Lab sessies 2018

De Verleiding revisited!

Wegens groot succes vorig jaar is de Verleiding terug met nieuwe casussen!

Tijdens deze Rijksrecherche Lab sessie kijken we wat er in het hoofd van een mens zoals jij en ik omgaat. Hoe iemand door verschillende omstandigheden voor een dilemma komt te staan en een onmogelijke keuze moet maken. Een keuze die hoe dan ook kwalijke gevolgen heeft. Een beleving over hoe je zelf een mogelijke DADER wordt.

Aan de hand van nieuwe casussen ondersteund door beeld en geluid kruipen we tijdens de Verleiding weer in de huid van de daders van corruptie en fraude. Welke psychologische mechanismen spelen een rol bij het ontstaan van strafbaar gedrag? Hoe groot moet de verleiding of de angst zijn om te willen gaan frauderen? Wie weet schuilt er in ieder van ons wel een fraudeur…


Klokkenluider: held, verrader of gewoon normaal?

Weet jij wat ongewenst gedrag op de werkvloer precies is? Zou jij dit melden bij jouw werkgever? Of zeg jij niks?

Ongewenst gedrag op de werkvloer is aan de orde van de dag. Denk aan fraudezaken, #MeToo of een andere ongemakkelijke situatie.

In de praktijk blijkt dat het melden van ongewenst gedrag niet makkelijk is. Mensen denken dat het niet kan, dat het niet hoort of zijn bang voor de gevolgen. Iedereen weet inmiddels waar Edward Snowden woont…

Tijdens deze lab sessie van People Intouch beleef je wat de drempels zijn bij het melden van ongewenst gedrag en ontdek je wat organisaties hieraan kunnen doen.


Pressure cooker: ontmasker fraude in één uur

Bedrijfsfraude. Je moet er niet aan denken, maar nu word je er toch mee geconfronteerd én uitgedaagd om het op te lossen. Samen met vier collega-onderzoekers zit je onder begeleiding van een analist van PwC vast in een hypothetisch scenario. De uitweg zit verscholen in de beschikbare data. Je wordt aangespoord relevante bronnen te interpreteren en gestructureerd vragen te stellen.

Maar hoe maak je onder druk de juiste keuzes, los je het fraudegeval op én zorg je ervoor dat jouw bedrijf in de tussentijd draaiende blijft? Tijdens deze lab sessie van PwC ervaar je hoe je dit als fraude-onderzoeker voor elkaar krijgt in één uur.


‘De Vent of de Tent’ – Effectieve straffen in fraudezaken

  • Geschikt
  • Ongeschikt

Het OM neemt je mee in de wereld achter de grote fraudezaken, die normaal gesloten blijft. Welke belangen en afwegingen voeren de boventoon bij het bepalen van wat een effectieve straf kan zijn? Of kan het ook anders? En waarom voelt het ene meer als genoegdoening dan het andere? Een interactieve uitwisseling over ‘de vent of de tent’.


3 & 4 okt
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie