Anti Fraude Award 2017

Op donderdag 5 oktober 2017 is tijdens het Fraude Film Festival de vierde Anti Fraude Award uitgereikt aan Team High Tech Crime. De Anti Fraude Award is bedoeld als blijk van waardering voor een persoon, een organisatie of een initiatief die of dat zich aantoonbaar heeft onderscheiden bij de bestrijding van fraude en daarmee een voorbeeldfunctie en een bron van inspiratie is voor anderen.

De Award is uitgereikt door Susi Zijderveld, Directeur Risicobeheersing en Lid Raad van Bestuur NS.  De drie genomineerden die dit kans maakten op de Award waren:

  • het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money
  • de co-founders van de Stichting GDI.Foundation, Vincent Toms en Victor Gevers
  • het Team High Tech Crime van Politie

De genomineerden zijn door het onafhankelijke Expert Comité geselecteerd uit een longlist van 18 fraudebestrijders en anti-fraude initiatieven:

Google Veiligheidscentrum

Omdat het Google Veiligheidscentrum in jip-en-janneke taal uitlegt hoe je als gebruiker veilig en vertrouwd op het Internet kunt surfen. Het Google Veiligheidscentrum biedt praktisch advies en speciaal ontwikkelde veiligheidstools die zeer nuttig zijn in het omgaan met de nieuwe technologieën, gadgets en services in de online wereld.


De Correspondent

Omdat “De Correspondent” dagelijks en objectief de lezers meer context biedt op het gebied van fraude en criminaliteit voorziet. Regelmatig verschijnen relevante artikelen, die nieuwe inzichten bieden hoe deze wereld werkt.


AVROTROS #What the hack/Yes-R

Omdat dit vernieuwende programma door rapper en presentator Yes-R nietsvermoedende Internetgebruikers confronteert met hun vaak onvoorzichtig onlinegedrag. Met testjes en een verborgen camera draagt dit programma op geheel eigen wijze bij aan het bewustzijn en de weerbaarheid van de kijkers.


Betaalvereniging Nederland / iDin

Omdat de Betaalvereniging het afgelopen jaar iDIN heeft ontwikkeld. iDIN is een nieuwe dienst van de banken waarmee consumenten zich bij andere organisaties online kunnen identificeren met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank.


Henriette van de Laar

Omdat zij onder zeer moeilijke omstandigheden , een zeer omvangrijke fraude bij SNS Property Finance aan het licht heeft gebracht en tot op de dag van vandaag moet vechten tegen het systeem en lijdt zienderogen onder de gevolgen van haar oprechtheid en eerlijkheid.


De co founders van de stichting GDI.Foundation, Vincent Toms en Victor Gevers.

Omdat deze twee ethical hackers geheel vrijwillig en belangeloos vechten voor een veiliger internet voor iedereen. Hun doelstelling is om cybercrime, waaronder diverse online fraudevormen, te voorkomen. Dit doen zij door middel van het detecteren en analyseren van kwetsbaarheden in software (die cyberaanvallen zoals WannaCry mogelijk maken) en daarvoor oplossingen aandragen. GDI Foundation heeft een platform ontwikkeld, waarop over landsgrenzen heen, vrijwilligers samenkomen en samenwerken, om het internet veiliger en gezonder te maken.


Medilex Onderwijs

Omdat deze onafhankelijke onderneming zich inzet om fraude in het onderwijs tegen te gaan. Zo hebben zij in 2017 o.a. de studiedag “Frauderende Studenten” ontwikkeld en georganiseerd. Tijdens dit congres voor o.a. MBO- en HBO-docenten en -examinatoren werd onder meer ingezoomd op populaire fraudemethodes onder studenten, het fraudebeleid en de grote (financiële) gevolgen voor de student.


Joyce Boonstra Verhaert/Kennis platform faillissementsfraude

Omdat deze strafrecht advocaat met als specialisatie white collar crime, oprichter is van de website Faillissementsfraude.nl. Dit kennisplatform heeft als doel informatie-uitwisseling en kennisuitbreiding voor en door professionals op het gebied van faillissementsfraude. Joyce Boonstra Verhaert was al eerder oprichter van de website en app BijzonderStrafrecht.nl.


Martin Scharenborg

Omdat hij auteur is van de indrukwekkende serie “Fraude en Integriteit”. De serie gaat uitgebreid in op de vraag hoe fraude kan worden voorkomen, onderzocht en aangepakt. Martin Scharenborg is werkzaam als Fraudeofficier van Justitie bij het Openbaar Ministerie.


Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit

Omdat deze stichting de publiek-private samenwerking heeft gezocht en zich sinds 1995 intensief bezighoudt met de bestrijding van rijbewijsfraude en voertuigcriminaliteit. In december 2016 verscheen het rapport “Connected auto’s, een andere aanpak van criminaliteit”, waarin o.a. wordt gewaarschuwd voor een toename van cybercrime bij Intelligente Transport Systemen.


Milvum/Meld een vermoeden app

Omdat deze innovatieve onderneming in 2016 een belangrijke prijs won met de “meld een vermoeden app” . Deze praktische tool gericht is op het verbeteren van de interne communicatie bij gemeenten als het gaat om melden en onderzoeken van adresfraude.


Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis

Omdat zij de auteurs zijn van het boek “Je hebt wél iets te verbergen”, over het belang van privacy. In het boek demonstreren deze onderzoeksjournalisten dat privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Met dit boek leveren zij een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid van onze samenleving.


Team High Tech Crime

Omdat de overname van Hansa Market (op het Dark Web) en de inval bij Ennetcom (leverancier van beveiligde telefoons), twee baanbrekende en succesvolle prestaties zijn van het team High Tech Crime binnen een jaar. Beide acties leverden zeer waardevolle informatie op over de Nederlandse onderwereld. Verder zijn zij betrokken bij het succesvolle project “No More Ransom”. In dit publiek-private initiatief hebben opsporingsdiensten en IT-beveiligingsbedrijven de krachten hebben gebundeld om de activiteiten van cybercriminelen die banden hebben met ransomware te verstoren.


Follow the Money

Omdat FTM Follow the Money sinds zijn start in 2010 laat zien dat het in staat is om op regelmatige basis kwalitatief hoogstaande, diepgravende financiële journalistiek te produceren door onderzoek te doen naar systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen.


Stichting Fraude aanpak Detailhandel

Omdat het waarschuwingsregister van de stichting Fraude Aanpak Detailhandel de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de bestrijding van interne fraude. In 2016 werden 543 fraudeurs via het Waarschuwingsregister herkend. In de twaalf jaar dat het register bestaat werden 2.821 sollicitanten via het register herkend. In die periode werd het register meer dan 2 miljoen keer geraadpleegd.


GUTS (Guaranteed Unique Ticketing System)

Omdat GUTS fraude en oneerlijke handel met tickets simpelweg onmogelijk maakt. In 2017 won GUTS 5000 euro met hun ticketing systeem dat Blockchain technologie gebruikt om het eigendom en de eigenschappen van SMART-tickets te registreren. Het ticket kan alleen worden gekocht (en verkocht) tegen een vaste prijs, er kunnen dus geen woekerwinsten meer worden gemaakt met tweedehands tickets door zwarthandelaren.


Petrus van Duyne

Omdat hij gedurende zijn loopbaan veel heeft gepubliceerd over fraude. Niet alleen in Nederland maar ook internationaal. Belangrijk punt wat deze wetenschappelijk fraudebestrijder herhaaldelijk gemaakt heeft is dat we teveel aandacht besteden aan de ‘georganiseerde misdaad’ terwijl de echt grote bedragen in de witte boarden scene omgaan.


Bastian Obermayer/Frederik Obermayer

Omdat deze journalisten voor de Süddeutsche Zeitung, de schrijvers zijn van het boek de Panama Papers. Goed journalistiek werk gecombineerd met durf en een groot doorzettingsvermogen. Ze hebben het grootste belastingschandaal ooit onthuld.


 

Klik hier voor meer informatie over hoe de longlist wordt samengesteld.