Interview met lab-sessie bedenker en data analist: Jeroen Goudsmit

De komende weken tot het festival delen we iedere week een interview met één van de betrokkenen of special guests van het festival. Deze week het woord aan Jeroen Goudsmit. Hij bedacht en ontwikkelde de Lab sessie van PwC over het belang van data analyse bij fraudezaken. Wat is de kern van deze Lab sessie? Wat is de belangrijkste les? Waarom koos PwC voor een Lab sessie? Waarom zouden bezoekers deze Lab sessie niet mogen missen? Lees het volledige interview:


“Het heeft geen zin een onderzoek te starten als dat niet het antwoord gaat geven binnen de tijd dat je het nodig hebt.

Jeroen Goudsmit over de A-lab sessie: “Pressure Cooker: ontmasker fraude in één uur”

Jeroen Goudsmit is Manager Forensic Services bij PwC, heeft een doctoraat in de wiskundige logica en is gespecialiseerd in digitale onderzoeksmethodieken. De complexe uitdagingen waarmee grote bedrijven worden geconfronteerd fascineren hem. FFF2018 sprak met Jeroen Goudsmit tijdens het zgn. Fraudecafé van het Institute for Financial Crime, dat net als PwC een gewaardeerde partner is van het FraudeFilmFestival.

 

Jeroen was vorig jaar al bij het FFF betrokken met de film Pre-Crime (2017) en een paneldiscussie over het thema ‘Privacy & Data analyse’. Dit jaar is PwC terug met een interactieve Lab sessie. Als deelnemer beleef je in dit Lab een realistisch onderzoekscenario onder begeleiding van een PwC analist, samen met vier collega-onderzoekers. Je wordt aangespoord om gestructureerd vragen te stellen en relevante bronnen te interpreteren. De uitweg zit verscholen in de beschikbare data. Binnen een uur MOET je met je team het onderzoek afgerond hebben zodat je opdrachtgever een belangrijke beslissing kan nemen.

 

De les van het Lab

Goudsmit: “We wilden dit jaar mensen laten ervaren hoe het is om datagedreven onderzoek te doen. Zonder iets te willen verklappen; het gaat erom dat je niet ongestuurd aan het werk gaat maar dat je hypotheses gaat stellen. Daarbij doe je aannames die je gaat toetsen.” Goudsmit licht toe: “Het is prima om dingen aan te nemen, maar je moet wel weten wat je aan het aannemen bent. De grootste fout die je kunt maken is sturen op een niet-expliciete aanname.” Op de opmerking dat er erg veel hypotheses mogelijk zijn in een bepaald scenario, zegt Goudsmit: “Dat is op zich prima. Maar het heeft geen zin een onderzoek te starten als dat niet het antwoord gaat geven binnen de tijd dat je het nodig hebt. Als je na lange tijd onderzoek heel zeker kunt weten wat er aan de hand is, is dat niets waard, want in deze casus moet je het NU weten”.

 

Leren door doen

Waarom wilden jullie een Lab sessie dat gericht is op het ervaren van een onderzoek?

“Het FFF staat onder andere voor bewustwording van fraude en fraudeopsporing. PwC helpt daar graag bij. Wij wilden met deze Lab sessie bijdragen aan de bewustwording van het nut en belang van data analyses. Dat doen we door de deelnemers te laten ervaren dat de door hen bedachte hypotheses ook getoetst moeten worden. We willen graag dat je als deelnemer voelt hoe het is als je geen tijd hebt om alle scenario’s te toetsen en bijvoorbeeld moet inboeten aan zekerheid. Want iets meemaken is de beste les!” aldus Goudsmit.

 

Zelf doen?

Misschien heeft data analyse jouw interesse, misschien werk je met analisten en wil je ervaren hoe zij denken en werken? Of als je je afvraagt of je meer data analyse nodig hebt in de toekomst, dan krijg je in dit Lab een goed beeld. Als je wilt weten hoe het is om gestructureerd te denken als een data-analist is deze Lab sessie een must.

In samenwerking met een aantal partners organiseert het Fraude Film Festival dit jaar vier interactieve LAB sessies die qua onderwerpen en thema’s aansluiten bij de programmering en thema’s in EYE. De A Lab sessies vinden plaats in het A Lab, een gebouw naast het Eye. Een beschrijving van de verschillende lab sessie vind je hier en de programmering vind je hier.

 

20 september 2018 | Rogier Nebbeling

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie