Break-out sessies partners

Tijdens het festival op 3 en 4 oktober worden verschillende break-out sessies georganiseerd door partners van het Fraude Film Festival.

LAB-sessies zijn zelfstandige interactieve workshops, waar tijdens de Break-out-sessies een specifiek thema vaak verder wordt verkend als resultaat van een documentaire.

Wilt u een thema verder verkennen in een selecte groep bezoekers van het festival (20 tot 30 personen)? Houd deze pagina in de gaten en meld u snel aan voor een van de break-out sessies:


Donderdag 3 oktober 2019 13.15u – 14.45u (het Openbaar Ministerie / FIOD)

Breakout-sessie in het kader van thema “Moneyland”

* deze sessie wordt gehouden in het Nederlands

Moderator: Arjen Tillema, voormalig advocaat op de Zuidas en voormalig voorzitter van Transparency International Nederland, momenteel adviseur van het bestuur van de FIOD.

“Witwassen van geld is een groot probleem dat samen moet worden aangepakt. Het kabinet, toezichthouders, de Financial Intelligence Unit, het Openbaar Ministerie, de financiële sector en accountants werken daarom samen om ervoor te zorgen dat criminelen geen voet aan de grond krijgen in onze Financieel systeem.” zei minister van Financiën Hoekstra bij de aankondiging van het nationale actieplan tegen het witwassen van geld deze zomer.

De documentaire The Kleptocrats – die deel uitmaakt van het filmblok van het Openbaar Ministerie en FIOD  – laat zien hoe het financiële systeem kan worden misbruikt voor ernstige criminaliteit. Een fenomeen dat we zeker ook in Nederland tegenkomen. Grote hoeveelheden geld worden witgewassen in of via ons land. Het nationale plan beoogt in dit verband oplossingen te bieden door barrières voor criminelen op te richten, poortwachters hun rol in de samenleving beter te laten spelen en door onderzoek en vervolging te versterken. Het doel is om dit samen in ons “polderland” te doen, het systeem veiliger maken en om te voorkomen dat criminelen ons financiële systeem misbruiken.

Tijdens deze break-out sessie in de Room at the Top van het EYE-Filmmuseum zullen het Openbaar Ministerie en de FIOD een diepgaande discussie aangaan met verschillende experts en het publiek over de verschillende aspecten van dit plan. Zullen de – beoogde – maatregelen het voor criminelen inderdaad moeilijker maken om het systeem te misbruiken? Hoe zou de door de minister beoogde samenwerking eruit moeten zien? Kan clementie voor degenen die aangifte doen helpen bij het vangen van criminelen? Kunnen advocatenkantoren helpen bij het doen van onderzoeken of is dit niet gebeurd? En welke implicaties kunnen worden verwacht voor onze financiële sector aan de Zuidas, of voor een winkelstraat zoals het Damrak? Deze en vele andere onderwerpen zullen worden besproken.

De samenstelling van het paneel weerspiegelt dat dit een onderwerp is om samen aan te pakken. Bevestigd als sprekers zijn Paul Vlaanderen (Transparency International Nederland), Eric Smit (Follow the Money), Thomas Bosch (Openbaar Ministerie), Angelique Keijsers (Rabobank), Ton Scholing (Anti Money Laundering Centre), Marike Bakker (NautaDutilh) en Maarten Groothuizen (parlementslid, D66).

De Breakout-sessie is open voor iedereen die aanwezig is op het FFF op 3 oktober 2019. Wilt u deelnemen aan de discussie? Beschikbare plaatsen zijn beperkt, dus aarzel niet om te registreren. U kunt zich registreren door een e-mail te sturen naar j.van.houdt@belastingdienst.nl. We kijken uit naar uw aanwezigheid!