  de “lessons learned” publiceert op het gebied van financieel economisch strafrecht. En daarnaast ook op het gebied van anti-corruptie, crime-tech en faillissementsfraude.


Bas van Dorst/SmartProtect
Omdat hij SmartProtect heeft bedacht en ontwikkeld, een  nuttige (gratis) app  die je waarschuwt als je wordt opgelicht. Met dit idee werd hij samen met zijn team onlangs de terechte winnaar van de Startup Days Tilburg. Een bijzonder initiatief, gebaseerd op zijn eigen ervaring met internetfraude.


Stichting Anti Doping Autoriteit Nederland/Herman Ram
Omdat deze onafhankelijke organisatie al jaren een strijd voert voor een doping vrije sport. Herman Ram durft als boegbeeld van deze autoriteit duidelijk stelling te nemen tegen elke vorm van  dopingfraude.  De wijze waarop hij dit doet getuigt van veel durf en lef.


Betaalvereniging Nederland
Omdat een veilig en goed werkend betalingsverkeer van groot belang is voor de samenleving. Naast het doen van analyses en onderzoeken, draagt de Betaalvereniging NL succesvol bij aan het vergroten van de weerbaarheid van de burgers, o.a. met de campagne “hang op, klik weg en bel uw bank”. 


Huis voor Klokkenluiders
Omdat dit initiatief sinds kort een vertrouwelijk platform biedt voor het melden van misstanden.  De organisatie is onafhankelijk en biedt met gratis advies en hulp, een lage drempel aan mensen die een werk gerelateerde  misstand willen melden.


Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV)
Omdat uit cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) jaar na jaar blijkt dat verzekeraars miljoenen euro besparen door een effectieve aanpak van fraude. Dat blijkt ook weer over de cijfers in 2015. In dat jaar  werden 10% meer fraudemeldingen ontvangen.

Anti Fraude Award 2015

Op donderdag 8 oktober heeft Transparency International Nederland de Anti Fraude Award 2015 gewonnen. Het Expert Comité had uit de 20 inzendingen drie genomineerden gekozen die op 8 oktober tijdens het Fraude Film festival 2015 kans maakten op de de Anti Fraude Award. De genomineerden waren:

de FIODTransparency International en NRC Handelsblad. Het onafhankelijke Expert Comité heeft de Award aan Transparency International Nederland toegekend vanwege de tomeloze ambitie en zichtbaarheid, waarmee zij een geduchte tegenstander is van corrupte partijen waar ook ter wereld.

De bronzen award is speciaal voor het Fraude Film Festival ontworpen door de bekende kunstenaar Jeroen Spijker en symboliseert “oplettendheid”.

De drie genomineerden zijn geselecteerd uit een longlist van vele geselecteerde fraudebestrijders en fraude-initiatieven die ons land rijk is:

 •  ZEMBLA
 • Opsporing verzocht
 • ECP Platform voor Informatie Samenleving
 • Johanna Reddingius
 • Fraudeteam van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens
 • Bob Hoogenboom
 • Nationaal Cyber Security Centrum
 • Belastingdienst / FIOD
 • Informatie en Expertise Centrum
 • VARA’s RAMBAM
 • NL Confidential
 • Fraude Helpdesk
 • Nederland ICT
 • Alert Online
 • Stichting Fraude Aanpak Detailhandel
 • Transparency International Nederland
 • NRC Handelsblad
 • DSW Zorgverzekeraar
 • Verbond van Verzekeraars/CBV

Anti Fraude Award 2014

De eerste Anti Fraude Award is tijdens de eerste editie van het Fraude Film Festival uitgereikt aan het televisieprogramma Opgelicht?!

Het programma is geselecteerd uit de door de partners aangedragen genomineerden. Het Expert Comité is van mening dat Opgelicht?! zich aantoonbaar heeft onderscheiden bij het bestrijden van fraude in brede zin en een voorbeeld en inspiratie is voor anderen. Objectief, onafhankelijk en vernieuwend, zo luidt de mening van het Expert Comité.

Daarnaast prijst het Expert Comité het programma vooral ook omdat het zonder aanziens des persoons of organisatie duistere praktijken aan het licht brengt en burgers en bedrijfsleven waarschuwt tegen een breed scala aan frauduleuze praktijken.

Expert Comité

Een onafhankelijk Expert Comité beoordeelt de nominaties en selecteert de winnaar. Uit een longlist van ca. 20 kandidaten, worden drie genomineerden geselecteerd en één winnaar. Het Expert Comité bestaat momenteel uit de volgende personen:

Adriaan van Dorp (Voorzitter)

fff adriaan van dorp

Adriaan van Dorp is directeur van Security & Intelligence Management en lid van de ABN AMRO Bank Management Groep. Hij stuurt een team aan dat zich bezighoudt met onderzoek naar uiteenlopende vormen van financiële criminaliteit. Daarvoor werkt hij in managementfuncties bij de politie Amsterdam-Amstelland en bij het Korps Landelijke Politiediensten. Daar geeft hij leiding aan de Intelligence Unit van de Nationale Recherche. Na zijn opleiding aan de Politieacademie studeert hij af als organisatie-antropoloog. Wellicht verklaart dat zijn focus op een weerbare samenleving, cultuurverandering en leiderschap. Adriaan richt zich op een duurzame financiële industrie die integriteit, transparantie en eenvoud nastreeft.

ABN AMRO


André Brantjes (Lid)

fraude film festival andre brantjes

André is sinds 1987 advocaat in arbeids-, ondernemings- en sportrecht met een kantoor in Amsterdam en een Dutch Desk in Boston. Hij behartigt de belangen van (inter)nationale ondernemingen, topsporters en sportbonden. Vanuit Boston begeleidt hij bedrijven en startups die overwegen te investeren in Nederland. Hij is bekend als pleitbezorger van de Coaches Betaald Voetbal en Michael Rasmussen. Daarnaast is hij arbiter bij het sporttribunaal in Lausanne, waar zaken dienen over matchfixing en geschillen worden beslecht in tucht-, transfer- en dopingzaken (bijtincident Suárez, Claudia Pechstein).

Brantjes Advocaten Amsterdam


Inge-Lisa Toxopeus-De Vries (Lid)

fraude film festival inge lisa toxopeus

Inge-Lisa is registeraccountant. Specialist in fraudeonderzoek en berekening van vermogensschade. Werkte vijftien jaar bij de Big Four en in de advocatuur. Zij slaat een brug tussen recht en accountancy. Naast het uitvoeren van onderzoeken is Inge-Lisa actief in het onderwijs. Bij de Erasmus Universiteit is zij betrokken bij de post-academische opleiding Forensisch Financieel Deskundige. Inge-Lisa verzorgt ook colleges financiële analyse, jaarrekening lezen en vermogensschade aan advocaten, curatoren, rechters-commissarissen.

Hermes Advisory & Firm Onderwijs


Ronald Prins (Lid)

prinsIn 1995 studeert Ronald als wiskundige af aan de Technische Universiteit Delft. Zijn carrière begint bij de afdeling digitale technologie van het NFI. Zijn specialiteit: encryptie. Hij speelt een prominente rol bij het decrypten van beveiligingen waar opsporingsinstanties op stuiten. In 1999 richt hij met Menno van der Marel Fox-IT op. Fox-IT speelt een cruciale rol in de cybersecurity van Nederland. Zo ontwikkelt het bedrijf apparatuur voor de bescherming van staatsgeheimen, verricht digitaal onderzoek naar integriteits- en fraudedelicten en beveiligt overheid en bedrijfsleven. Fox-IT haalt regelmatig het nieuws, bijvoorbeeld om uitleg te geven over veiligheidsvraagstukken.

Fox-IT


Kunstenaar Jeroen Spijker

De Anti Fraude Award is ontworpen en gemaakt door de bekende kunstenaar Jeroen Spijker. In onderstaande video licht hij zijn ontwerp toe.

 

De Anti Fraude Award is ontstaan vanuit het begrip oplettendheid. Het is een mensenoog met trekjes van een roofvogeloog. De roofvogel cirkelt rond en krijgt overzicht. De award heeft een voor- en een achterkant. Je moet ogen in je rug hebben om alles te zien. Het is hierdoor ook een rechter- en een linkeroog, je moet beide ogen open houden. Het staat ook voor het feit dat je bij fraude geen oogje moet dichtknijpen maar vanuit je moreel kompas moet communiceren, vragen stellen en trachten het tij te keren.

Zie de website voor meer informatie over Jeroen Spijker.

In de media

questionHet Fraude Film Festival is met regelmaat in de media terug te vinden. Komt u het FFF tegen in de media, laat het ons dan weten via info@fraudefilmfestival.nl


 

FFF op de radio


FFF in beeld

_MG_9651b (2) (1)

Archief

Sfeerimpressies, toespraken ministers, genomineerden Anti Fraude Award

Genomineerde Anti Fraude Award 2016 – Peter Olsthoorn

Genomineerde Anti Fraude Award 2016 – foodwatch NL

Genomineerde Anti Fraude Award 2016 – Dopingautoriteit

Videoboodschap minister Van der Steur Fraude Film Festival 2015

Videoboodschap Minister Opstelten Fraude Film Festival 2014

Sfeerimpressie Fraude Film Festival 2015

Genomineerde Anti Fraude Award 2015 – NRC

Sfeerimpressie Fraude Film Festival 2014

Genomineerde Anti Fraude Award 2015 – Transparency International Nederland

Genomineerde Anti Fraude Award 2015 – FIOD

Kunstenaar Anti Fraude Award – Jeroen Spijker

 

Locatie

Een festival dat wil inspireren, vraagt om een passend decor. Daarom vindt het Fraude Film Festival plaats in Nederlands mooiste filmtheater: EYE. Met uitzicht over het IJ en de skyline van Amsterdam.

Vanwege de beperkte parkeermogelijkheden raden wij u aan met het openbaar vervoer te reizen.


eye-black

IJpromenade 1
1031 KT Amsterdam
020 – 5891400
https://www.eyefilm.nl/

Eerdere edities

Benieuwd naar onze voorgaande edities? Bekijk alle informatie over de films, thema’s en het programma van 2016 hier.

Partners

Het Fraude Film Festival kan niet georganiseerd worden zonder de bijdrage van onze partners. Nog geen partner van het Fraude Film Festival? Neem dan vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden!

Onze huidige partners over hun bijdrage aan het Fraude Film Festival:


Founding Partners


Fiod

“Om fraude zo effectief mogelijk te bestrijden werkt de FIOD intensief samen met publiek- private (keten) partners. Samenwerken en kennisdelen zijn een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle aanpak tegen fraude. De FIOD werkt aan het bestrijden van fiscale, financieel economische criminaliteit en in het bijzonder de financiële component daarvan. De maatschappelijke impact van fraude is...

“Om fraude zo effectief mogelijk te bestrijden werkt de FIOD intensief samen met publiek- private (keten) partners. Samenwerken en kennisdelen zijn een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle aanpak tegen fraude. De FIOD werkt aan het bestrijden van fiscale, financieel economische criminaliteit en in het bijzonder de financiële component daarvan. De maatschappelijke impact van fraude is erg groot en daarom ondersteunt de FIOD het Fraude Film Festival van harte. Het maken van een statement tegen fraude is een goede stap op weg naar nog betere samenwerking!”


Deloitte

“Samen bereik je meer dan alleen en dit heeft Deloitte doen besluiten zich als partner te positioneren tijdens het Fraude Film Festival. De mogelijkheid voor fraude professionals om vakinhoudelijk van gedachten te wisselen en nieuwe inzichten te krijgen draagt volgens Deloitte bij aan een meer doelgerichte bestrijding van fraude. Het openstellen van het Fraude Film...

“Samen bereik je meer dan alleen en dit heeft Deloitte doen besluiten zich als partner te positioneren tijdens het Fraude Film Festival. De mogelijkheid voor fraude professionals om vakinhoudelijk van gedachten te wisselen en nieuwe inzichten te krijgen draagt volgens Deloitte bij aan een meer doelgerichte bestrijding van fraude. Het openstellen van het Fraude Film Festival voor het grote publiek zal zeker bijdragen aan een maatschappelijk bewustzijn omtrent fraude en dit is één van de doelen die Deloitte hiermee voor ogen heeft.”


Fortress

“We zien dat veel verschillende bedrijven en organisaties samen bezig zijn om vanuit diverse specialisatiegebieden en bloedgroepen fraude te bestrijden. Publiek/private samenwerking en een multidisciplinaire aanpak (een gecombineerde inzet van verschillende expertisegebieden: financieel, IT forensisch, data analytisch, juridisch, etc.) geeft de grootste kans op een gestructureerde bestrijding van de fraude. Partijen moeten elkaar leren kennen...

“We zien dat veel verschillende bedrijven en organisaties samen bezig zijn om vanuit diverse specialisatiegebieden en bloedgroepen fraude te bestrijden. Publiek/private samenwerking en een multidisciplinaire aanpak (een gecombineerde inzet van verschillende expertisegebieden: financieel, IT forensisch, data analytisch, juridisch, etc.) geeft de grootste kans op een gestructureerde bestrijding van de fraude. Partijen moeten elkaar leren kennen en op een creatieve en innovatieve manieren naar de meest efficiënte aanpak kijken. We wilden daarom een evenement organiseren dat de fraude bestrijding professionals bij elkaar brengt om letterlijk op een andere manier naar fraude te kijken en nieuwe inzichten te bieden. Dat was voor ons de reden om het idee van het Fraude Film Festival ook daadwerkelijk op te pakken en met de onmisbare hulp van alle partners uit te gaan voeren.”


EY

Tekst volgt nog

Tekst volgt nog


Institute for Financial Crime

“Met trots kan het Institute for Financial Crime zeggen dat zij vanaf de start betrokken is geweest bij de opzet van het Fraude Film Festival. In al haar facetten is dit unieke festival een ultiem bewijs van innovatie van de fraudebestrijding. De combinatie van locatie, concept, inhoud, deelnemers en intrinsieke betrokkenheid maken dit jaarlijks terugkerend...

“Met trots kan het Institute for Financial Crime zeggen dat zij vanaf de start betrokken is geweest bij de opzet van het Fraude Film Festival. In al haar facetten is dit unieke festival een ultiem bewijs van innovatie van de fraudebestrijding. De combinatie van locatie, concept, inhoud, deelnemers en intrinsieke betrokkenheid maken dit jaarlijks terugkerend event zo bijzonder. Zoals Oscar Wilde ooit stelde: ‘I can resist everything except temptation’ is het ook met het Fraude Film Festival. Partner kunnen zijn van dit uniek event, wie kan die verleiding weerstaan?.”


SAS

“Fraude, we lezen er vrijwel dagelijks over in de media. Organisaties staan onder steeds meer interne en externe druk om fraude snel en voortvarend aan te pakken. Een stevige uitdaging, want fraude komt van alle kanten en wordt steeds geavanceerder. Denk aan declaratiefraude bij ziekenhuizen, rentefraude bij banken en de vastgoedfraude. Ook weten fraudeurs van...

“Fraude, we lezen er vrijwel dagelijks over in de media. Organisaties staan onder steeds meer interne en externe druk om fraude snel en voortvarend aan te pakken. Een stevige uitdaging, want fraude komt van alle kanten en wordt steeds geavanceerder. Denk aan declaratiefraude bij ziekenhuizen, rentefraude bij banken en de vastgoedfraude. Ook weten fraudeurs van buiten de organisatie vaker succesvol toe te slaan met bijvoorbeeld fraude met toeslagen, BTW-aangiften en verzekeringen. SAS helpt organisaties fraude te bestrijden en wil door deelname aan dit Fraude Film Festival een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke discussie en fraudebestrijding toegankelijk maken voor een breder publiek.”


ABN AMRO

ABN AMRO bedient retail, private banking en corporate banking klanten met een primaire focus op Nederland en met selectieve activiteiten in het buitenland. In Nederland wordt klanten een uitgebreid en compleet pakket aan producten en diensten aangeboden via omni-distributiekanalen waaronder geavanceerde mobiele applicaties en internetbankieren. ABN AMRO beschikt over gedegen financiële expertise en uitgebreide kennis...

ABN AMRO bedient retail, private banking en corporate banking klanten met een primaire focus op Nederland en met selectieve activiteiten in het buitenland. In Nederland wordt klanten een uitgebreid en compleet pakket aan producten en diensten aangeboden via omni-distributiekanalen waaronder geavanceerde mobiele applicaties en internetbankieren. ABN AMRO beschikt over gedegen financiële expertise en uitgebreide kennis van vele bedrijfstakken.


Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

De kans dat je te maken krijgt met voedselfraude is aanzienlijk groter dan de kans dat je het slachtoffer wordt van een terroristische aanslag. Toch boezemt het laatste meer angst in. Heel verklaarbaar, maar misschien niet helemaal terecht. Want voedselfraude is niet alleen oneerlijk, het is ook  ondermijnend en soms gevaarlijk. Want wat nou als...

