Klik hier
voor foto's van het
Fraude Film Festival 2016
5 oktober en 6 oktober in  eye-black
Nieuw dit jaar: Lab sessies in A Lab

In samenwerking met de community van A Lab en een aantal andere partners organiseert het Fraude Film Festival dit jaar drie inhoudelijke LAB sessies die qua onderwerpen en thema’s aansluiten bij de programmering en thema’s in EYE.

Lees meer
Fraude Film Festival On Tour

Op donderdag 22 juni ging het Fraude Film Festival “On Tour”. Tijdens deze leuke en inspirerende avond vertoonden wij in Theater Film Cafe De Lieve Vrouw in Amersfoort de bijzonder documentaire ‘Abacus: Small Enough to Jail’.

Meld je nu aan voor het FFF 2017

Dit jaar vindt het Fraude Film Festival plaats op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober. Twee volledige dagen staan filmmuseum EYE en A Lab Amsterdam in het teken van fraude, corruptie en de gezamenlijke bestrijding hiervan.

Inschrijven

Nieuws

26/07/17

Nieuw dit jaar: Lab sessies in A Lab

In samenwerking met de community van A Lab en een aantal andere partners organiseert het Fraude Film Festival dit jaar drie inhoudelijke LAB sessies die qua onderwerpen en thema’s aansluiten bij de programmering en thema’s in EYE....

Het Fraude Film Festival probeert elk jaar vernieuwend en innovatief te zijn en wil haar bezoekers daarom dit jaar wat extra’s bieden naast het reguliere film- en documentaire programma op 5 en 6 oktober in EYE. Nieuw dit jaar zijn daarom de LAB sessies in A Lab: in samenwerking met de community van A Lab en een aantal andere partners organiseert het Fraude Film Festival dit jaar drie inhoudelijke LAB sessies die qua onderwerpen en thema’s aansluiten bij de programmering en thema’s in EYE.

A Lab is de broedplaats waarbij creativiteit, technologie en sociale relevantie bij elkaar komen. Het experiment staat hierbij centraal. Zo’n 300 creatieve members zijn hier dagelijks mee bezig in het voormalige grootlaboratorium van Shell. A Lab en een aantal van haar members zijn partner van het Fraude Film Festival.

Verwacht een prikkelend en vernieuwend programma waarbij beleving centraal staat. We zien je graag in het (A) Lab.


Deel dit op Facebook

28/06/17

Fraude Film Festival On Tour

Op donderdag 22 juni ging het Fraude Film Festival “On Tour”. Tijdens deze leuke en inspirerende avond vertoonden wij in Theater Film Cafe De Lieve Vrouw in Amersfoort de bijzonder documentaire ‘Abacus: Small Enough to Jail’....

Op donderdag 22 juni ging het Fraude Film Festival “On Tour”. Tijdens deze leuke en inspirerende avond vertoonden wij in Theater Film Cafe De Lieve Vrouw in Amersfoort de bijzonder documentaire ‘Abacus: Small Enough to Jail’. Deze documentaire vertelt het verhaal van de immigrantenfamilie Sung, eigenaren van de Abacus bank in het New Yorkse Chinatown. De kleine bank wordt als enige Amerikaanse bank strafrechtelijk vervolgd voor hypotheekfraude tijdens de economische crisis. Wat ons betreft een zeer geslaagde avond!

 


Deel dit op Facebook

21/06/17

Meld je nu aan voor het FFF 2017

Dit jaar vindt het Fraude Film Festival plaats op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober. Twee volledige dagen staan filmmuseum EYE en A Lab Amsterdam in het teken van fraude, corruptie en de gezamenlijke bestrijding hiervan....

Dit jaar vindt het Fraude Film Festival plaats op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober. Twee volledige dagen staan filmmuseum EYE en A Lab Amsterdam in het teken van fraude, corruptie en de gezamenlijke bestrijding hiervan.


Deel dit op Facebook

21/06/17

Wie verdient de Anti Fraude Award 2017?

Op 5 oktober wordt tijdens het Fraude Film Festival voor het vierde jaar de Anti Fraude Award uitgereikt aan een persoon of organisatie die of dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de bestrijding van fraude....

Op 5 oktober wordt tijdens het Fraude Film Festival voor het vierde jaar de Anti Fraude Award uitgereikt aan een persoon of organisatie die of dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de bestrijding van fraude. Wie treedt in de voetsporen van het televisieprogramma Tros Opgelicht?!, Transparency International en Peter Olsthoorn? Je bent van harte uitgenodigd om iemand te nomineren!

Wie komt er in aanmerking voor de Award? Iedereen die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden op het gebied van fraudebestrijding of op dat vlak een inspirerend initiatief heeft genomen! Inzendingen worden op een longlist geplaatst, die in augustus wordt gepubliceerd op de website van het Fraude Film Festival. Uit de inzendingen kiest een Expert Comité drie kandidaten. De winnaar wordt op 5 oktober tijdens het Fraude Film Festival bekend gemaakt.

Jouw nominatie kun je sturen naar: info@fraudefilmfestival.nl. Vertel ons vooral ook waarom deze kandidaat volgens jou kans moet maken op de Award! We zien ernaar uit jullie nominaties te ontvangen!


Deel dit op Facebook

06/06/17

Fraude Film Festival On Tour

Op donderdag 22 juni gaat het Fraude Film Festival “On Tour”. Tijdens deze leuke en inspirerende avond vertonen wij in Theater Film Cafe De Lieve Vrouw in Amersfoort de bijzonder documentaire ‘Abacus: Small Enough to Jail’....

Op donderdag 22 juni gaat het Fraude Film Festival “On Tour”. Tijdens deze leuke en inspirerende avond vertonen wij in Theater Film Cafe De Lieve Vrouw in Amersfoort de bijzonder documentaire ‘Abacus: Small Enough to Jail’. Deze documentaire vertelt het verhaal van de immigrantenfamilie Sung, eigenaren van de Abacus bank in het New Yorkse Chinatown. De kleine bank wordt als enige Amerikaanse bank strafrechtelijk vervolgd voor hypotheekfraude tijdens de economische crisis.

Daarnaast vertonen wij een heuse sneak preview van de documentaire ‘De Zorgdetectives’ van Nikki van der Westen, winnaar van de Aanmoedigingsprijs 2015.

We sluiten de avond af met een gezellige borrel!


Deel dit op Facebook

24/01/17

Ga aan de slag als vrijwilliger bij het Fraude Film Festival

Op 5 en 6 oktober 2017 strijkt het Fraude Film Festival voor zijn vierde editie neer in EYE Amsterdam....

Op 5 en 6 oktober 2017 strijkt het Fraude Film Festival voor zijn vierde editie neer in EYE Amsterdam. Twee dagen lang komen professionals en publiek samen voor onthullende films, documentaires en gesprekken over fraude, corruptie en de bestrijding ervan. Het organiseren van dit mooie festival doen we samen met vrijwilligers. Lijkt het je leuk om als vrijwilliger mee te werken aan het Fraude Film Festival, meld je dan nu aan!

VACATURE MARKETING & COMMUNICATIE
Ben jij de nieuwe vrijwilliger Marketing & Communicatie die de handen uit de mouwen steekt om het Fraude Film Festival bij het grote publiek onder de aandacht te brengen?

Wie ben jij? Je bent een vlotte en slimme marketeer (in opleiding) die graag zijn of haar steentje bijdraagt. Zo zorg je ervoor dat de website actueel blijft en breng je nieuws over het festival via social media naar buiten. Je helpt bij het schrijven van informatieve teksten, nieuwsberichten en mailings. Daarnaast denk je mee over het opzetten van een marketingplan en verzorg je voorlichtings- en promotiemateriaal.

Naast affiniteit met ons festival herken je jezelf in het onderstaande profiel
• Je hebt HBO of WO denkniveau
• Je kunt goed zelfstandig werken
• Je bent flexibel en initiatiefrijk
• Je bent creatief, denkt actief mee en bent niet bang om nieuwe ideeën aan te dragen en jezelf te laten horen.

Aantal uren: minimaal 4 tot maximaal 12 uur in de week.

VACATURE ADMINISTRATIEVE DUIZENDPOOT
Ben jij de nieuwe vrijwilliger die het Fraude Film Festival op administratief gebied komt ondersteunen?

Als administratieve duizendpoot lever je een actieve bijdrage aan het organiseren van het Fraude Film Festival. Je helpt bij het maken van presentaties, en je draagt zorg voor het notuleren van vergaderingen en het bijwerken van de website. Daarnaast ben je onder meer verantwoordelijk voor het opstellen en versturen van overeenkomsten en facturen en het afhandelen van inkomende correspondentie.

Naast affiniteit met ons festival herken je jezelf in het onderstaande profiel
• Je hebt HBO- of WO-denkniveau
• Je kunt goed zelfstandig werken
• Je bent klantgericht
• Je bent zorgvuldig en accuraat
• Je bent goed in plannen en organiseren
• Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal. Daarnaast is een goede beheersing van de Engelse taal een pré.

Aantal uren: minimaal 4 tot maximaal 12 uur in de week (bij voorkeur 1 dag in de week op ons kantoor in Naarden).

WAAR DOE JE HET VOOR?
Als vrijwilliger bij het FFF krijg je een uniek kijkje achter de schermen. Je leert nieuwe mensen kennen, onder wie professionals uit het fraudebestrijdings-werkveld. Daarnaast biedt het Fraude Film Festival je relevante werkervaring, een mooie toevoeging aan je CV, maar bovenal: een erg leuke tijd.

AANMELDEN
Wil je meer weten over een van de vrijwilligersfuncties? Of wil je je direct aanmelden? Dit kan door contact met ons op te nemen via info@fraudefilmfestival.nl.


Deel dit op Facebook

19/01/17

Data Fraude Film Festival 2017 bekend!

Op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober vindt de vierde editie van het festival plaats. Wij kijken er nu alweer naar uit. Jij ook?...

Op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober vindt de vierde editie van het festival plaats. Wij kijken er nu alweer naar uit. Jij ook?


Deel dit op Facebook

26/10/16

Sfeerimpressie Fraude Film Festival 2016

Met trots kijken wij terug op een geslaagde derde editie van het Fraude Film Festival. Onderstaande sfeerimpressie brengt goed naar voren wat een fantastische dagen het waren....

Met trots kijken wij terug op een geslaagde derde editie van het Fraude Film Festival. Onderstaande sfeerimpressie brengt goed naar voren wat een fantastische dagen het waren. Bekijk nu hier het dagverslag van 13 en 14 oktober!


Deel dit op Facebook

18/10/16

Peter Olsthoorn winnaar Anti Fraude Award!

Op 13 oktober is de derde Anti Fraude Award uitgereikt aan onderzoeksjournalist Peter Olsthoorn. Han Fennema, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Gasunie...

Op 13 oktober is de derde Anti Fraude Award uitgereikt aan onderzoeksjournalist Peter Olsthoorn. Han Fennema, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Gasunie had de eer om de bronzen award uit te reiken. Uit een longlist van 17 inzendingen koos het Expert Comité drie genomineerden die kans maakten op de award. De genomineerden waren:

 • foodwatch NL
 • Dopingautoriteit/ Herman Ram
 • Peter Olsthoorn

Het Expert Comité heeft de award aan Peter Olsthoorn toegekend vanwege zijn vooruitstrevend working paper Big Data voor Fraudebestrijding. “Het working paper getuigt van goede research naar en visie op data-analyse voor fraudebestrijding. Peter Olsthoorn levert een uniek overzicht van samenwerkingsverbanden binnen de overheid op het gebied van big data.”

 


Deel dit op Facebook

18/10/16

Bedankt!

Wat waren het twee fantastische festivaldagen! Met spraakmakende documentaires en vurige Q&A's kunnen we met trots terugkijken op de derde editie van het Fraude Film Festival....

Wat waren het twee fantastische festivaldagen! Met spraakmakende documentaires en vurige Q&A’s kunnen we met trots terugkijken op de derde editie van het Fraude Film Festival. Ontzettend bedankt iedereen die dit mede mogelijk heeft gemaakt! Houd de website en social media in de gaten voor de foto’s en filmpjes die zijn gemaakt. We zien jullie graag volgend jaar!


Deel dit op Facebook

Thema’s

Fraude en corruptie in de zorgindustrie

Sluiten

Fraude en corruptie in de zorgindustrie

‘2,5 miljoen boete voor St. Antonius Ziekenhuis wegens foute declaraties’, ‘Miljoenenfraude in de thuiszorg’ en ‘Rekening voor afgezegd consult’. Bijna dagelijks komen er berichten  naar buiten over fraude in de zorg.

Zorgfraude kan onder meer bestaan uit spookzorg, onverzekerde zorg, onjuiste declaraties, overbodige onderzoeken of het leveren van meer zorg aan een patiënt dan nodig is. Het is een groot probleem, dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Uit onderzoek blijkt dat de enorme bedragen die ermee gemoeid zijn ons zorgstelsel flink onder druk zetten. Bovendien veroorzaakt zorgfraude erosie van solidariteit in tijden waarin de zorgkosten toch al sterk oplopen vanwege de vergrijzing.

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 is de aandacht voor het onderwerp toegenomen. Zo bleek dat er niet alleen frauderisico’s aan de kant van de zorgvrager bestonden, maar ook aan de kant van de zorgaanbieders. De Nederlandse Zorgautoriteit spoorde in 2012 onregelmatigheden op ter waarde van 800 miljoen euro, waarvan niet vastgesteld kon worden welk deel daarvan als fraude zou moeten worden aangemerkt. Sindsdien staat het onderwerp hoog op de politieke agenda. In 2013 trok de regering meer geld uit voor de bestrijding en preventie van zorgfraude. In 2014 ging het Expertisecentrum Zorgfraude Bestrijding (EZB) van start, dat fraude in de zorg onder meer opspoort door het verzamelen en analyseren van digitale gegevens.  Zo onderzoekt het Fraude Prevention System declaratiepatronen op basis van profielen van fraudeurs en kunnen op die manier zorgaanbieders geïdentificeerd worden die teveel uren declareren.

Corruptiebestrijding in Azië

Sluiten

Corruptiebestrijding in Azië

Corruptie is een wereldwijd verschijnsel. Maar de gradatie waarin het fenomeen zich voordoet en de inspanningen om het tegen te gaan verschillen sterk per continent. Uit de jaarlijkse Corruption Perceptions Index van Transparency International komen grote delen van Afrika en Zuid-Amerika maar ook het Aziatisch-Pacifisch gebied naar voren als zwakke regio’s.

Het geven van cadeaus of het betalen van smeergeld om ‘zaken gedaan te krijgen’ is in Azië wijdverbreid. Een kwart van de inwoners van zestien Aziatische landen, waaronder enkele van de grootste regionale economieën, betaalt steekpenningen aan overheidsambtenaren voor hun diensten. En helaas zijn de allerarmste bevolkingsgroepen doorgaans het meest kwetsbaar voor dit soort corruptie. Mensen voelen zich machteloos er iets tegen te doen.

In veel landen in deze regio blijft een rechtvaardige ontwikkeling uit; democratische processen zijn er verstoord en private belangen gaan veelal boven het publieke belang. De Wereldbank dringt erop aan dat de overheden meer werk maken van corruptiebestrijding, maar is dit wel mogelijk in landen waar fraude en corruptie eerder standaard dan uitzondering zijn? De Chinese overheid heeft een strenge campagne tegen corruptie gelanceerd, waarbij film en TV-series worden ingezet om overheidsdienaren en burgers ervan te doordringen dat het menens is.

Wat betekent corruptie voor een land en hoe zou het land eruit zien als er geen corruptie heerste? Met het thema corruptie in Azië probeert het Fraude Film Festival hier een vinger achter te krijgen

Kwetsbare infrastructuren

Sluiten

Kwetsbare infrastructuren

Deze zomer werden de containerterminals van APM in de Rotterdamse haven stilgelegd met ransomware. Eerder was al een elektriciteitsnetwerk in Oekraïne gehackt, evenals een dam in de buurt van New York en het vliegveld in Kiev…Volgens het Amerikaanse informatiebeveiligingsbedrijf Symantec wisten hackers zich door middel van het installeren van een trojanvirus, toegang te verschaffen tot vitale onderdelen van de computersystemen.

Op dit moment bewegen tophackers zich door de digitale infrastructuur van bedrijven, fabrieken en banken. Wat gebeurt er als dit ze ook lukt bij vitale infrastructuren als energie- en drinkwatervoorziening, of wegensystemen, bruggen en waterwerken? Hoe kunnen we die beschermen tegen kwaadaardige hackers?

Europese overheden zijn zich bewust van de dreiging, maar ze kunnen niet altijd iets ondernemen.  Veel van de vitale infrastructuren zijn in handen van private bedrijven en dat maakt het lastig om problemen vanuit de overheid aan te pakken.

De gevolgen kunnen diep ingrijpen in de samenleving en de economie. Zijn we niet te afhankelijk geworden van computers, software en telefoons?

Privacy

Sluiten

Privacy

Nog geen jaar geleden zei Rob Bertholee, hoofd van de veiligheidsdienst AIVD, dat men in de strijd tegen terreur niet te veel moet zeuren over privacy.

Met de komst van the internet of things en big data wordt de discussie privacy versus veiligheid alleen maar scherper. Privacy en veiligheid zijn immers belangrijke waarden in onze samenleving.

Hoeveel vrijheid ben je bereid in te leveren, hoeveel informatie wil je geven aan bedrijven, in ruil voor je veiligheid? Is die veiligheid wel daadwerkelijk veiligheid of is er sprake van een schijnveiligheid? Dit zijn belangrijke vragen voor alle lagen in de samenleving. Privacy, en met name de bescherming van persoonsgegevens, is vandaag de dag een hot topic. De één vindt dat ‘ze toch al alles van me weten, privacy bestaat niet’, terwijl de ander juist vindt dat ‘de wet- en regelgeving moet worden aangepast ter bescherming van het individu’.

In mei 2018 treedt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking waardoor er in de hele Europese Unie dezelfde wetgeving geldt omtrent privacy.

Hoe zorgen we er als transparante samenleving voor dat ons recht op privacy niet wordt wegbeveiligd?

Het is een discussie die iedereen in de samenleving aangaat. Want veiligheid zonder privacy heeft geen betekenis en privacy zonder veiligheid ook niet.

Blockchain en Bitcoins

Sluiten

Blockchain en Bitcoins

Blockchain en Bitcoins staan volop in de aandacht van de media, het bedrijfsleven, de banken, overheden en de politiek. En dat is niet voor niets. Blockchain heeft een positieve invloed op veiligheid, fraude en kosten met betrekking tot transacties en contracten.

Binnen onze economie heerst een groot gevoel van wantrouwen. Wantrouwen is een van de drijfveren van Blockchain. We hebben tot op heden transacties en contracten nodig gehad om ons vertrouwen tijdens het zaken doen te vergroten. Maar wat nou als we op een andere manier voor dat vertrouwen kunnen zorgen? De blockchain technologie stelt ons in staat om op een minder complexe manier ons werk veiliger en met meer vertrouwen te doen.

Het internet zoals we dat nu kennen is enorm gecentraliseerd. Alles wat we doen, bekijken en opslaan op internet gaat via de servers van een paar grote spelers zoals Facebook, Amazon, Google en Airbnb. We vertrouwen al onze data toe aan deze ‘big boys’ zonder dat we weten wat er met die data wordt gedaan.

In 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto, een pseudoniem van een anoniem persoon, een artikel over zijn vondst: Bitcoin, de digitale valuta. Hij richtte tevens de eerste Blockchain database op. Dankzij Blockchain wordt het mogelijk om buiten de gevestigde netwerken om zelfstandig digitale transacties te doen, de digitale informatie gedecentraliseerd op te slaan en op dergelijke wijze de macht over je eigen data te behouden. De Blockchain technologie maakt het mogelijk een geheel nieuw internet te bouwen dat door niemand kan worden afgesloten. Het is als het ware een extra laag bovenop het internet. Het is de technologie achter bitcoin, maar is tot veel meer in staat dan alleen het creëren van een virtuele valuta. Wat wordt de functie van de banken in de toekomst?

De Blockchain technologie kan door niemand worden afgesloten. De mogelijkheden en toepassingen lijken eindeloos: denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van zwarte handel met concertkaartjes, het tegengaan van identiteitsfraude van bedrijven en het beheren van je eigen vertrouwelijke (medische-) gegevens. Too good to be true?

Het onderwerp Blockchain en Bitcoins mag niet ontbreken op het Fraude Film Festival: het is een nieuwe virtuele identiteit, een nieuwe realiteit, die ook weer fraude- en hackgevoelig is en nieuwe mogelijkheden tot frauderen uitlokt.

Lab sessies

Het Fraude Film Festival probeert elk jaar vernieuwend en innovatief te zijn en wil haar bezoekers daarom dit jaar wat extra’s bieden naast het reguliere film- en documentaire programma op 5 en 6 oktober in EYE. Nieuw dit jaar zijn daarom de LAB sessies in A Lab: in samenwerking met de community van A Lab en een aantal andere partners organiseert het Fraude Film Festival dit jaar drie inhoudelijke LAB sessies die qua onderwerpen en thema’s aansluiten bij de programmering en thema’s in EYE.

A Lab is de broedplaats waarbij creativiteit, technologie en sociale relevantie bij elkaar komen. Het experiment staat hierbij centraal. Zo’n 300 creatieve members zijn hier dagelijks mee bezig in het voormalige grootlaboratorium van Shell. A Lab en een aantal van haar members zijn partner van het Fraude Film Festival.

Verwacht een prikkelend en vernieuwend programma waarbij beleving centraal staat. We zien je graag in het (A) Lab.

The Future of Fraud

Sluiten

The Future of Fraud

In dit LAB ga je zelf als toekomstexpert en scenariodenker aan de slag. Minority Report, Black Mirror, denk toekomst scenario’s. We gaan scifi denken inzetten om dieper die toekomst in te gaan. Op zoek naar details die op het eerste gezicht nog niet voor het oprapen liggen, maar waar de eerste signalen al wel van zichtbaar zijn. Er van uitgaande dat de toekomst zich eerder aandient dan wij ons kunnen voorstellen… want als we het ons kunnen verbeelden, dan is de realiteit niet ver weg.

Deze sessie wordt mede mogelijk gemaakt door:

Organisaties willen hun marketing effectiviteit verhogen door 1:1 marketing. Hun klantendata is echter verspreid over meerdere off- en online silo’s en ze kunnen geen tijd en betaalbare methode vinden om bruikbare data te genereren. MI8 Marketing heeft een gemakkelijk te implementeren, betaalbare manier om meerdere en verschillende on- en offline datasets te combineren, te analyseren en verbeteren om succesvolle 1:1 marketing te realiseren.

A Lab is de broedplaats waarbij creativiteit, technologie en sociale relevantie bij elkaar komen. Het experiment staat hierbij centraal. Zo’n 300 creatieve members zijn hier dagelijks mee bezig in het voormalige grootlaboratorium van Shell.

Met Schluss bepaal jij, en jij alleen, wie wat van jou mag weten op het internet. In een digitale kluis kun je al jouw gegevens kwijt: van simpele adressen tot ingewikkelde financiële en medische gegevens. Jij bepaalt wie je inzage geeft. En die ander kan jouw gegevens nooit  kopiëren of verkopen.De software wordt Open Source en onze entiteit een coöperatie.


Andrea Wiegman is Trendwatching en forecast expert bij de FIOD en is al sinds 2003 bezig met storytelling als tool voor toekomst onderzoek, ze noemt dit scifi denken als strategische tool.

De Verleiding

Sluiten

De Verleiding

In dit LAB gaan we dieper in op de psychologie achter Fraude: welke individuele factoren spelen een rol? onder welke omstandigheden pleeg je fraude? In hoeverre ben je te beïnvloeden door groepsdruk? Aan de hand van een real life game zoeken we antwoord op de vraag: “hoe groot moet de verleiding zijn om fraude te plegen?” Wie weet schuilt er in ieder van ons wel een fraudeur…

Kan Blockchain fraude uitbannen?

Sluiten

Kan Blockchain fraude uitbannen?

In dit Lab krijg je eindelijk de kans om te investeren in de toekomst, mocht je Bitcoin en Ethereum gemist hebben. Ervaar zelf hoe je tokens kunt aanschaffen, investeren en misschien zelfs winst kan maken… Leer meer over Blockchain, haar toepassingen, mogelijkheden én risico’s en discussieer mee over de vraag of Blockchain fraude kan uitbannen.

Deze sessie wordt mede mogelijk gemaakt door:

Blockchain Workspace (BCWS) geeft training in blockchain en doet Proofs of Concept projecten waarin mensen die iets kunnen en mensen die iets willen met deze fundamentele innovatie met elkaar leren en creëren. Onderscheidend is BCWS’ train the teacher programma en de aanpak om eigen kracht te ontwikkelen bij deelnemers. A-lab en BWCS runnen het Blockchain-lab in Amsterdam.

Vandaag de dag zijn vrijwel alle banken op zoek naar mogelijkheden om met blockchain te experimenteren. Naast efficiëntie en kostenreductie, wordt blockchain vooral ook veiliger genoemd. Maar klopt deze gedachte? In media en vakbladen wordt de komst van de kwantumcomputer opvallend vaak als grootste bedreiging genoemd voor de toekomst. Wat kan er nu al mis gaan? De laatste tijd worden applicaties op een blockchain gehacked (DOA hack, smart contract lek), exhanges of wallet providers gehacked door fouten (Mt. Gox), etc. Daarnaast worden cryptocurrencies vaak gebruikt om mee wit te wassen, deze zomer is er nog een Rus opgepakt die 4 miljard heeft witgewassen, wil je daar wel in investeren? De belangrijkste vraag vandaag de dag is misschien wel: moeten we in blockchain en bijhorende applicaties/currencies investeren zonder alle risico’s te kennen of moeten we wachten tot het veilig genoeg is? Wat vind jij?

OKcomply borgt maatregelen die voortkomen uit bedrijfsbeleid en wet- en regelgeving, zoals periodieke taken, keuringen en inspecties. Wij zetten onze technologie in om de veiligheid in Nederland te vergroten door deze maatregelen aantoonbaar en controleerbaar te maken. Nieuwe toepassingen als Blockchain worden in onze visie ingezet om de fraudegevoeligheid te verminderen.


FIOD is de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Ze sporen financiële fraude en belastingfraude op. En ze bestrijden die. Aan de hand van fraudesignalen starten ze een onderzoek om bewijzen te verzamelen en de verdachten voor de rechter te brengen. Fraude kent vele gezichten en komt in het groot en klein voor.


Met Schluss bepaal jij, en jij alleen, wie wat van jou mag weten op het internet. In een digitale kluis kun je al jouw gegevens kwijt: van simpele adressen tot ingewikkelde financiële en medische gegevens. Jij bepaalt wie je inzage geeft. En die ander kan jouw gegevens nooit  kopiëren of verkopen.De software wordt Open Source en onze entiteit een coöperatie.

Films

All the Queen’s horses (2017)

Als het in Dixon kan gebeuren, kan het overal gebeuren...

‘All the Queen’s horses’ is een documentaire van Kelly Richmond Pope over de grootste small town shakedown uit de Amerikaanse geschiedenis.

‘All the Queen’s horses’ is een documentaire van Kelly Richmond Pope over de grootste small town shakedown uit de Amerikaanse geschiedenis.

De film reconstrueert een groot financieel schandaal in Dixon, een vredig klein stadje in de staat Illinois.
Rita Crundwell was daar van 1983 tot haar arrestatie in 2012 controller in dienst van de gemeente. In die periode wist zij 53 miljoen dollar van de gemeente door te sluizen naar een geheime bankrekening waarover alleen zij kon beschikken. Met dit fortuin bouwde zij een gerenommeerde paardenstoeterij op en leefde ze als een vorstin.
Hoe kon Crundwell al die jaren haar gang gaan zonder dat er een haan naar kraaide en hoe kwam de affaire uiteindelijk aan het licht?

‘All the Queen’s horses’ reconstrueert de zaak en documenteert de impact die het schandaal heeft gehad op Dixon en zijn inwoners. Wie waren er – naast Crundwell zelf – verantwoordelijk voor de fraude? Het gemeentebestuur? De accountant die de jaarrekeningen controleerde? De bank waar Crundwell haar geheime bankrekening kon openen? De documentaire gaat op zoek naar de antwoorden en legt een wereld vol fraude, misleiding, leugens en intriges bloot. Kijk en huiver, want als het in Dixon kan gebeuren, kan het overal gebeuren…

De Zorgdetectives

Hoe zoek je in een grijs gebied naar zwart of wit?

Hoe bewijs je opzettelijk sjoemelen in de zorg? Dat is ontzettend complex. Een fout kan ook zijn ontstaan door onkunde of nalatigheid. Een vermoeden is niet genoeg; voor fraude moeten opzet en financieel gewin bewezen worden. Hoe toon je dat aan? Hoe zoek je in een grijs gebied naar zwart of wit?

Hoe bewijs je opzettelijk sjoemelen in de zorg? Dat is ontzettend complex. Een fout kan ook zijn ontstaan door onkunde of nalatigheid. Een vermoeden is niet genoeg; voor fraude moeten opzet en financieel gewin bewezen worden. Hoe toon je dat aan? Hoe zoek je in een grijs gebied naar zwart of wit?

De Zorgdetectives, een documentaire van Nikki van der Westen, winnaar van de FFF Aanmoedigingsprijs 2015, laat zien hoe het onderzoeksteam van zorgverzekeraar DSW optreedt tegen fraude in de thuiszorg. Kwaadwillende zorgverleners frauderen jaarlijks voor miljoenen euro’s en dat bedrag groeit. Ze schrijven hoge facturen uit voor zorg maar leveren niet alle zorg die ze opschrijven. Ze zetten handtekeningen namens hun cliënten en doen zich voor als familielid wanneer de verzekeraar belt. Cliënten weten meestal van niks.

In de film krijgt het onderzoeksteam een anonieme tip. De tipgever beschuldigt een zorgbureau van fraude. Het team gaat op onderzoek uit. Wat klopt er van de brief? Wat zeggen nietsvermoedende cliënten ervan? Kloppen de declaraties? En wat heeft de verdachte zelf te melden, als ze met de feiten wordt geconfronteerd?

De Zorgdetectives legt een maatschappelijk probleem bloot. Nederland geeft jaarlijks 10 miljard uit aan thuiszorg. Voor fraudeurs is de thuiszorg een goudmijn. Ondertussen is fraudeonderzoek tijdrovend en duur. Fraudeurs worden zelden vervolgd en het geld komt nog minder vaak terug. De zorgdetectives dragen, toegewijd en onverstoorbaar, water naar zee.

 

donderdag 05 oktober, 2017- Alleen voor genodigden

Ochtend – Zaal 1

09.00 - 10.00

Openingsblok

Founding Partner: Fortress

Ochtend – A Lab

09.00 - 10.00

De verleiding

Middag – Zaal 1

10.30 - 12.00

Misconduct resilient organization

Founding Partner: Deloitte
13.00 - 14.15

Blockchain, Bitcoins & Ethereum

Founding Partner: ABN AMRO
16.40 -16.25

Privacy

Founding Partner: SAS
16:45 - 17.45

Kwetsbare infrastructuren

Founding Partner: DataExpert
17:45 - 18:45

Corruptie in Azië

Founding Partner: Alvarez & Marsal

Middag – Zaal 2

10.30 - 12.15

Ons dagelijks voedsel

Founding Partner: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
13.00 - 14.15

Thema wordt binnenkort bekend gemaakt

14.45 -16.15

Thema wordt binnenkort bekend gemaakt

Founding Partner: EY
16:45 - 18.30

Integriteit in moeilijke tijden

Middag – A Lab

10.30 - 12.00

Kan blockchain fraude uitbannen?

13.00 - 14.15

The Future of Fraud

14.45 - 16.15

Kan blockchain fraude uitbannen?

16.45 - 17.45

De verleiding?

18:00 - 19:00

The Future of Fraud

Avond – Zaal 1

19:00 - 20:00

Borrel en buffet

20.00 - 20.30

Uitreiking Anti Fraude Award

20:30 - 22:30

Fraude en corruptie in de zorgindustrie

Founding Partners: Fiod - Openbaar Ministerie
22:30 - 23:00

Afsluitende borrel

vrijdag 06 oktober, 2017

€ 27,00

Ochtend – Zaal 1

09.00 - 09.30

De zorgdetectives

Founding Partner: Fortress
09:30 - 11:15

Integriteit in moeilijke tijden

11:45 - 12:45

Blockchain, Bitcoins & Ethereum

Founding Partner: ABN AMRO

€27,00

Ochtend – zaal 2

09.00- 11.15

Corruptie in Azië

Founding Partner: Alvarez & Marsal
11:45 - 12:45

Thema wordt binnenkort bekend gemaakt

Founding Partner: EY

€ 27,00

Ochtend – A Lab

09:30 - 11:00

Kan blockchain fraude uitbannen?

11:45 - 12:45

De verleiding

€ 38,00

Middag – Zaal 1

13:30 - 15:30

Misconduct resilient organization

Founding Partner: Deloitte
16:00 - 17.00

Kwetsbare infrastructuren

Founding Partner: DataExpert
17:15 - 18:45

Privacy

Founding Partner: SAS

€ 38,00

Middag – Zaal 2

13:30 - 15:30

Ons dagelijks voedsel

Founding Partner: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
16:00 - 17:00

Thema wordt binnenkort bekend gemaakt

17:15 - 18:45

Fraude en corruptie in de zorgindustrie

Founding Partners: Fiod - Openbaar Ministerie

38,00

Middag – A Lab

13:30 - 15:30

Kan blockchain fraude uitbannen?

16:00 - 17:00

De verleiding

17:15 - 18:45

The Future of Fraud

Inschrijven

Over het festival

F-logoOp donderdag 5 en vrijdag 6 oktober vindt de vierde editie plaats van het Fraude Film Festival.

Twee volle dagen met films en documentaires over fraude en de bestrijding ervan. Het festival beoogt het maatschappelijk bewustzijn over fraude te vergroten en een trendbreuk in de bestrijding ervan te forceren.

Nu is Nederland geen land waar fraude dagelijks voorpaginanieuws is, of waar corruptie welig tiert. Toch wordt er meer gesjoemeld dan we denken – of voor waar willen houden. Zou het kunnen dat illusies het zicht op de realiteit verhullen? Of is fraude eerder ongemakkelijk dan schokkend? Dit festival is dé gelegenheid om tegels te lichten.

Op donderdag 5 oktober is het evenement uitsluitend toegankelijk voor genodigden. Op vrijdag 6 oktober is iedereen van harte welkom.

Organisatie

organisationMissie

De Stichting Fraude Film Festival is een non-profitorganisatie die zich inzet voor de organisatie van een filmfestival.

Tijdens dit evenement wordt het fenomeen fraude in vele hoedanigheden onder de loep genomen. Fraude is namelijk big business. De verdiensten zijn hoog, de risico’s klein. Door films en documentaires te vertonen wordt dit ‘lastige’ onderwerp onder de aandacht gebracht van een groot publiek.

Alle activiteiten die de Stichting Fraude Film Festival ontplooit komen voort uit de missie: het stimuleren en vergroten van (internationale) bewustwording rondom de impact van fraude.

Dit doet het Fraude Film Festival door het bijeen brengen van verschillende netwerken binnen de publieke en private sector. Het vertonen van inspirerende documentaires en het aangaan van kritische debatten staan hierbij centraal. Het Fraude Film Festival neemt binnen deze debatten een neutrale, onafhankelijke positie in.


searchVisie

De Stichting Fraude Film Festival ziet zichzelf in de toekomst als een internationaal onafhankelijk platform op het gebied van fraude, waarbinnen het Fraude Film Festival een jaarlijks terugkerend evenement is.

Het streven is erop gericht het festival ieder jaar in zowel kwalitatief als kwantitatief (meer partners, groter publiek) opzicht te laten groeien, om aldus de doelstelling van de Stichting dichterbij te brengen.

Bestuur

Stichting Fraude Film Festival

RSIN8540.52.410


Arthur de Groot (voorzitter)

fff arthur de groot

Arthur de Groot is ruim 30 jaar als forensisch accountant en gerechtelijk deskundige werkzaam in de fraudebestrijding, eerst bij de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) in Den Haag, later bij Ernst & Young en als partner bij Deloitte. Hij is tevens initiatiefnemer en directeur van het in 2015 opgerichte en in Den Haag gevestigde Institute for Financial Crime, een kennisinstituut gericht op de innovatie van fraude- en corruptiebestrijding.

Arthur heeft veel ervaring met het opzetten van forensic opleidingen en trainingen. Sinds 2014 is hij voorzitter van het Fraude Film Festival.

Deloitte Forensic & Dispute Services


IFFC


Jantien Heimel (penningmeester)

fff jantien heimel

Jantien is hoofd Internal Audit Netherlands bij Vattenfall Group, de moedermaatschappij van energiemaatschappij Nuon. Zij is onder meer verantwoordelijk voor de coördinatie van incidentonderzoeken binnen Vattenfall. Daarvoor was zij manager bij Ernst & Young Security & Integrity Services. Tot medio 2013 was Jantien voorzitter van het bestuur van de Nederlandse afdeling van de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE). Daarnaast is Jantien penningmeester en vicevoorzitter van het Instituut van Internal Auditors Nederland.

Nuon


Rob Otjens (secretaris)

fff rob otjens

Rob is de initiatiefnemer van het Fraude Film Festival, secretaris van de Stichting en directeur van Fortress Group. Fortress Group bestaat uit twee bedrijven: Fortress Staffing Services bv en Fortress Academy bv. Fortress Staffing is gespecialiseerd in werving en selectie, detachering en interim management op het gebied van security en fraude-riskmanagement. Fortress Academy ontwikkelt en verzorgt opleidingstrajecten op het gebied van security en fraude-riskmanagement.

Voordien was Rob onder meer werkzaam als districtsmanager bij Securicor en bij Adecco Personeelsdiensten.

Fortress


Marijke Kaptein (bestuurslid)

Marijkmarijke kapteine Kaptein  heeft veel ervaring in de opsporing en vervolging van strafzaken. Zij was onder meer fraude-officier bij het Openbaar Ministerie en is nu werkzaam als plaatsvervangend directeur van de FIOD.

Daarnaast was zij de afgelopen 20 jaar voorzitter van een galerie. Ook is zij een liefhebber van film. De combinatie van fraude, kunst en film maakte haar vanaf de start enthousiast voor het FFF. Via films en documentaires kan een verhaal immers anders, indringender worden verteld. En fraude kent veel verhalen. Over gretigheid, grenzen, gemakzucht en inventiviteit. Het gaat over mensen. Over ons.

Tijdens de eerste twee edities heeft Marijke meegedaan aan een Q&A met Peter van Ingen. Vanaf mei 2016 is zij medebestuurder van het FFF. Ze hoopt haar kennis, bestuurservaring en haar netwerk in te kunnen zetten voor dit mooie festival.

FIOD Belastingdienst 

Raad van inspiratie

De Stichting Fraude Film Festival heeft een Raad van Inspiratie ingesteld.

De Raad van Inspiratie zorgt voor inhoudelijke verbreding, initieert discussie over de inhoud en steunt in woord en daad de ambitie van het Fraude Film Festival om een (inter)nationaal platform te zijn. De Raad wordt gevormd door beleidsbepalers, directieleden of leden van de Raad van Bestuur uit zowel publieke als private organisaties. De leden zijn bijzonder geïnteresseerd in film en hebben affiniteit met fraudebestrijding. De Raad komt drie maal per jaar bijeen om het festival te adviseren en te evalueren.

Medewerkers

Binnenkort vindt u hier meer informatie over de medewerkers van het Fraude Film Festival.

 

Vrijwilligers gezocht

Op 5 en 6 oktober 2017 strijkt het Fraude Film Festival voor zijn vierde editie neer in EYE Amsterdam. Twee dagen lang komen professionals en publiek samen voor onthullende films, documentaires en gesprekken over fraude, corruptie en de bestrijding ervan. Het organiseren van dit mooie festival doen we samen met vrijwilligers. Lijkt het je leuk om als vrijwilliger mee te werken aan het Fraude Film Festival, meld je dan nu aan!


Vacature vrijwilliger technische ondersteuning

We zoeken een enthousiaste vrijwilliger voor de technische ondersteuning van het Fraude Film Festival. Tijdens de 2 dagen van het festival en de voorbereiding die daaraan voorafgaat, ben je verantwoordelijk voor een vlekkeloos verloop van de technische aspecten van het Fraude Film Festival. Werkzaamheden zijn het o.a. het up to date houden van het – technische – draaiboek, het controleren van alle binnenkomende films op technische kwaliteit (format, geluid, ondertiteling, e.d.), het regelen van de technische kant van Skype-verbindingen en toezicht op/aansturing van technische zaken tijdens het Fraude Film Festival.

Naast affiniteit met ons festival herken je jezelf in het onderstaande profiel:

 • Je hebt basiskennis van film-/bioscooptechniek
 • Het hebben van basiskennis van ICT is een pré
 • Je kunt gestructureerd werken (overzicht houden)
 • Je bent pro-actief, flexibel en stressbestendig
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden
 • Je kunt goed kunnen werken in teamverband

Beschikbaarheid:
September-oktober ca. ½ dag per week.
Laatste weken voor het filmfestival (week 39-40) ca. 2-3 dagen per week.
Tijdens het filmfestival (5 & 6 oktober) full-time.


Vacature Marketing & Communicatie

Ben jij de nieuwe vrijwilliger Marketing & Communicatie die de handen uit de mouwen steekt om het Fraude Film Festival bij het grote publiek onder de aandacht te brengen?

Wie ben jij? Je bent een vlotte en slimme marketeer (in opleiding) die graag zijn of haar steentje bijdraagt. Zo zorg je ervoor dat de website actueel blijft en breng je nieuws over het festival via social media naar buiten. Je helpt bij het schrijven van informatieve teksten, nieuwsberichten en mailings. Daarnaast denk je mee over het opzetten van een marketingplan en verzorg je voorlichtings- en promotiemateriaal.

Naast affiniteit met ons festival herken je jezelf in het onderstaande profiel
• Je hebt HBO of WO denkniveau
• Je kunt goed zelfstandig werken
• Je bent flexibel en initiatiefrijk
• Je bent creatief, denkt actief mee en bent niet bang om nieuwe ideeën aan te dragen en jezelf te laten horen.

Aantal uren: minimaal 4 tot maximaal 12 uur in de week.


Vacature administratieve duizendpoot

Ben jij de nieuwe vrijwilliger die het Fraude Film Festival op administratief gebied komt ondersteunen?

Als administratieve duizendpoot lever je een actieve bijdrage aan het organiseren van het Fraude Film Festival. Je helpt bij het maken van presentaties, en je draagt zorg voor het notuleren van vergaderingen en het bijwerken van de website. Daarnaast ben je onder meer verantwoordelijk voor het opstellen en versturen van overeenkomsten en facturen en het afhandelen van inkomende correspondentie.

Naast affiniteit met ons festival herken je jezelf in het onderstaande profiel
• Je hebt HBO- of WO-denkniveau
• Je kunt goed zelfstandig werken
• Je bent klantgericht
• Je bent zorgvuldig en accuraat
• Je bent goed in plannen en organiseren
• Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal. Daarnaast is een goede beheersing van de Engelse taal een pré.

Aantal uren: minimaal 4 tot maximaal 12 uur in de week (bij voorkeur 1 dag in de week op ons kantoor in Naarden).


Waar doe je het voor?

Als vrijwilliger bij het FFF krijg je een uniek kijkje achter de schermen. Je leert nieuwe mensen kennen, onder wie professionals uit het fraudebestrijdings-werkveld. Daarnaast biedt het Fraude Film Festival je relevante werkervaring, een mooie toevoeging aan je CV, maar bovenal: een erg leuke tijd.


Aanmelden

Wil je meer weten over een van de vrijwilligersfuncties? Of wil je je direct aanmelden? Dit kan door contact met ons op te nemen via info@fraudefilmfestival.nl.

ANBI Status

Missie en strategie

De Stichting Fraude Film Festival is een non-profitorganisatie die zich inzet voor de organisatie van een filmfestival. Tijdens dit evenement wordt het fenomeen fraude in vele hoedanigheden onder de loep genomen. Fraude is namelijk big business. De verdiensten zijn hoog, de risico’s klein. Door films en documentaires te vertonen wordt dit ‘lastige’ onderwerp onder de aandacht gebracht van een groot publiek.

Alle activiteiten die de Stichting Fraude Film Festival ontplooid komen voort uit de missie: het stimuleren en vergroten van (internationale) bewustwording rondom de impact van fraude.

De Stichting Fraude Film Festival tracht haar doelen onder meer te verwezenlijken door:

 1. de organisatie van een toonaangevend filmfestival dat zowel fraudebestrijders als het grote publiek aanspreekt;
 2. na elke filmvoorstelling interactie te bewerkstelligen tussen publiek en fraude-experts;
 3. te voorzien in achtergrondinformatie over de verschillende thema’s en bijbehorende films;
 4. zoveel mogelijk media-aandacht voor het fenomeen fraude te genereren;
 5. een bedrag te doneren aan een getalenteerd filmmaker met de opdracht een korte film te vervaardigen;
 6. de werving van de founding partners om bovenstaande mogelijk te maken.

Visie

De Stichting Fraude Film Festival ziet zichzelf in de toekomst als een internationaal onafhankelijk platform op het gebied van fraude, waarbinnen het Fraude Film Festival een jaarlijks terugkerend evenement is. Het streven is erop gericht het festival ieder jaar in zowel kwalitatief als kwantitatief (meer partners, groter publiek) opzicht te laten groeien, om aldus de doelstelling van de Stichting dichterbij te brengen.


Doelgroep

De doelgroep van het Fraude Film Festival bestaat enerzijds professionals die zich bezighouden met de bestrijding van fraude en corruptie, anderzijds het grote publiek (documentaire professionals, documentaire liefhebbers, filmstudenten en scholieren) dat geïnteresseerd is in het onderwerp.


Beloningsbeleid

De bestuurders van de Stichting Fraude Film Festival zetten zich onbezoldigd in.


Jaarrekening

Jaarrekening 2014

Jaarrekening 2015

Anti Fraude Award

eye

Tijdens het Fraude Film Festival 2017 wordt voor de vierde keer de Anti Fraude Award uitgereikt.

De Award

De Anti Fraude Award is bedoeld als blijk van waardering voor een persoon, een organisatie of een initiatief die of dat zich aantoonbaar heeft onderscheiden bij de bestrijding van fraude en daarmee een voorbeeldfunctie en een bron van inspiratie is voor anderen.

De Anti Fraude Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de bestrijding van fraude. De prijs is een initiatief van de stichting Fraude Film Festival. De winnaar van de award wordt ieder jaar geselecteerd uit nominaties en opvallende en succesvolle fraude initiatieven. Iedereen, individuen en organisaties, kunnen worden voorgedragen voor deze prijs. 


Nominaties

Iedereen kan voor deze prijs worden voorgedragen, zowel individuen en organisatiesEen ontvangen nominatie wordt door een Expert Comité beoordeeld op de volgende twee criteria:

De genomineerde

 • Heeft zich aantoonbaar onderscheiden op het gebied van fraudebestrijding
 • Is een inspiratie voor anderen

Bij de keuze laat het Expert Comité zich leiden door fraude in de breedste zin van het woord: een opzettelijke handeling door één of meer personen waarbij misleiding wordt gebruikt om een onrechtmatig voordeel te behalen.

Voor wat betreft de kwalificatie “onderscheidend” wordt meegewogen of de persoon, de organisatie of het initiatief:

 • effectief en proactief is bij het bestrijden van fraude:
 • in staat is een breed publiek te bereiken en in beweging te krijgen;
 • een aantoonbare bijdrage levert aan een weerbare samenleving

Uitgesloten zijn
• Organisatoren (Stuurgroep) van het Fraude Film Festival,
• Bestuurders van de Stichting Fraude Filmfestival,
• Leden van het Expert Comité,
• Secretariaatsmedewerkers AFA/Expert Comité,

Partners van het Fraude Film Festival kunnen wel voor een nominatie in aanmerking komen.

Jouw nominatie kun je sturen naar: info@fraudefilmfestival.nl. Vertel ons vooral ook waarom deze kandidaat volgens jou kans moet maken op de Award. We zien ernaar uit jullie nominaties te ontvangen!

Anti Fraude Award 2016

Op 13 oktober is de derde Anti Fraude Award uitgereikt aan onderzoeksjournalist Peter Olsthoorn. Han Fennema, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Gasunie had de eer om de bronzen award uit te reiken. De drie genomineerden die kans maakten op de award waren:

 • foodwatch NL
 • Dopingautoriteit/ Herman Ram
 • Peter Olsthoorn

Het Expert Comité heeft de award aan Peter Olsthoorn toegekend vanwege zijn vooruitstrevend working paper Big Data voor Fraudebestrijding. “Het working paper getuigt van goede research naar en visie op data-analyse voor fraudebestrijding. Peter Olsthoorn levert een uniek overzicht van samenwerkingsverbanden binnen de overheid op het gebied van big data.”

De genomineerden zijn door het onafhankelijke Expert Comité geselecteerd uit een longlist van 17 fraudebestrijders en anti-fraude initiatieven:

ECP/Marjolijn Bonthuis
Omdat het ECP,  zich sinds 2009 richt op een betrouwbare informatiesamenleving en zich inzet  om burgers, overheid en bedrijfsleven bewust te maken van het belang van digitale veiligheid. En met succes. Onlangs is adjunct Directeur Marjolijn Bonthuis door de internationale WiCS (Women in Cyber Security Foundation) gekozen als cybersecurity vrouw van het jaar 2016.


Stichting Opgelet op Internet
Omdat de Stichting Opgelet op Internet volledig wordt gerund door vrijwilligers en de website met 31.736 leden bijzonder succesvol is. Niet alleen worden regelmatig webshops offline gehaald, ook zoeken ze proactief de samenwerking met publieke en private partijen, waaronder bijv. Team High Tech Crime en het Landelijk meldpunt Internet Oplichting.


Antoine Deltour en Raphaël Halet
Omdat deze twee Franse klokkenluiders in 2011 geheime belastingdeals onthulden en vervolgens aangeklaagd en veroordeeld. Hun onthullingen, bekend als het  LuxLeaks-schandaal hebben tot diepgaande discussies geleidt; hun veroordeling tot grote publieke verontwaardiging.


Nationaal Cyber Security Centrum
Omdat het de missie van het NCSC is om bij te dragen aan het vergroten van de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving in het digitale domein. Het NCSC deelt kennis en opgedane ervaring met publieke en private partijen. Binnen Nederland, maar ook Internationaal.


FIOD
Omdat de resultaten van het FIOD vorig jaar al hebben geleidt tot een AFA nominatie. Maar ook daarna volgden de successen zich in rap tempo op en zijn ze bijna wekelijks in het nieuws. Hun aanpak is zeer effectief, mede omdat het gericht is op het afpakken van vermogen.


Fraudehelpdesk
Omdat de Fraudehelpdesk een steeds groter publiek bereikt en daarmee actief bijdraagt aan een weerbare samenleving.  Op de website verschijnen bijna dagelijks nieuwe waarschuwingen tegen actuele fraudevormen. De Fraudehelpdesk is zeer bekend bij het grote publiek en de website wordt dan ook goed bezocht.


Peter Olsthoorn
Omdat deze onderzoeksjournalist een vooruitstrevend  working paper, t.w. Big Data voor fraudebestrijding,  heeft geschreven als achtergrondstudie voor het project big data, privacy en veiligheid. Het doel is om effectiever te kunnen optreden tegen fraude.


Opgelicht?! App
Omdat deze gratis app de weg naar het grote publiek heeft gevonden. De app bevat korte, bondige berichten met bijzonder informatieve waarschuwingen tegen actuele fraudevormen.


Stichting ICTU
Omdat hun landelijke aanpak “adreskwaliteit” veel fraudes in de keten helpt voorkomen. Ook werkt ICTU mee aan de ontwikkeling van het BSN-koppelregister  voor de inzet van private authenticatiemiddelen in het publieke domein. Daarnaast richten zij zich  ook op processen die helpen vooruit te kijken naar wat mogelijk op de keten afkomt, zoals een experiment met ‘datamining’ om nieuwe risicoprofielen en -indicatoren te
ontdekken.”


Foodwatch NL
Omdat Foodwatch opkomt voor eerlijk en veilig voedsel. De eerste grote campagne “misleid” waarbij misleidende marketingtrucs werden onthuld werd een groot succes.


International Management Forum
Omdat het IMF bijdraagt aan de bestrijding van fraude door het ontwikkelen van een groot aantal opleidingen, masterclasses en cursussen op het gebied van cyber security.


Website en App van Bijzonder Strafrecht
Omdat de website en de gratis app dagelijks  de “lessons learned” publiceert op het gebied van financieel economisch strafrecht. En daarnaast ook op het gebied van anti-corruptie, crime-tech en faillissementsfraude.


Bas van Dorst/SmartProtect
Omdat hij SmartProtect heeft bedacht en ontwikkeld, een  nuttige (gratis) app  die je waarschuwt als je wordt opgelicht. Met dit idee werd hij samen met zijn team onlangs de terechte winnaar van de Startup Days Tilburg. Een bijzonder initiatief, gebaseerd op zijn eigen ervaring met internetfraude.


Stichting Anti Doping Autoriteit Nederland/Herman Ram
Omdat deze onafhankelijke organisatie al jaren een strijd voert voor een doping vrije sport. Herman Ram durft als boegbeeld van deze autoriteit duidelijk stelling te nemen tegen elke vorm van  dopingfraude.  De wijze waarop hij dit doet getuigt van veel durf en lef.


Betaalvereniging Nederland
Omdat een veilig en goed werkend betalingsverkeer van groot belang is voor de samenleving. Naast het doen van analyses en onderzoeken, draagt de Betaalvereniging NL succesvol bij aan het vergroten van de weerbaarheid van de burgers, o.a. met de campagne “hang op, klik weg en bel uw bank”. 


Huis voor Klokkenluiders
Omdat dit initiatief sinds kort een vertrouwelijk platform biedt voor het melden van misstanden.  De organisatie is onafhankelijk en biedt met gratis advies en hulp, een lage drempel aan mensen die een werk gerelateerde  misstand willen melden.


Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV)
Omdat uit cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) jaar na jaar blijkt dat verzekeraars miljoenen euro besparen door een effectieve aanpak van fraude. Dat blijkt ook weer over de cijfers in 2015. In dat jaar  werden 10% meer fraudemeldingen ontvangen.

Anti Fraude Award 2015

Op donderdag 8 oktober heeft Transparency International Nederland de Anti Fraude Award 2015 gewonnen. Het Expert Comité had uit de 20 inzendingen drie genomineerden gekozen die op 8 oktober tijdens het Fraude Film festival 2015 kans maakten op de de Anti Fraude Award. De genomineerden waren:

de FIODTransparency International en NRC Handelsblad. Het onafhankelijke Expert Comité heeft de Award aan Transparency International Nederland toegekend vanwege de tomeloze ambitie en zichtbaarheid, waarmee zij een geduchte tegenstander is van corrupte partijen waar ook ter wereld.

De bronzen award is speciaal voor het Fraude Film Festival ontworpen door de bekende kunstenaar Jeroen Spijker en symboliseert “oplettendheid”.

De drie genomineerden zijn geselecteerd uit een longlist van vele geselecteerde fraudebestrijders en fraude-initiatieven die ons land rijk is:

 •  ZEMBLA
 • Opsporing verzocht
 • ECP Platform voor Informatie Samenleving
 • Johanna Reddingius
 • Fraudeteam van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens
 • Bob Hoogenboom
 • Nationaal Cyber Security Centrum
 • Belastingdienst / FIOD
 • Informatie en Expertise Centrum
 • VARA’s RAMBAM
 • NL Confidential
 • Fraude Helpdesk
 • Nederland ICT
 • Alert Online
 • Stichting Fraude Aanpak Detailhandel
 • Transparency International Nederland
 • NRC Handelsblad
 • DSW Zorgverzekeraar
 • Verbond van Verzekeraars/CBV

Anti Fraude Award 2014

De eerste Anti Fraude Award is tijdens de eerste editie van het Fraude Film Festival uitgereikt aan het televisieprogramma Opgelicht?!

Het programma is geselecteerd uit de door de partners aangedragen genomineerden. Het Expert Comité is van mening dat Opgelicht?! zich aantoonbaar heeft onderscheiden bij het bestrijden van fraude in brede zin en een voorbeeld en inspiratie is voor anderen. Objectief, onafhankelijk en vernieuwend, zo luidt de mening van het Expert Comité.

Daarnaast prijst het Expert Comité het programma vooral ook omdat het zonder aanziens des persoons of organisatie duistere praktijken aan het licht brengt en burgers en bedrijfsleven waarschuwt tegen een breed scala aan frauduleuze praktijken.

Expert Comité

Een onafhankelijk Expert Comité beoordeelt de nominaties en selecteert de winnaar. Uit een longlist van ca. 20 kandidaten, worden drie genomineerden geselecteerd en één winnaar. Het Expert Comité bestaat momenteel uit de volgende personen:

Adriaan van Dorp (Voorzitter)

fff adriaan van dorp

Adriaan van Dorp is directeur van Security & Intelligence Management en lid van de ABN AMRO Bank Management Groep. Hij stuurt een team aan dat zich bezighoudt met onderzoek naar uiteenlopende vormen van financiële criminaliteit. Daarvoor werkt hij in managementfuncties bij de politie Amsterdam-Amstelland en bij het Korps Landelijke Politiediensten. Daar geeft hij leiding aan de Intelligence Unit van de Nationale Recherche. Na zijn opleiding aan de Politieacademie studeert hij af als organisatie-antropoloog. Wellicht verklaart dat zijn focus op een weerbare samenleving, cultuurverandering en leiderschap. Adriaan richt zich op een duurzame financiële industrie die integriteit, transparantie en eenvoud nastreeft.

ABN AMRO


André Brantjes (Lid)

fraude film festival andre brantjes

André is sinds 1987 advocaat in arbeids-, ondernemings- en sportrecht met een kantoor in Amsterdam en een Dutch Desk in Boston. Hij behartigt de belangen van (inter)nationale ondernemingen, topsporters en sportbonden. Vanuit Boston begeleidt hij bedrijven en startups die overwegen te investeren in Nederland. Hij is bekend als pleitbezorger van de Coaches Betaald Voetbal en Michael Rasmussen. Daarnaast is hij arbiter bij het sporttribunaal in Lausanne, waar zaken dienen over matchfixing en geschillen worden beslecht in tucht-, transfer- en dopingzaken (bijtincident Suárez, Claudia Pechstein).

Brantjes Advocaten Amsterdam


Inge-Lisa Toxopeus-De Vries (Lid)

fraude film festival inge lisa toxopeus

Inge-Lisa is registeraccountant. Specialist in fraudeonderzoek en berekening van vermogensschade. Werkte vijftien jaar bij de Big Four en in de advocatuur. Zij slaat een brug tussen recht en accountancy. Naast het uitvoeren van onderzoeken is Inge-Lisa actief in het onderwijs. Bij de Erasmus Universiteit is zij betrokken bij de post-academische opleiding Forensisch Financieel Deskundige. Inge-Lisa verzorgt ook colleges financiële analyse, jaarrekening lezen en vermogensschade aan advocaten, curatoren, rechters-commissarissen.

Hermes Advisory & Firm Onderwijs


Ronald Prins (Lid)

prinsIn 1995 studeert Ronald als wiskundige af aan de Technische Universiteit Delft. Zijn carrière begint bij de afdeling digitale technologie van het NFI. Zijn specialiteit: encryptie. Hij speelt een prominente rol bij het decrypten van beveiligingen waar opsporingsinstanties op stuiten. In 1999 richt hij met Menno van der Marel Fox-IT op. Fox-IT speelt een cruciale rol in de cybersecurity van Nederland. Zo ontwikkelt het bedrijf apparatuur voor de bescherming van staatsgeheimen, verricht digitaal onderzoek naar integriteits- en fraudedelicten en beveiligt overheid en bedrijfsleven. Fox-IT haalt regelmatig het nieuws, bijvoorbeeld om uitleg te geven over veiligheidsvraagstukken.

Fox-IT


Kunstenaar Jeroen Spijker

De Anti Fraude Award is ontworpen en gemaakt door de bekende kunstenaar Jeroen Spijker. In onderstaande video licht hij zijn ontwerp toe.

 

De Anti Fraude Award is ontstaan vanuit het begrip oplettendheid. Het is een mensenoog met trekjes van een roofvogeloog. De roofvogel cirkelt rond en krijgt overzicht. De award heeft een voor- en een achterkant. Je moet ogen in je rug hebben om alles te zien. Het is hierdoor ook een rechter- en een linkeroog, je moet beide ogen open houden. Het staat ook voor het feit dat je bij fraude geen oogje moet dichtknijpen maar vanuit je moreel kompas moet communiceren, vragen stellen en trachten het tij te keren.

Zie de website voor meer informatie over Jeroen Spijker.

In de media

questionHet Fraude Film Festival is met regelmaat in de media terug te vinden. Komt u het FFF tegen in de media, laat het ons dan weten via info@fraudefilmfestival.nl


 

FFF op de radio


FFF in beeld

_MG_9651b (2) (1)

Archief

Sfeerimpressies, toespraken ministers, genomineerden Anti Fraude Award

Genomineerde Anti Fraude Award 2016 – Peter Olsthoorn

Genomineerde Anti Fraude Award 2016 – foodwatch NL

Genomineerde Anti Fraude Award 2016 – Dopingautoriteit

Videoboodschap minister Van der Steur Fraude Film Festival 2015

Videoboodschap Minister Opstelten Fraude Film Festival 2014

Sfeerimpressie Fraude Film Festival 2015

Genomineerde Anti Fraude Award 2015 – NRC

Sfeerimpressie Fraude Film Festival 2014

Genomineerde Anti Fraude Award 2015 – Transparency International Nederland

Genomineerde Anti Fraude Award 2015 – FIOD

Kunstenaar Anti Fraude Award – Jeroen Spijker

 

Locatie

Een festival dat wil inspireren, vraagt om een passend decor. Daarom vindt het Fraude Film Festival plaats in Nederlands mooiste filmtheater: EYE. Met uitzicht over het IJ en de skyline van Amsterdam.

Vanwege de beperkte parkeermogelijkheden raden wij u aan met het openbaar vervoer te reizen.


eye-black

IJpromenade 1
1031 KT Amsterdam
020 – 5891400
https://www.eyefilm.nl/

Eerdere edities

Benieuwd naar onze voorgaande edities? Bekijk alle informatie over de films, thema’s en het programma van 2016 hier.

Partners

Het Fraude Film Festival kan niet georganiseerd worden zonder de bijdrage van onze partners. Nog geen partner van het Fraude Film Festival? Neem dan vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden!

Onze huidige partners over hun bijdrage aan het Fraude Film Festival:


Founding Partners


Deloitte

“Samen bereik je meer dan alleen en dit heeft Deloitte doen besluiten zich als partner te positioneren tijdens het Fraude Film Festival. De mogelijkheid voor fraude professionals om vakinhoudelijk van gedachten te wisselen en nieuwe inzichten te krijgen draagt volgens Deloitte bij aan een meer doelgerichte bestrijding van fraude. Het openstellen van het Fraude Film...

“Samen bereik je meer dan alleen en dit heeft Deloitte doen besluiten zich als partner te positioneren tijdens het Fraude Film Festival. De mogelijkheid voor fraude professionals om vakinhoudelijk van gedachten te wisselen en nieuwe inzichten te krijgen draagt volgens Deloitte bij aan een meer doelgerichte bestrijding van fraude. Het openstellen van het Fraude Film Festival voor het grote publiek zal zeker bijdragen aan een maatschappelijk bewustzijn omtrent fraude en dit is één van de doelen die Deloitte hiermee voor ogen heeft.”


Fortress

“We zien dat veel verschillende bedrijven en organisaties samen bezig zijn om vanuit diverse specialisatiegebieden en bloedgroepen fraude te bestrijden. Publiek/private samenwerking en een multidisciplinaire aanpak (een gecombineerde inzet van verschillende expertisegebieden: financieel, IT forensisch, data analytisch, juridisch, etc.) geeft de grootste kans op een gestructureerde bestrijding van de fraude. Partijen moeten elkaar leren kennen...

“We zien dat veel verschillende bedrijven en organisaties samen bezig zijn om vanuit diverse specialisatiegebieden en bloedgroepen fraude te bestrijden. Publiek/private samenwerking en een multidisciplinaire aanpak (een gecombineerde inzet van verschillende expertisegebieden: financieel, IT forensisch, data analytisch, juridisch, etc.) geeft de grootste kans op een gestructureerde bestrijding van de fraude. Partijen moeten elkaar leren kennen en op een creatieve en innovatieve manieren naar de meest efficiënte aanpak kijken. We wilden daarom een evenement organiseren dat de fraude bestrijding professionals bij elkaar brengt om letterlijk op een andere manier naar fraude te kijken en nieuwe inzichten te bieden. Dat was voor ons de reden om het idee van het Fraude Film Festival ook daadwerkelijk op te pakken en met de onmisbare hulp van alle partners uit te gaan voeren.”


EY

Tekst volgt nog

Tekst volgt nog


Institute for Financial Crime

“Met trots kan het Institute for Financial Crime zeggen dat zij vanaf de start betrokken is geweest bij de opzet van het Fraude Film Festival. In al haar facetten is dit unieke festival een ultiem bewijs van innovatie van de fraudebestrijding. De combinatie van locatie, concept, inhoud, deelnemers en intrinsieke betrokkenheid maken dit jaarlijks terugkerend...

“Met trots kan het Institute for Financial Crime zeggen dat zij vanaf de start betrokken is geweest bij de opzet van het Fraude Film Festival. In al haar facetten is dit unieke festival een ultiem bewijs van innovatie van de fraudebestrijding. De combinatie van locatie, concept, inhoud, deelnemers en intrinsieke betrokkenheid maken dit jaarlijks terugkerend event zo bijzonder. Zoals Oscar Wilde ooit stelde: ‘I can resist everything except temptation’ is het ook met het Fraude Film Festival. Partner kunnen zijn van dit uniek event, wie kan die verleiding weerstaan?.”

Young Financial Crime

“Young Financial Crime is onderdeel van het in 2015 opgerichte Institute for Financial Crime, het IFFC. Het IFFC heeft als doel om binnen het landschap van Financieel Economische Criminaliteit te zorgen voor innovatie op het gebied van onderzoek, samenwerking en educatie. Young Financial Crime is als onderdeel van het IFFC verantwoordelijk voor het samenbrengen van jonge professionals (tot 35 jaar), die werkzaam zijn binnen de FEC-bestrijding, om onder hen meer innovatie, verbinding en bewustzijn op het gebied van de bestrijding van Financieel Economische Criminaliteit te bewerkstelligen. Aanwezig zijn op het Fraude Film Festival, wat op een interessante manier fraude bespreekbaar maakt, draagt hier aan bij!”


SAS

“Fraude, we lezen er vrijwel dagelijks over in de media. Organisaties staan onder steeds meer interne en externe druk om fraude snel en voortvarend aan te pakken. Een stevige uitdaging, want fraude komt van alle kanten en wordt steeds geavanceerder. Denk aan declaratiefraude bij ziekenhuizen, rentefraude bij banken en de vastgoedfraude. Ook weten fraudeurs van...

“Fraude, we lezen er vrijwel dagelijks over in de media. Organisaties staan onder steeds meer interne en externe druk om fraude snel en voortvarend aan te pakken. Een stevige uitdaging, want fraude komt van alle kanten en wordt steeds geavanceerder. Denk aan declaratiefraude bij ziekenhuizen, rentefraude bij banken en de vastgoedfraude. Ook weten fraudeurs van buiten de organisatie vaker succesvol toe te slaan met bijvoorbeeld fraude met toeslagen, BTW-aangiften en verzekeringen. SAS helpt organisaties fraude te bestrijden en wil door deelname aan dit Fraude Film Festival een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke discussie en fraudebestrijding toegankelijk maken voor een breder publiek.”


ABN AMRO

ABN AMRO bedient retail, private banking en corporate banking klanten met een primaire focus op Nederland en met selectieve activiteiten in het buitenland. In Nederland wordt klanten een uitgebreid en compleet pakket aan producten en diensten aangeboden via omni-distributiekanalen waaronder geavanceerde mobiele applicaties en internetbankieren. ABN AMRO beschikt over gedegen financiële expertise en uitgebreide kennis...

ABN AMRO bedient retail, private banking en corporate banking klanten met een primaire focus op Nederland en met selectieve activiteiten in het buitenland. In Nederland wordt klanten een uitgebreid en compleet pakket aan producten en diensten aangeboden via omni-distributiekanalen waaronder geavanceerde mobiele applicaties en internetbankieren. ABN AMRO beschikt over gedegen financiële expertise en uitgebreide kennis van vele bedrijfstakken.


Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

De kans dat je te maken krijgt met voedselfraude is aanzienlijk groter dan de kans dat je het slachtoffer wordt van een terroristische aanslag. Toch boezemt het laatste meer angst in. Heel verklaarbaar, maar misschien niet helemaal terecht. Want voedselfraude is niet alleen oneerlijk, het is ook  ondermijnend en soms gevaarlijk. Want wat nou als...

De kans dat je te maken krijgt met voedselfraude is aanzienlijk groter dan de kans dat je het slachtoffer wordt van een terroristische aanslag. Toch boezemt het laatste meer angst in. Heel verklaarbaar, maar misschien niet helemaal terecht. Want voedselfraude is niet alleen oneerlijk, het is ook  ondermijnend en soms gevaarlijk. Want wat nou als je amandelmeel koopt waaraan stiekem gemalen pinda is toegevoegd en je hebt een pinda-allergie? Of je koopt een pondje paling en die blijkt niet op het Ijsselmeer, maar in dioxinewater te zijn gevangen. Vaak zijn het complexe zaken. Daarom heeft de NVWA een eigen Inlichtingen- en Opsporingsdienst, die onder meer voedselfraude onderzoekt. Het Fraude Film Festival biedt een bijzondere mogelijkheid om deze vorm van fraude onder de aandacht te brengen. En vervolgens het gesprek aan te gaan over hoe publieke en private partijen die samen aan kunnen pakken.


People Intouch

Als People Intouch zien wij in onze dagelijkse praktijk wat er allemaal mis kan gaan en hoe organisaties op een goede manier te werk kunnen gaan om fraude, corruptie en andere misstanden boven water te krijgen, te onderzoeken en op te lossen. Helaas zijn er ook nog genoeg organisaties waar naïviteit of zelfs ontkenning een...

Als People Intouch zien wij in onze dagelijkse praktijk wat er allemaal mis kan gaan en hoe organisaties op een goede manier te werk kunnen gaan om fraude, corruptie en andere misstanden boven water te krijgen, te onderzoeken en op te lossen. Helaas zijn er ook nog genoeg organisaties waar naïviteit of zelfs ontkenning een (te) grote rol spelen. Het Fraude Film Festival draagt naar onze mening bij aan het verminderen van die naïviteit en aan het feit dat ontkennen niet de beste route is.


DataExpert

DataExpert levert forensische en analytische software en diensten voor de bestrijding van misdaad en fraude en voor incident response. Vele organisaties werken dagelijks hard aan het voorkomen en opsporen van fraude. Dit is van groot belang, omdat de maatschappelijke schade van fraude enorm is. Steeds meer werken deze fraudebestrijders samen, wordt kennis en ervaring gedeeld...

DataExpert levert forensische en analytische software en diensten voor de bestrijding van misdaad en fraude en voor incident response. Vele organisaties werken dagelijks hard aan het voorkomen en opsporen van fraude. Dit is van groot belang, omdat de maatschappelijke schade van fraude enorm is. Steeds meer werken deze fraudebestrijders samen, wordt kennis en ervaring gedeeld en voor alle vormen van fraude de beste aanpak bedacht. Het Fraude Film Festival bevordert die samenwerking en daarom participeert DataExpert hierin. Fraude wordt steeds complexer en voor het ontrafelen en monitoren van de netwerken en geldstromen is naast de genoemde samenwerking ook de inzet van gespecialiseerde forensische en analytische software onontbeerlijk. Door fraudebestrijders gericht te training leren zij om deze software zodanig toe te passen dat ze de fraudeurs te slim af te zijn. DataExpert helpt om fraude doeltreffend te bestrijden en wil tevens door deelname aan het Fraude Film Festival fraude als maatschappelijk probleem hoog op de agenda zetten.


Alvarez & Marsal

Fraude is een belangrijke oorzaak van diverse soorten crises bij onze klanten. Dagelijks helpen wij onze klanten om door deze crisissituatie te loodsen. Achteraf blijkt vaak dat de cultuur, fraude bewustwording en voorbeeldgedrag veel leed en schade hadden kunnen voorkomen. Wij ondersteunen het Fraude Film Festival omdat het festival helpt het bewustzijn rondom fraude te...

Fraude is een belangrijke oorzaak van diverse soorten crises bij onze klanten. Dagelijks helpen wij onze klanten om door deze crisissituatie te loodsen. Achteraf blijkt vaak dat de cultuur, fraude bewustwording en voorbeeldgedrag veel leed en schade hadden kunnen voorkomen.

Wij ondersteunen het Fraude Film Festival omdat het festival helpt het bewustzijn rondom fraude te vergroten. Daarnaast is het festival een goed platform om onze klanten ervaringen met elkaar te laten delen.


Fiod

“Om fraude zo effectief mogelijk te bestrijden werkt de FIOD intensief samen met publiek- private (keten) partners. Samenwerken en kennisdelen zijn een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle aanpak tegen fraude. De FIOD werkt aan het bestrijden van fiscale, financieel economische criminaliteit en in het bijzonder de financiële component daarvan. De maatschappelijke impact van fraude is...

“Om fraude zo effectief mogelijk te bestrijden werkt de FIOD intensief samen met publiek- private (keten) partners. Samenwerken en kennisdelen zijn een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle aanpak tegen fraude. De FIOD werkt aan het bestrijden van fiscale, financieel economische criminaliteit en in het bijzonder de financiële component daarvan. De maatschappelijke impact van fraude is erg groot en daarom ondersteunt de FIOD het Fraude Film Festival van harte. Het maken van een statement tegen fraude is een goede stap op weg naar nog betere samenwerking!”


Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie is de enige instantie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan brengen. Wanneer iemand wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit, krijgt hij of zij met het Openbaar Ministerie te maken. Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd. Daarvoor wordt samengewerkt met de politie en andere...

Het Openbaar Ministerie is de enige instantie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan brengen. Wanneer iemand wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit, krijgt hij of zij met het Openbaar Ministerie te maken.
Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd. Daarvoor wordt samengewerkt met de politie en andere opsporingsdiensten.
Het OM houdt ook toezicht op de goede uitvoering van het vonnis van de rechter; boetes moeten worden betaald, gevangenisstraffen uitgezeten, taakstraffen goed uitgevoerd.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het OM geen ministerie.Partners


Crawford & Company

Fraude en Cyber. Vrienden of vijanden? Door de opkomst van social media en het alsmaar toenemende gebruik van internet heeft fraude er een compleet nieuwe tak van sport bijgekregen: cybercrime. Cybercrime kent vele vormen. Van het hacken van een server, tot diverse vormen van social engineering (zoals de inmiddels beruchte fake president frauds), als het...

Fraude en Cyber. Vrienden of vijanden? Door de opkomst van social media en het alsmaar toenemende gebruik van internet heeft fraude er een compleet nieuwe tak van sport bijgekregen: cybercrime. Cybercrime kent vele vormen. Van het hacken van een server, tot diverse vormen van social engineering (zoals de inmiddels beruchte fake president frauds), als het simpelweg uitlokken van betalingen via email. En dan zijn er nog tientallen vormen van cybercrime die we hier niet benoemen.

Crawford & Company is de mening toegedaan dat het vrijwel onmogelijk is om iedere vorm van cybercrime te voorkomen. Maar wat wel mogelijk is, is het goed voorbereid zijn op eventuele cyber incidenten. Daarom heeft Crawford & Company zich gespecialiseerd in het verrichten van zogenaamde Cyber Simulatie Trainingen. U zet de relevante stakeholders binnen uw bedrijf aan tafel en wij laten hen ervaren wat er op hen afkomt tijdens en na een cyber incident. Zijn ze er klaar voor? Zorgen zij ervoor dat u de crisis overleeft?

Onze specialisten zorgen voor de nodige tips and tricks na afloop van de training. U weet meteen hoe uw bedrijf er voor staat en welke actiepunten u dient te nemen met het oog op de toekomst!

Mocht u niet overtuigd zijn dat u zelfstandig een dergelijke crisis aan kunt, dan kunt u ook in dat geval een beroep doen op de services van Crawford & Company. De Crawford Cyber Solution biedt u de mogelijkheid om het managen van een dergelijke crisis uit te besteden, waarbij Crawford & Company gebruik maakt van een pallet van trouwe dienstverleners (waaronder Fox-IT en diverse advocatenkantoren).

Crawford & Company is gevestigd in Atlanta, Georgia, en is een van ’s werelds grootste onafhankelijke dienstverleners van oplossingen op het terrein van schademanagement, risicomanagement en de verzekeringssector, alsmede voor zelf-verzekerde entiteiten. Met een uitgebreid wereldwijd netwerk voorziet zij haar klanten vanuit meer dan 70 landen van de gewenste dienstverlening. De aandelen van Crawford & Company worden verhandeld op de NYSE onder de afkortingen CRDA en CRDB.

De geschiedenis van Crawford & Company (Nederland) B.V. gaat terug tot 1866. Sinds 2002 maakt ook het Nederlandse bedrijf onderdeel uit van Crawford. Met onze vijf vestigingen in Nederland (Capelle aan den IJssel (ons hoofdkantoor), Amsterdam, Apeldoorn, Drachten en Weert) behoort Crawford & Company in Nederland tot het topsegment in de expertisebranche.

Crawford & Company (Nederland) B.V. staat voor een internationale organisatie, waarin een grote diversiteit aan specialistische kennis is gebundeld. Crawford & Company (Nederland) B.V. heeft circa 140 medewerkers en onze professionals/consultants hebben enerzijds internationale ervaring en anderzijds oog voor de wensen en gebruiken binnen specifieke branches (welke ook zeer lokaal kunnen zijn).


Rabobank

Rabobank streeft er naar preventie en bestrijding aangaande fraude met zoveel mogelijk relevante partners te voeren en ziet dit filmfestival als één van de middelen om dit te optimaliseren.”

Rabobank streeft er naar preventie en bestrijding aangaande fraude met zoveel mogelijk relevante partners te voeren en ziet dit filmfestival als één van de middelen om dit te optimaliseren.”


Accountancy Europe

Accountancy Europe – The 1 million professional accountants we represent help uncover and prevent fraud. Corruption, for example, affects 40% of EU companies and costs the economy up to 990 billion a year. Fraud distorts how economies function and negatively impacts on European citizens. Accountants contribute to building the trust and integrity that these illegal acts erode. Working together is key to fighting fraud; we are excited to...

Accountancy Europe – The 1 million professional accountants we represent help uncover and prevent fraud. Corruption, for example, affects 40% of EU companies and costs the economy up to 990 billion a year. Fraud distorts how economies function and negatively impacts on European citizens. Accountants contribute to building the trust and integrity that these illegal acts erode. Working together is key to fighting fraud; we are excited to join the Film Festival’s diverse partners on this import issue.


Florent

“Het kan iedereen overkomen: fraude. Florent biedt gedupeerden doeltreffende hulp en houdt de schade beperkt. Florent is voor Nederland exclusief lid van FraudNet, het netwerk van de Internatonal Chamber of Commerce dat commerciële fraude bestrijdt. Voor een topspecialist in fraudebestrijding is samenwerking, met binnen- en buitenlandse partners, essentieel. Onze verbondenheid met het Fraude Film Festival is...

“Het kan iedereen overkomen: fraude. Florent biedt gedupeerden doeltreffende hulp en houdt de schade beperkt. Florent is voor Nederland exclusief lid van FraudNet, het netwerk van de Internatonal Chamber of Commerce dat commerciële fraude bestrijdt. Voor een topspecialist in fraudebestrijding is samenwerking, met binnen- en buitenlandse partners, essentieel. Onze verbondenheid met het Fraude Film Festival is vanzelfsprekend, leerzaam en inspirerend.”


Duff & Phelps

  “Fraude kent veel definities en verschijningsvormen en leidt vaak tot grote (maatschappelijke) schade. Duff & Phelps helpt klanten bij het bepalen van de oorzaken van fraude, het vaststellen van de financiële schade en het voorkomen van fraude. In onze ondersteuning werken we nauw samen met financieel en juridisch specialisten in combinatie met de stakeholders...

 

“Fraude kent veel definities en verschijningsvormen en leidt vaak tot grote (maatschappelijke) schade. Duff & Phelps helpt klanten bij het bepalen van de oorzaken van fraude, het vaststellen van de financiële schade en het voorkomen van fraude. In onze ondersteuning werken we nauw samen met financieel en juridisch specialisten in combinatie met de stakeholders en/of toezichthouders van een getroffen onderneming.

Het Fraude Film Festival draagt bij aan het bewustzijn rond risico’s en de gevolgen van fraude en stimuleert de samenwerking tussen specialisten, publiek en privaat. Voor Duff & Phelps de reden om het festival actief te ondersteunen.”


BDO

“Als fraudeonderzoekers zien we keer op keer dat fraudebewustzijn nog niet in het DNA van de onderzochte onderneming zit. Hoe krijg je fraudebewustzijn meer op het netvlies en tussen de oren? Juist, door het ook in beeld en geluid weer te geven! Film is voor een ieder een belevenis en geeft ook aanleiding om met...

“Als fraudeonderzoekers zien we keer op keer dat fraudebewustzijn nog niet in het DNA van de onderzochte onderneming zit.

Hoe krijg je fraudebewustzijn meer op het netvlies en tussen de oren? Juist, door het ook in beeld en geluid weer te geven!

Film is voor een ieder een belevenis en geeft ook aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan: ondernemingen, anti-fraudeadviseurs, fraudeonderzoekers, advocaten, banken, politie, FIOD, OM, toezichthouders. Hierdoor kunnen we van elkaar leren om samen fraude nog beter bestrijden.

En daarom draagt BDO graag bij aan dit fantastisch initiatief!”

 


Ministerie van Veiligheid & Justitie

“Fraude is een ernstig fenomeen dat grote schade toebrengt aan de samenleving: overheid, bedrijven én individuele burgers worden er slachtoffer van. Schade is er niet alleen in financiële zin, fraude tast ook het vertrouwen aan. Vertrouwen in het betalingsverkeer, fraude in het financieel-economisch stelsel en uiteindelijk in de integriteit van onze samenleving. Fraude vindt per...

“Fraude is een ernstig fenomeen dat grote schade toebrengt aan de samenleving: overheid, bedrijven én individuele burgers worden er slachtoffer van. Schade is er niet alleen in financiële zin, fraude tast ook het vertrouwen aan. Vertrouwen in het betalingsverkeer, fraude in het financieel-economisch stelsel en uiteindelijk in de integriteit van onze samenleving. Fraude vindt per definitie in het verborgene plaats, mensen krijgen vaak pas laat in de gaten dat ze zijn of worden opgelicht en soms zijn de slachtoffers grote, anonieme entiteiten zoals ‘de overheid’ of ‘banken’ en ‘verzekeringsmaatschappijen’. Dat maakt dat direct zichtbare vormen van criminaliteit, zoals inbraken en geweldsdelicten, door de gemiddelde burger vaak als erger worden ervaren dan fraude. Daarom is het belangrijk om het sluipende en ondermijnende karakter dat fraude heeft, zichtbaar te maken voor een breder publiek. En hoe kan dat beter zichtbaar gemaakt worden dan op het witte doek? Film is bij uitstek een medium dat zich leent om ongemakkelijke waarheden en dilemma’s op tafel te krijgen en daarover in debat te gaan. Dat is precies wat er gebeurt tijdens het Fraude Film Festival, dat in 2014 haar eerste editie beleefde. Dit festival leidt tot een inspirerende kruisbestuiving tussen breed georiënteerde en zeer betrokken experts. Daar levert het Ministerie van Veiligheid en Justitie graag een bijdrage aan.”


Het Criminologisch Netwerk Nederland

“Bij de bestrijding van fraude kan de visie van een criminoloog niet ontbreken. Het Criminologisch Netwerk Nederland (Het CNN) ondersteunt het Fraude Film Festival niet alleen om een actieve bijdrage aan fraudebestrijding te leveren, maar ook om de awareness ten aanzien van de rol die criminologen hierin kunnen spelen te vergroten. Wetenschappelijke theorieën omtrent fraude...

“Bij de bestrijding van fraude kan de visie van een criminoloog niet ontbreken. Het Criminologisch Netwerk Nederland (Het CNN) ondersteunt het Fraude Film Festival niet alleen om een actieve bijdrage aan fraudebestrijding te leveren, maar ook om de awareness ten aanzien van de rol die criminologen hierin kunnen spelen te vergroten. Wetenschappelijke theorieën omtrent fraude bieden mogelijke verklaringen voor het femomeen. Verdere verdieping van deze kennis is gewenst en een criminoloog is onmisbaar bij het uitvoeren van deze onderzoeken en het vertalen van deze kennis in effectieve, preventieve en repressieve beheersmaatregelen.”


Risk & Compliance Platform Europe

“Wij als Risk & Compliance Platform Europe zijn een overtuigd partner geworden van het Fraude Film Festival. In een vorig professioneel leven zijn wij zelf slachtoffer geweest van een ernstige fraude casu quo oplichting en dat heeft zo zijn sporen nagelaten. De verantwoordelijke autoriteiten, met name bij Justitie, zijn zich onvoldoende bewust wat de gevolgen...

“Wij als Risk & Compliance Platform Europe zijn een overtuigd partner geworden van het Fraude Film Festival. In een vorig professioneel leven zijn wij zelf slachtoffer geweest van een ernstige fraude casu quo oplichting en dat heeft zo zijn sporen nagelaten. De verantwoordelijke autoriteiten, met name bij Justitie, zijn zich onvoldoende bewust wat de gevolgen zijn van hun trage optreden. Een meer moderne, snellere aanpak is essentieel en dat kan heden ten dage een stuk gemakkelijker dan vroeger. De bereidheid tot samenwerken en het delen van informatie, ook internationaal, is daarbij essentieel.”


Nederlandse Vereniging van Banken (NVB)

“Slachtoffer worden van oplichting of fraude kan iedereen overkomen. Voorlichting om de kennis en weerbaarheid van klanten te vergroten is daarbij van essentieel belang. Het Fraude Film Festival kan hier een belangrijke bijdrage aanleveren. Daarom is de Nederlandse Vereniging van Banken partner van dit evenement.”

“Slachtoffer worden van oplichting of fraude kan iedereen overkomen. Voorlichting om de kennis en weerbaarheid van klanten te vergroten is daarbij van essentieel belang. Het Fraude Film Festival kan hier een belangrijke bijdrage aanleveren. Daarom is de Nederlandse Vereniging van Banken partner van dit evenement.”


INFORM

INFORM is gespecialiseerd in het detecteren en voorkomen van fraude in het digitale betalingsverkeer en bij verzekeringsclaims door gebruik te maken van slimme technologie, machine learning en fraude expertise. Met RiskShield bieden wij een unieke combinatie van innovatie, betrouwbaarheid en doelgerichte oplossingen voor het analyseren van risicogedrag voor ruim 60 financiële instellingen in Europa. Sinds...

INFORM is gespecialiseerd in het detecteren en voorkomen van fraude in het digitale betalingsverkeer en bij verzekeringsclaims door gebruik te maken van slimme technologie, machine learning en fraude expertise. Met RiskShield bieden wij een unieke combinatie van innovatie, betrouwbaarheid en doelgerichte oplossingen voor het analyseren van risicogedrag voor ruim 60 financiële instellingen in Europa.

Sinds 2009 werkt INFORM nauw samen met Nederlandse banken, transactieverwerkers en verzekeraars aan de bestrijding van financieel-economische criminaliteit. Het Fraude Film Festival biedt ons een bijzondere kans om deze succesvolle samenwerking verder te ontwikkelen.


VNG KCHN

Het VNG Kenniscentrum Handhaving en Naleving (KCHN) helpt gemeenten bij het voorkomen en bestrijden van fraude in het sociaal domein. Het is van belang dat bewustwording rondom fraude toeneemt om het effectief te kunnen bestrijden. Het Fraude Film Festival draagt hieraan bij op een inspirerende manier. Daarom werkt het VNG KCHN graag samen met het...

Het VNG Kenniscentrum Handhaving en Naleving (KCHN) helpt gemeenten bij het voorkomen en bestrijden van fraude in het sociaal domein. Het is van belang dat bewustwording rondom fraude toeneemt om het effectief te kunnen bestrijden. Het Fraude Film Festival draagt hieraan bij op een inspirerende manier. Daarom werkt het VNG KCHN graag samen met het Fraude Film Festival.


Equens

“Wij doen mee met het filmfestival om een actieve bijdrage te leveren aan fraude bestrijding in Nederland en Europa. Het uitbreiden van het relatienetwerk en het onderhouden en inbrengen van kennis en gemeenschappelijk bewustzijn,  zijn belangrijke ingrediënten om fraude effectief met elkaar te lijf te gaan.”

“Wij doen mee met het filmfestival om een actieve bijdrage te leveren aan fraude bestrijding in Nederland en Europa. Het uitbreiden van het relatienetwerk en het onderhouden en inbrengen van kennis en gemeenschappelijk bewustzijn,  zijn belangrijke ingrediënten om fraude effectief met elkaar te lijf te gaan.”


Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

* Verplicht


Achternaam


Wilt u in contact komen met de organisatie van het Fraude Film Festival? Stuur dan een e-mail naar info@fraudefilmfestival.nl

Stichting Fraude Film Festival
Adriaan Dortsmanplein 3
1411 RC Naarden

RSIN/Fiscaal nummer: 854052410

Partners: