Anti Fraude Award

De Anti Fraude Award wordt jaarlijks uitgereikt en is een blijk van waardering voor een persoon, een organisatie of een initiatief die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de bestrijding van fraude en/of corruptie en daarmee een voorbeeldfunctie en een bron van inspiratie is voor anderen.

De Shortlist van kandidaten voor de Anti Fraude Award 2024 is bekend!

Het Expert Comité koos dit jaar de volgende drie kandidaten die kans maken op de tiende Anti Fraude Award:

afa2022

Documentaire platform 2DOC

Omdat dit grootste documentaire-platform van Nederland al jaren aandacht besteed aan misstanden en criminaliteit. Dit doen zij op een spraakmakende, maar ook integere manier.

De zaak Schaap, Zorgdetectives, Beerput Nederland en Nederland Fraudeland is een kleine greep uit de vele inspirerende verhalen die de kijker als het ware meebeleeft.   


Fragment uit het juryrapport
"De spraakmakende documentaires van 2DOC getuigen van een zorgvuldige selectie, waarbij integere berichtgeving steeds een belangrijk criterium lijkt te zijn." 









Victor Gevers 


Omdat deze ethisch hacker een grote rol speelt bij het veilig houden van ons land, maar ook daarbuiten. Victor Gevers stond in 2019 aan de basis van het Dutch Institute of Vulnerability Disclosure (DIVD). Deze organisatie speelde een belangrijke rol in Operation Endgame, een internationale politieoperatie waarbij zes sleutelnetwerken in de internationale cybercriminaliteit zijn neergehaald. Grote bekendheid kreeg Victor Gevers overigens toen hij tot tweemaal toe het wachtwoord van Donald Trump wist te “raden”.   


Fragment uit het juryrapport 
"Victor Gevers zet zich sinds jaar en dag in om het Internet veilig te houden. Dat begon met een project om 365 dagen 15 uur per dag bezig te zijn om gaten te vinden in computers."  







Financial Crime Scripting / Team Xplore

Omdat team Xplore bestaande uit Dr. Thom Snaphaan (Avans), Manon Kostense LLM (FIOD) en Dr. Teun van Ruitenburg (Avans) in nauwe samenwerking met andere partners, waaronder ook Politie Nederland en de Politieacademie, een nieuwe methode heeft ontwikkeld om criminele geldstromen in kaart te brengen, genaamd Financial Crime Scripting. Hiermee kan inzicht worden verschaft in criminele geldstromen gerelateerd aan winst-gedreven vormen van criminaliteit. Met deze nieuwe methode is het mogelijk om kennis over financiële aspecten van criminaliteit te ontwikkelen, te organiseren en te systematiseren. Financial Crime Scripting vormt op deze manier een vliegwiel voor een intelligence gestuurde aanpak van criminaliteit.   


Fragment uit het juryrapport
"Anders dan alleen aandacht vragen voor het witwassen van geld, beoogt de methode van Financial Crime Scripting veel meer inzicht te krijgen in de geldstromen in het gehele criminele bedrijfsproces."


De genomineerden voor de Anti Fraude Award 2024 zijn bekend!

Dit jaar strijden maar liefst 19 personen, organisaties en initiatieven om deze prestigieuze award.

Wie volgt het Nederlands Forensisch Instituut op als winnaar? De drie finalisten worden op 18 oktober bekendgemaakt, en de uiteindelijke winnaar wordt onthuld tijdens het Fraude Film Festival, op donderdag 7 november in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam.


Hieronder lees je wie de genomineerden zijn en waarom zij genomineerd zijn.

Roulerende zetel

Één zetel binnen het Expert Comité wordt ingevuld door een daartoe gevraagde expert op het gebied van fraudebestrijding. Elk jaar wordt hiervoor een persoon voorgedragen, die met instemming van de het Expert Comité gevraagd wordt eenmalig deel te nemen aan het Expert Comité.

Karin van Wingerde

Roulerende zetel 2024

Karin van Wingerde is hoogleraar Corporate Crime & Governance aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij studeerde criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar zij in 2012 promoveerde op een onderzoek naar de afschrikwekkende werking van sancties op het gedrag van bedrijven in de afvalbranche. Haar onderzoek richt zich op de aanpak van organisatie- en milieucriminaliteit en georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Daarbij kijkt zij onder andere naar verschillende vormen van sociale controle (publiek-publiek en publiek-privaat) in die aanpak en hoe verschillende partijen elkaar en de aanpak kunnen versterken, maar soms ook verzwakken. In de afgelopen jaren deed zij onder andere onderzoek naar de versterking van de aanpak van ondermijnende criminaliteit en de rol van advocaten, notarissen, fiscalisten en accountants in de bestrijding van witwassen. In 2024 startten twee nieuwe projecten; een onderzoek naar hoe we burgers beter kunnen betrekken in toezicht en handhaving rondom milieuvervuilende industrie en een onderzoek (FORT-PORT) naar de aanpak van cocainehandel en mensensmokkel in de haven van Rotterdam.


Nominaties

Ieder jaar kunnen er succesvolle fraude initiatieven of mensen die zich inzetten voor de strijd tegen fraude worden genomineerd. Iedereen, individuen, projecten/initiatieven en organisaties, kunnen worden voorgedragen. Uit deze nominaties wordt uiteindelijk door het Expert Comité een winnaar gekozen


Criteria voor nomineren
De volgende twee criteria zijn van toepassing voor het nomineren voor de award:

Heeft zich aantoonbaar onderscheiden op het gebied van fraude/corruptiebestrijding of daarmee samenhangende criminaliteit.

De persoon, organisatie of het initiatief is een inspiratie voor anderen.

Ten aanzien van het criterium “onderscheidend” wordt meegewogen of de persoon, de organisatie of het initiatief:
- effectief en proactief is bij het bestrijden van fraude en/of corruptie;
- in staat is een breed publiek te bereiken en in beweging te krijgen;
- een aantoonbare bijdrage levert aan een weerbare samenleving