De kans dat je te maken krijgt met voedselfraude is aanzienlijk groter dan de kans dat je het slachtoffer wordt van een terroristische aanslag. Toch boezemt het laatste meer angst in. Heel verklaarbaar, maar misschien niet helemaal terecht. Want voedselfraude is niet alleen oneerlijk, het is ook  ondermijnend en soms gevaarlijk. Want wat nou als je amandelmeel koopt waaraan stiekem gemalen pinda is toegevoegd en je hebt een pinda-allergie? Of je koopt een pondje paling en die blijkt niet op het Ijsselmeer, maar in dioxinewater te zijn gevangen. Vaak zijn het complexe zaken. Daarom heeft de NVWA een eigen Inlichtingen- en Opsporingsdienst, die onder meer voedselfraude onderzoekt. Het Fraude Film Festival biedt een bijzondere mogelijkheid om deze vorm van fraude onder de aandacht te brengen. En vervolgens het gesprek aan te gaan over hoe publieke en private partijen die samen aan kunnen pakken.


People Intouch

Als People Intouch zien wij in onze dagelijkse praktijk wat er allemaal mis kan gaan en hoe organisaties op een goede manier te werk kunnen gaan om fraude, corruptie en andere misstanden boven water te krijgen, te onderzoeken en op te lossen. Helaas zijn er ook nog genoeg organisaties waar naïviteit of zelfs ontkenning een...

Als People Intouch zien wij in onze dagelijkse praktijk wat er allemaal mis kan gaan en hoe organisaties op een goede manier te werk kunnen gaan om fraude, corruptie en andere misstanden boven water te krijgen, te onderzoeken en op te lossen. Helaas zijn er ook nog genoeg organisaties waar naïviteit of zelfs ontkenning een (te) grote rol spelen. Het Fraude Film Festival draagt naar onze mening bij aan het verminderen van die naïviteit en aan het feit dat ontkennen niet de beste route is.


DataExpert

DataExpert levert forensische en analytische software en diensten voor de bestrijding van misdaad en fraude en voor incident response. Vele organisaties werken dagelijks hard aan het voorkomen en opsporen van fraude. Dit is van groot belang, omdat de maatschappelijke schade van fraude enorm is. Steeds meer werken deze fraudebestrijders samen, wordt kennis en ervaring gedeeld...

DataExpert levert forensische en analytische software en diensten voor de bestrijding van misdaad en fraude en voor incident response. Vele organisaties werken dagelijks hard aan het voorkomen en opsporen van fraude. Dit is van groot belang, omdat de maatschappelijke schade van fraude enorm is. Steeds meer werken deze fraudebestrijders samen, wordt kennis en ervaring gedeeld en voor alle vormen van fraude de beste aanpak bedacht. Het Fraude Film Festival bevordert die samenwerking en daarom participeert DataExpert hierin. Fraude wordt steeds complexer en voor het ontrafelen en monitoren van de netwerken en geldstromen is naast de genoemde samenwerking ook de inzet van gespecialiseerde forensische en analytische software onontbeerlijk. Door fraudebestrijders gericht te training leren zij om deze software zodanig toe te passen dat ze de fraudeurs te slim af te zijn. DataExpert helpt om fraude doeltreffend te bestrijden en wil tevens door deelname aan het Fraude Film Festival fraude als maatschappelijk probleem hoog op de agenda zetten.


Alvarez & Marsal

Fraude is een belangrijke oorzaak van diverse soorten crises bij onze klanten. Dagelijks helpen wij onze klanten om door deze crisissituatie te loodsen. Achteraf blijkt vaak dat de cultuur, fraude bewustwording en voorbeeldgedrag veel leed en schade hadden kunnen voorkomen. Wij ondersteunen het Fraude Film Festival omdat het festival helpt het bewustzijn rondom fraude te...

Fraude is een belangrijke oorzaak van diverse soorten crises bij onze klanten. Dagelijks helpen wij onze klanten om door deze crisissituatie te loodsen. Achteraf blijkt vaak dat de cultuur, fraude bewustwording en voorbeeldgedrag veel leed en schade hadden kunnen voorkomen.

Wij ondersteunen het Fraude Film Festival omdat het festival helpt het bewustzijn rondom fraude te vergroten. Daarnaast is het festival een goed platform om onze klanten ervaringen met elkaar te laten delen.


Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie is de enige instantie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan brengen. Wanneer iemand wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit, krijgt hij of zij met het Openbaar Ministerie te maken. Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd. Daarvoor wordt samengewerkt met de politie en andere...

Het Openbaar Ministerie is de enige instantie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan brengen. Wanneer iemand wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit, krijgt hij of zij met het Openbaar Ministerie te maken.
Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd. Daarvoor wordt samengewerkt met de politie en andere opsporingsdiensten.
Het OM houdt ook toezicht op de goede uitvoering van het vonnis van de rechter; boetes moeten worden betaald, gevangenisstraffen uitgezeten, taakstraffen goed uitgevoerd.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het OM geen ministerie.Partners


Crawford & Company

Fraude en Cyber. Vrienden of vijanden? Door de opkomst van social media en het alsmaar toenemende gebruik van internet heeft fraude er een compleet nieuwe tak van sport bijgekregen: cybercrime. Cybercrime kent vele vormen. Van het hacken van een server, tot diverse vormen van social engineering (zoals de inmiddels beruchte fake president frauds), als het...

Fraude en Cyber. Vrienden of vijanden? Door de opkomst van social media en het alsmaar toenemende gebruik van internet heeft fraude er een compleet nieuwe tak van sport bijgekregen: cybercrime. Cybercrime kent vele vormen. Van het hacken van een server, tot diverse vormen van social engineering (zoals de inmiddels beruchte fake president frauds), als het simpelweg uitlokken van betalingen via email. En dan zijn er nog tientallen vormen van cybercrime die we hier niet benoemen.

Crawford & Company is de mening toegedaan dat het vrijwel onmogelijk is om iedere vorm van cybercrime te voorkomen. Maar wat wel mogelijk is, is het goed voorbereid zijn op eventuele cyber incidenten. Daarom heeft Crawford & Company zich gespecialiseerd in het verrichten van zogenaamde Cyber Simulatie Trainingen. U zet de relevante stakeholders binnen uw bedrijf aan tafel en wij laten hen ervaren wat er op hen afkomt tijdens en na een cyber incident. Zijn ze er klaar voor? Zorgen zij ervoor dat u de crisis overleeft?

Onze specialisten zorgen voor de nodige tips and tricks na afloop van de training. U weet meteen hoe uw bedrijf er voor staat en welke actiepunten u dient te nemen met het oog op de toekomst!

Mocht u niet overtuigd zijn dat u zelfstandig een dergelijke crisis aan kunt, dan kunt u ook in dat geval een beroep doen op de services van Crawford & Company. De Crawford Cyber Solution biedt u de mogelijkheid om het managen van een dergelijke crisis uit te besteden, waarbij Crawford & Company gebruik maakt van een pallet van trouwe dienstverleners (waaronder Fox-IT en diverse advocatenkantoren).

Crawford & Company is gevestigd in Atlanta, Georgia, en is een van ’s werelds grootste onafhankelijke dienstverleners van oplossingen op het terrein van schademanagement, risicomanagement en de verzekeringssector, alsmede voor zelf-verzekerde entiteiten. Met een uitgebreid wereldwijd netwerk voorziet zij haar klanten vanuit meer dan 70 landen van de gewenste dienstverlening. De aandelen van Crawford & Company worden verhandeld op de NYSE onder de afkortingen CRDA en CRDB.

De geschiedenis van Crawford & Company (Nederland) B.V. gaat terug tot 1866. Sinds 2002 maakt ook het Nederlandse bedrijf onderdeel uit van Crawford. Met onze vijf vestigingen in Nederland (Capelle aan den IJssel (ons hoofdkantoor), Amsterdam, Apeldoorn, Drachten en Weert) behoort Crawford & Company in Nederland tot het topsegment in de expertisebranche.

Crawford & Company (Nederland) B.V. staat voor een internationale organisatie, waarin een grote diversiteit aan specialistische kennis is gebundeld. Crawford & Company (Nederland) B.V. heeft circa 140 medewerkers en onze professionals/consultants hebben enerzijds internationale ervaring en anderzijds oog voor de wensen en gebruiken binnen specifieke branches (welke ook zeer lokaal kunnen zijn).


Rabobank

Rabobank streeft er naar preventie en bestrijding aangaande fraude met zoveel mogelijk relevante partners te voeren en ziet dit filmfestival als één van de middelen om dit te optimaliseren.”

Rabobank streeft er naar preventie en bestrijding aangaande fraude met zoveel mogelijk relevante partners te voeren en ziet dit filmfestival als één van de middelen om dit te optimaliseren.”


Höcker Advocaten

“Het kan iedereen overkomen: fraude. Höcker Advocaten biedt gedupeerden doeltreffende hulp en houdt de schade beperkt. Höcker is voor Nederland exclusief lid van FraudNet, het netwerk van de Internatonal Chamber of Commerce dat commerciële fraude bestrijdt. Voor een topspecialist in fraudebestrijding is samenwerking, met binnen- en buitenlandse partners, essentieel. Onze verbondenheid met het Fraude Film...

“Het kan iedereen overkomen: fraude. Höcker Advocaten biedt gedupeerden doeltreffende hulp en houdt de schade beperkt. Höcker is voor Nederland exclusief lid van FraudNet, het netwerk van de Internatonal Chamber of Commerce dat commerciële fraude bestrijdt. Voor een topspecialist in fraudebestrijding is samenwerking, met binnen- en buitenlandse partners, essentieel. Onze verbondenheid met het Fraude Film Festival is vanzelfsprekend, leerzaam en inspirerend.”


Duff & Phelps

  “Fraude kent veel definities en verschijningsvormen en leidt vaak tot grote (maatschappelijke) schade. Duff & Phelps helpt klanten bij het bepalen van de oorzaken van fraude, het vaststellen van de financiële schade en het voorkomen van fraude. In onze ondersteuning werken we nauw samen met financieel en juridisch specialisten in combinatie met de stakeholders...

 

“Fraude kent veel definities en verschijningsvormen en leidt vaak tot grote (maatschappelijke) schade. Duff & Phelps helpt klanten bij het bepalen van de oorzaken van fraude, het vaststellen van de financiële schade en het voorkomen van fraude. In onze ondersteuning werken we nauw samen met financieel en juridisch specialisten in combinatie met de stakeholders en/of toezichthouders van een getroffen onderneming.

Het Fraude Film Festival draagt bij aan het bewustzijn rond risico’s en de gevolgen van fraude en stimuleert de samenwerking tussen specialisten, publiek en privaat. Voor Duff & Phelps de reden om het festival actief te ondersteunen.”


BDO

“Als fraudeonderzoekers zien we keer op keer dat fraudebewustzijn nog niet in het DNA van de onderzochte onderneming zit. Hoe krijg je fraudebewustzijn meer op het netvlies en tussen de oren? Juist, door het ook in beeld en geluid weer te geven! Film is voor een ieder een belevenis en geeft ook aanleiding om met...

“Als fraudeonderzoekers zien we keer op keer dat fraudebewustzijn nog niet in het DNA van de onderzochte onderneming zit.

Hoe krijg je fraudebewustzijn meer op het netvlies en tussen de oren? Juist, door het ook in beeld en geluid weer te geven!

Film is voor een ieder een belevenis en geeft ook aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan: ondernemingen, anti-fraudeadviseurs, fraudeonderzoekers, advocaten, banken, politie, FIOD, OM, toezichthouders. Hierdoor kunnen we van elkaar leren om samen fraude nog beter bestrijden.

En daarom draagt BDO graag bij aan dit fantastisch initiatief!”

 


Ministerie van Veiligheid & Justitie

“Fraude is een ernstig fenomeen dat grote schade toebrengt aan de samenleving: overheid, bedrijven én individuele burgers worden er slachtoffer van. Schade is er niet alleen in financiële zin, fraude tast ook het vertrouwen aan. Vertrouwen in het betalingsverkeer, fraude in het financieel-economisch stelsel en uiteindelijk in de integriteit van onze samenleving. Fraude vindt per...

“Fraude is een ernstig fenomeen dat grote schade toebrengt aan de samenleving: overheid, bedrijven én individuele burgers worden er slachtoffer van. Schade is er niet alleen in financiële zin, fraude tast ook het vertrouwen aan. Vertrouwen in het betalingsverkeer, fraude in het financieel-economisch stelsel en uiteindelijk in de integriteit van onze samenleving. Fraude vindt per definitie in het verborgene plaats, mensen krijgen vaak pas laat in de gaten dat ze zijn of worden opgelicht en soms zijn de slachtoffers grote, anonieme entiteiten zoals ‘de overheid’ of ‘banken’ en ‘verzekeringsmaatschappijen’. Dat maakt dat direct zichtbare vormen van criminaliteit, zoals inbraken en geweldsdelicten, door de gemiddelde burger vaak als erger worden ervaren dan fraude. Daarom is het belangrijk om het sluipende en ondermijnende karakter dat fraude heeft, zichtbaar te maken voor een breder publiek. En hoe kan dat beter zichtbaar gemaakt worden dan op het witte doek? Film is bij uitstek een medium dat zich leent om ongemakkelijke waarheden en dilemma’s op tafel te krijgen en daarover in debat te gaan. Dat is precies wat er gebeurt tijdens het Fraude Film Festival, dat in 2014 haar eerste editie beleefde. Dit festival leidt tot een inspirerende kruisbestuiving tussen breed georiënteerde en zeer betrokken experts. Daar levert het Ministerie van Veiligheid en Justitie graag een bijdrage aan.”


Het Criminologisch Netwerk Nederland

“Bij de bestrijding van fraude kan de visie van een criminoloog niet ontbreken. Het Criminologisch Netwerk Nederland (Het CNN) ondersteunt het Fraude Film Festival niet alleen om een actieve bijdrage aan fraudebestrijding te leveren, maar ook om de awareness ten aanzien van de rol die criminologen hierin kunnen spelen te vergroten. Wetenschappelijke theorieën omtrent fraude...

“Bij de bestrijding van fraude kan de visie van een criminoloog niet ontbreken. Het Criminologisch Netwerk Nederland (Het CNN) ondersteunt het Fraude Film Festival niet alleen om een actieve bijdrage aan fraudebestrijding te leveren, maar ook om de awareness ten aanzien van de rol die criminologen hierin kunnen spelen te vergroten. Wetenschappelijke theorieën omtrent fraude bieden mogelijke verklaringen voor het femomeen. Verdere verdieping van deze kennis is gewenst en een criminoloog is onmisbaar bij het uitvoeren van deze onderzoeken en het vertalen van deze kennis in effectieve, preventieve en repressieve beheersmaatregelen.”


Risk & Compliance Platform Europe

“Wij als Risk & Compliance Platform Europe zijn een overtuigd partner geworden van het Fraude Film Festival. In een vorig professioneel leven zijn wij zelf slachtoffer geweest van een ernstige fraude casu quo oplichting en dat heeft zo zijn sporen nagelaten. De verantwoordelijke autoriteiten, met name bij Justitie, zijn zich onvoldoende bewust wat de gevolgen...

“Wij als Risk & Compliance Platform Europe zijn een overtuigd partner geworden van het Fraude Film Festival. In een vorig professioneel leven zijn wij zelf slachtoffer geweest van een ernstige fraude casu quo oplichting en dat heeft zo zijn sporen nagelaten. De verantwoordelijke autoriteiten, met name bij Justitie, zijn zich onvoldoende bewust wat de gevolgen zijn van hun trage optreden. Een meer moderne, snellere aanpak is essentieel en dat kan heden ten dage een stuk gemakkelijker dan vroeger. De bereidheid tot samenwerken en het delen van informatie, ook internationaal, is daarbij essentieel.”


Nederlandse Vereniging van Banken (NVB)

“Slachtoffer worden van oplichting of fraude kan iedereen overkomen. Voorlichting om de kennis en weerbaarheid van klanten te vergroten is daarbij van essentieel belang. Het Fraude Film Festival kan hier een belangrijke bijdrage aanleveren. Daarom is de Nederlandse Vereniging van Banken partner van dit evenement.”

“Slachtoffer worden van oplichting of fraude kan iedereen overkomen. Voorlichting om de kennis en weerbaarheid van klanten te vergroten is daarbij van essentieel belang. Het Fraude Film Festival kan hier een belangrijke bijdrage aanleveren. Daarom is de Nederlandse Vereniging van Banken partner van dit evenement.”


Equens

“Wij doen mee met het filmfestival om een actieve bijdrage te leveren aan fraude bestrijding in Nederland en Europa. Het uitbreiden van het relatienetwerk en het onderhouden en inbrengen van kennis en gemeenschappelijk bewustzijn,  zijn belangrijke ingrediënten om fraude effectief met elkaar te lijf te gaan.”

“Wij doen mee met het filmfestival om een actieve bijdrage te leveren aan fraude bestrijding in Nederland en Europa. Het uitbreiden van het relatienetwerk en het onderhouden en inbrengen van kennis en gemeenschappelijk bewustzijn,  zijn belangrijke ingrediënten om fraude effectief met elkaar te lijf te gaan.”


Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

* Verplicht


Achternaam


Wilt u in contact komen met de organisatie van het Fraude Film Festival? Stuur dan een e-mail naar info@fraudefilmfestival.nl

Stichting Fraude Film Festival
Adriaan Dortsmanplein 3
1411 RC Naarden

RSIN/Fiscaal nummer: 854052410

Partners: