De Moderatoren

Alle documentaires van het Fraude Film Festival worden door zeer gewaardeerde sprekers en gespreksleiders ingeleid en nabesproken met het publiek en uitgenodigde gasten.

Fraude Film Festival is een onafhankelijk platform om mensen bewust te maken van de ontwrichtende kracht van fraude in de samenleving. Alle moderators zijn zeer ervaren onderzoeksjournalisten of zeer gewaardeerde professionals die hun waardevolle knowhow inzetten in de discussie’s en interviews. Ze zullen communiceren met het panel en het publiek.

Eva Wiessing
Pre-Opening

Eva Wiessing is economie verslaggever bij NOS Nieuws, met een speciale focus op de macro-economische ontwikkelingen in de eurozone en banking . In 2008,  na de val van Lehman Brothers, deed ze verslag van de financiële crisis in de VS. Kort daarop volgde ze in Nederland de reddingsoperaties van ABN Amro, ING, DSB en SNS Reaal. Sinds 2010 reisde ze talloze malen naar Griekenland, Cyprus, Spanje en Italië om verslag te doen van de eurocrisis en de gevolgen daarvan voor miljoenen Zuid-Europese burgers. Samen met correspondent Conny Keessen publiceerde ze in 2016 een boek over de Griekse crisis: ‘Worstelen aan de rand van Europa.’(uitg. Lebowski)


Harm Ede Botje
“Moneyland”

Harm is een onderzoeksjournalist die werkt voor het Nederlandse tijdschrift Vrij Nederland. Hij is gespecialiseerd in corruptiezaken in de olie-industrie en publiceerde baanbrekend verhalen over Shell in Nigeria, SBM Offshore in Brazilië en Unaoil in Irak.


Liesbeth Staats
Mensenhandel

Liesbeth Staats is een journalist. Ze was verslaggever en presentator voor de programma’s Brandpunt, EenVandaag en het NOS Jeugdjounaal. Voor de KRO NCRV maakte ze vorig jaar de serie “The Baby Industry” over de misstanden in de wereld van commerciële draagmoeders en anonieme eiceldonors. Ze is een van de presentatoren van VPRO’s Nooit Meer Slapen op NPO radio1. Liesbeth studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en literatuur aan de Sorbonne in Parijs.


Joost Schellevis
Biased Intelligence

Joost Schellevis (1989) is een technisch journalist bij de Nederlandse publieke nieuwszender NOS. Het onderwerp van onderwerpen variërend van privacy en hacking tot het toenemende gebruik van algoritmen. Daarvoor werkte hij bij Tweakers, een website over technologie.


Joost van Onna
De Geest van de Fraudeur

Dr. Joost van Onna is senior adviseur en onderzoeker bij het Functioneel Openbaar Ministerie (Openbaar Ministerie) en Research Fellow aan de Vrije Universiteit. In zijn proefschrift Blurred Lines. De criminele ontwikkeling van witte-boorden overtreders (2018), onderzocht hij de criminele ontwikkeling van fraudeurs.


Bram Vermeulen
Verborgen Onder Je Neus

Bram Vermeulen (1974) rapporteert sinds 2001 voor NRC Handelsblad, NOS en Nieuwsuur uit Afrika, Turkije en het Midden-Oosten. Hij schreef het boek “Help, werd ik wit” en presenteerde 5 reisseries op de VPRO, waaronder “De Trek ‘en’ Sahara ‘. Hij werd gekozen als journalist van het jaar in 2008 en won voor zijn werk de Dick Scherpenzeelprijs, de Lira Correspondents Prize en de Herman Wekkerprijs. Hij heeft een kat genaamd Caramel.


Mitra Nazar
Verborgen Onder Je Neus

Mitra Nazar (1980) is al meer dan zes jaar freelance journalist en correspondent op de Balkan. Vanuit haar plaats in Belgrado bedekt ze de Balkan / Zuidoost-Europa. Sinds april 2017 is ze multimedia-correspondent voor de NOS. Ze maakt televisie-, radio- en online-rapporten en schrijft regelmatig achtergrondverhalen voor tijdschriften. Haar aandachtsgebieden zijn de volgende landen: Servië, Kroatië, Bosnië, Slovenië, Kosovo, Montenegro, Macedonië, Albanië, Bulgarije, Roemenië en Hongarije.


Lucas Waagmeester
Kinderarbeid en Mensenrechten

Lucas Waagmeester is een Nederlandse journalist. De afgelopen tien jaar was hij gevestigd als correspondent voor de Nederlandse nationale omroep NOS News op drie verschillende continenten. Uitbuiting, machtsmisbruik, de effecten van conflicten en chaos op de basale mens staan ​​centraal in zijn werk; eerst in Zuid-Afrika en Zimbabwe, later in India, Pakistan en Afghanistan en de afgelopen vijf jaar in Turkije.


Arjen van der Horst
Verkiezingsfraude; “We Pakken Je Stem!”

Arjen van der Horst was correspondent in Londen in een periode (2006-2014) waarin populistische en eurosceptische krachten de Britse politiek steeds meer vorm gaven en door elkaar schudden. In 2014 verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij getuige was van de opkomst van een nieuwe populistische opstand.


Jeroen Wester
Witwaspraktijken van Nu!

Jeroen Wester, onderzoeksverslaggever bij NRC Handelsblad, schrijft over gezondheidszorg, financiële engineering en governance. Hij heeft geschreven over private equity en privatisering aan de balie Business and Economics en is politiek correspondent geweest voor NRC Handelsblad in Den Haag. Hij heeft een aantal prijzen gewonnen (De Tegel, De Loep) voor zijn werk.


Pieter van Os
De Geest van de Fraudeur

Pieter van Os (Garnwerd, 1971) is een Nederlandse schrijver en journalist. Hij studeerde politieke theorieën in Minneapolis, Leiden en Barcelona. In het tv-programma Pauw & Witteman gaf hij regelmatig commentaar op de politieke praktijk in Den Haag. Samen met Freke Vuijst werd Van Os in 2007 genomineerd voor een Tegel, in de categorie nieuws, met twee artikelen uit Vrij Nederland over de onrechtmatige overheidssteun die Eveline Herfkens ontving terwijl zij werkte bij de VN in New York. Over zijn ervaringen als politiek verslaggever schreef Van Os het boek ‘Wij begrijpen elkaar uitstekend. De permanente wurggreep van pers en politiek’.


Tom Kreling
Corruptie en Overheid

Tom Kreling (1980) werkt voor De Volkskrant en richt zich voornamelijk op belastingontwijking, witwassen van geld, corruptie en financiële onregelmatigheden. Hij werd genomineerd voor en won verschillende prijzen voor zijn werk. In 2014 schreef hij Giftig Krediet met Esther Rosenberg, over de ineenstorting van de Nederlandse bank SNS Reaal als gevolg van de vastgoedcrisis.


Marieke de Vries
Sociaal Verantwoordelijk Ondernemen; “Fragiele Staten”

Marieke de Vries is sinds 2019 correspondent in Washington voor de NOS. Voordien was ze 7 jaar in Beijing gevestigd, verslaggevend over China en Oost-Azië en getuige van de opkomst van Xi Jinping en de doorbraak van China op het wereldtoneel. Ze reisde veel door China, Korea en Japan.


Maurits Martijn
Verkiezingsfraude: We Pakken Je Stem!

Maurits Martijn (1981) is journalist voor De Correspondent. Hij is gespecialiseerd in de impact van digitale technologieën, met een speciale focus op data en surveillance. Hij won verschillende prijzen voor zijn werk en zijn boek samen met Dimitri Tokmetzis, “Je hébt wel iets te verbergen” was een bestseller met meer dan 60.000 verkochte exemplaren.


 

Martine Kamsma
When the Shit Hits the Fan!

Martine Kamsma (1974) is redacteur bij NRC Handelsblad. Ze schrijft over voedsel, waar komt het vandaan en hoe gaan we ermee om? Afgelopen zomer schreef ze een vierdelige portretserie over Nederlandse boeren.

3 & 4 okt
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie