Anti Fraude Award 2019

Nominaties Anti Fraude Award 2019 bekend

De Anti Fraude Award is bedoeld als blijk van waardering voor een persoon, een organisatie of een initiatief die of dat zich aantoonbaar heeft onderscheiden bij de bestrijding van fraude en daarmee een voorbeeldfunctie en een bron van inspiratie is voor anderen.

Het wordt dit jaar de zesde keer dat de Anti Fraude Award wordt uitgereikt. Vorig jaar ging deze eer naar Bart de Koning voor zijn boek “Vriendjespolitiek, fraude en corruptie in Nederland”. Wie dit jaar deze prestigieuze prijs zal ontvangen wordt op donderdag 3 oktober bekend gemaakt tijdens het Fraude Film Festival. Eerdere winnaars van de Anti Fraude Award zijn Opgelicht?! (2014), Transparency International (2015), Peter Olsthoorn (2016), Team High Tech Crime (2017) en Bart de Koning (2018). De longlist met negentien nominaties voor dit jaar staat hieronder in willekeurige volgorde.

Longlist Anti Fraude Award 2019


Willeke Slingerland

Omdat deze Lector op de Hogeschool Saxion leiding geeft aan een groep die praktijkgericht onderzoek doet naar het voorkomen en bestrijden van financieel-economische criminaliteit. Willeke deed onderzoek naar de relatie tussen netwerken en corruptie en promoveerde. Dit jaar verscheen haar boek ‘Network Corruption: When Social Capital Becomes Corrupted’.

Young Financial Crime

Omdat YFC verantwoordelijk is voor het samenbrengen van jonge professionals die werkzaam zijn binnen de bestrijding van Financieel -Economische Criminaliteit, teneinde kennis en ervaring op dit gebied te vergroten en netwerken van professionals te creëren.

 Maarten Alleman/Perseuss

Omdat Maarten in 2008 is begonnen met het opzetten van een alerteringsnetwerk voor fraude in de reis- en luchtvaartbranche. De innovatieve en data driven aanpak van Perseuss en het partnership met IATA heeft in de afgelopen10 jaar geleid tot een wereldwijd platform waarmee fraudes worden gedeeld en door het grootste deel van de airline industrie is geadopteerd.

FACT Team/FIOD

Omdat het  FACT team van de FIOD door hun energieke aanpak en samenwerking met verschillende opsporingsdiensten en private sector in staat was tot het succesvol onderzoeken en neerhalen van een van de grootste Crypto Currency Witwas service genaamd Bestmixer. Het is nog nooit eerder vertoond dat een online witwas service succesvol gestopt is. De informatie verkregen uit het onderzoek kan helpen bij het oplossen van verschillende cybercrime- tot online drugs handel zaken. Extra bijzonder maakt het dat het FACT team een redelijk jong team is.

STICHTING DITSS 

Stichting Dutch Institute for Technology, Safety & Security (DITSS) is een belangrijk innovatieplatform voor safety en security. Permanent innoveren is daarbij geen doel op zich, maar een middel om proactief te kunnen inspelen op relevante bouw- en ontwikkelopgaven rondom veiligheid in de samenleving. DITSS is vooral krachtig in het bouwen van living labs, operationele proeftuinen en het neerzetten van praktijkgerichte innovatie-omgevingen.

CoMensha.

Omdat het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) een landelijke organisatie is die zich inzet voor de belangen en rechten van slachtoffers van mensenhandel en arbeidsuitbuiting. Zij namen hiertoe het bijzondere initiatief tot een reizende fototentoonstelling over  portretten en verhalen van slachtoffers van mensenhandel onder de alleszeggende naam “open je ogen”.

Eliot Higgins/Bellingcat

Omdat hij de grondlegger is van dit innovatieve en internationale onderzoekscollectief. De wijze waarop zij bijdragen aan grote onderzoeken bewijst de kracht van het Internet. Voor Bellingcat blijft niets verborgen.

Paul Depla

Omdat deze Burgemeester van Breda met zijn aanpak van drugscriminaliteit de officieuze titel “crimefighter” heeft opgeleverd. In zijn strijd tegen de drugscriminaliteit is hij bovendien een voorvechter van het legaliseren van drugs. De wietindustrie is de meest ondermijnende vorm van drugscriminaliteit omdat ze zoveel gewone burgers de misdaad inzuigt, aldus Paul Depla.

Nederlands Beroepsorganisatie van Accountants

Omdat het NBA dit jaar PE punten voor Fraude verplicht heeft gesteld voor de accountancy. Zij vinden dat het de verantwoordelijkheid is van alle accountants in de financiële keten om frauderisicofactoren, frauderisico’s en fraude te signaleren en zo nodig opvolging daaraan te geven. Het NBA bestuur heeft besloten dat alle accountants in 2019 verplicht de training “Frauderisicofactoren” volgen.

Herman Bolhaar

Omdat Herman Bolhaar als Nationaal Rapporteur de aanpak mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen bevordert. Hij doet dit door middel van gedegen onderzoek en agenderende rapporten, waarbij vele verschillende perspectieven worden gewogen en waarbij ontwikkelingen zowel in Nederland als daarbuiten worden vertaald naar concrete aanbevelingen.  

Project Hack_Right/Team High Tech Crime en Openbaar Ministerie

Omdat het programma Hack_Right speciaal is ontwikkeld voor jonge hackers tussen de 12 en 23 jaar als alternatief, onderdeel of aanvulling op het strafrechtelijk traject. Het doel is om deze ‘first offenders’ op het rechte pad te krijgen en te houden. Hierbij werken publieke en private partijen samen tegen recidive en voor talent. Momenteel wordt onderzocht hoe Hack_Right kan worden ingezet om te voorkomen dat jongeren onbedoeld cyberdaders worden.

Betrapt!/Thijs Zeeman en Jens Olde Kalter

Omdat het SBS6 programma Betrapt! de confrontatie aangaat met oplichters, wanbetalers en andere criminelen. Ze komen op voor de slachtoffers van deze onoorbare praktijken en niet geheel zonder gevaar.

Jan Meeus

Omdat deze misdaadverslaggever onlangs het boek ‘De Schiedamse cocaïne maffia’ uitbracht na gedegen onderzoek naar drugshandel, corruptie en de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Zijn conclusie: “de huidige aanpak van cocaïnehandel is gedoemd te mislukken”.

FairWork

Omdat de focus van FairWork ligt op de bestrijding en het voorkomen van moderne slavernij en arbeidsuitbuiting in Nederland. Hierbij bieden ze steun aan slachtoffers en komen ze op voor hun belangen. FairWork heeft drie aandachtsgebieden, t.w. slachtoffers begeleiden die uit hun isolement willen breken, professionals trainen die in aanraking komen met slachtoffers en het publiek, politiek en werkgevers bewust maken van het probleem en aanzetten tot meer aandacht en actie.

Inspectie SZW

Omdat de Inspectie SZW het afgelopen jaar zeer succesvol is geweest, met name bij de bestrijding van uitkeringsfraude. Zij hebben meerdere ernstige misstanden aangetoond, onder andere bij het UWV.

Daniël Verlaan

Omdat deze bijzondere journalist  als geen ander weet hoe de donkere hoekjes van het internet bloot te leggen en daar aandacht voor te vragen. Zo is hij met verschillende profielen undercover gegaan en heeft zich enkele maanden lang begeven op het Darkweb  en infiltreerde o.a. in de vreselijke netwerken van kindermisbruik.  Zijn missie is om het grote publiek hiervoor te waarschuwen door zijn ervaringen te verwerken in een boek over de krochten van het internet: van criminele hackers tot het dark web.

Hetty van Laar

Omdat Hetty zich al 8 jaar inzet als klokkenluidster tegen de fraude van SNS Reaal, in het belang van de onteigende aandeelhouders en de gedupeerde belastingbetalers.

Safened

Omdat Safened financiële instellingen in staat stelt om klanten snel maar grondig te identificeren, teneinde fraude te voorkomen. In de categorie Finance werd de startup Safened verkozen tot winnaar van de Accenture Innovation Awards tijdens de Innovation Summit 2018. Volgens de jury biedt het bedrijf de financiële industrie een oplossing voor een aanwezig en moeilijk op te lossen probleem.

Huib Modderkolk

Omdat deze onderzoeksjournalist gespecialiseerd is in inlichtingendiensten en met zijn publicaties en onthullingen unieke informatie weet in te brengen in het publieke (en politieke) debat. In 2018 won hij al eens de Loep 2018 voor zijn publicaties over de rol van de AIVD in de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

 

3 & 4 okt
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie