Frank Serpico guest of honor

Frank Serpico, de Amerikaanse politieman die in de jaren 60 en 70 de wijdverbreide en systematische corruptie binnen de New York Police Department (NYPD) aan de kaak stelde en naar buiten bracht, komt naar het Fraude Film Festival op 5 en 6 oktober in EYE in Amsterdam.

Regisseur Antonino D’Ambrosio maakte de documentaire ‘Frank Serpico’ over het leven van de oud-politieman, die tijdens het Fraude Film Festival zijn Nederlandse première beleeft. In deze film blikt Serpico (1936) terug op de benarde periode waarin zijn NYPD-collega’s hem het leven zuur maakten, omdat hij niet meedeed aan hun corrupte praktijken. Bij een inval in een drugspand werd Serpico door een verdachte in zijn gezicht geschoten, omdat hij onvoldoende dekking kreeg van twee collega’s. Was dat mogelijk opzet?

Serpico getuigde in 1971 voor de Knapp-commissie, die werd ingesteld om de aanhoudende geruchtenstroom over corruptie en wangedrag binnen de NYPD te onderzoeken. Er volgde een grootscheepse sanering binnen de politiedienst. Serpico nam ontslag en vertrok – met een Medal of Honor op zak – naar Europa om te ontkomen aan de aanhoudende bedreigingen aan zijn adres. Hij woonde in die periode enkele jaren in Haarlem. In 1980 keerde hij terug naar de VS.

Frank Serpico kreeg een internationale heldenstatus door Sidney Lumet’s film ‘Serpico’ (1973), waarin Al Pacino de rol van de onbuigzame undercover agent vertolkte.

Volgens Frank Serpico is het er niet beter op geworden bij de politie sinds zijn vertrek. Op de première van ‘Frank Serpico’ in New York sprak hij van “uitzaaiingen. Het is doorgedrongen tot de top.”

Serpico heeft nog niets van zijn idealisme verloren. Hij blijft zich inzetten voor een onkreukbare en rechtschapen politiemacht. Hij steunt de protesten tegen onnodig politiegeweld in de VS van de Black Lives Matter-beweging.

Welke adviezen heeft hij voor Nederland? Bezoek de documentaire ‘Frank Serpico’ en discussieer met ons mee!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie