Lege Handen (2018)

Frits Veerman destijds werkzaam bij Fysisch Dynamisch  Onderzoekslaboratorium, onthulde in de jaren ’70, een groots spionageschandaal. Zijn Pakistaanse collega Abdul Khan had geheime bouwtekeningen van een atoomcentrale het land uitgesmokkeld, waarmee enkele jaren later de atoomcentrale in Lahore, Pakistan is gebouwd. Daardoor kon Pakistan zich ontwikkelen tot een atoommacht. Daarnaast werd de gestolen know-how ook nog eens doorverkocht aan Iran, Noord-Korea en Libië.

Opmerkelijk genoeg werd Frits Veerman kwalijk genomen dat hij de spionagepraktijken van Abdul Khan aan het licht had gebracht. Hij werd hierom zelfs ontslagen. Veerman bleek een luis in de pels van politieke krachten die hem de mond wilden (en willen?) snoeren. Dit klokkenluiden heeft diepe sporen achtergelaten in het leven van Frits Veerman die al veertig jaar lang strijdt voor eerherstel.

Veerman is de hoofdpersoon van de documentaire ‘Lege Handen’  waar Frans Bromet momenteel aan werkt en die volgend jaar in première gaat. Bromet onderzoekt het morele kompas waarop de eigenzinnige eenling Veerman gevaren is. Op het Fraude Film Festival vertoont Frans Bromet enkele fragmenten uit zijn interview met Frits Veerman uit deze film.

 

Productie: Frans Bromet

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie