FRAUD

Fraud, 2016, 53min

FRAUD is een conceptuele documentaire uit 2016, geregisseerd door Dean Fleischer-Camp. Het vertelt het verhaal van een gemiddeld blank Amerikaans gezin van vier, die obsessief zg. Big Box winkels, blijven leegkopen, totdat hun alsmaar groter wordende berg van schuld hen tot extreem gedrag brengt om ervoor te zorgen dat zij kunnen beginnen met een schone lei, terwijl het geld blijft stromen. De film graaft diep in de geest van de fraudeur.

Echter, ‘Als je genoeg filmbeelden hebt gevonden van iemands leven, kun je die persoon dan op een specifieke, zelfs misleidende manier, afschilderen?’ Dat is wat deze regisseur, bekend van de bekroonde film ‘Marcel the Shell With Shoes On’, zich afvroeg. Hij stuitte op honderden homevideo’s op YouTube, van een doodnormale Amerikaan Gary en zijn gezin. Met zijn editor Jonathan Rippon knipte en plakte Fleischer-Camp de filmpjes tot een fictief verhaal, waarin een gezin hun huis in brand zet om de verzekering op te lichten en vervolgens naar Canada te vluchten.

In een wereld waarin alles wat op internet staat van iedereen is en fake news aan de orde van de dag is, had Fleischer-Camp nooit gedacht zoveel tegenstrijdige, zelfs emotionele, reacties op zijn documentaire te krijgen. Bijvoorbeeld: Een fictief verhaal zou geen echte documentaire zijn. Of: De filmmakers hadden nooit de beelden van een vreemde mogen gebruiken. Toch doen de filmmakers niets strafbaars. Zij maken goed duidelijk hoe gevaarlijk makkelijk het is om media te manipuleren en daarmee de waarheid te verdraaien.

En is dat niet ook fraude? Zo duiken we alleen maar dieper in de geest van de fraudeur.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie