The Panama Papers

The Panama Papers is een filmdocumentaire die het verhaal van het enorme datalek in kaart brengt dat het grootste wereldwijde corruptieschandaal in de geschiedenis blootlegde. Honderden journalisten over de hele wereld werkten in het geheim, met groot persoonlijk risico, om een ​​schandaal te onthullen met corrupte machtsmakelaars, de puissant rijken, gekozen ambtenaren, dictators, kartelbazen, atleten en beroemdheden die het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca hadden gebruikt om hun geld verbergen voor allerlei illegale redenen.

De rapporten bevatten gedetailleerde belastingontduiking, fraude, vriendjespolitiek, omkoping van overheidsfunctionarissen, bemoeienis met verkiezingen en moord. Het onderzoek heeft aangetoond dat het systeem is gemanipuleerd en het heeft de kluis van goed bewaarde geheimen en slecht verkregen rijkdommen gekraakt, waardoor een enorme en gecoördineerde corruptie onder de elite van de wereld is blootgelegd.

De betekenis voor de gemiddelde, belastingbetalende, gezagsgetrouwe burger is enorm; uit de lekken blijkt dat alleen al in 2010 minstens $32 biljoen was verstopt in meer dan 80 belastingparadijzen. Maar dit verhaal bekendstellen was nog maar het begin. Er kwamen onmiddellijk tegenaanvallen van veel van de genoemden en beschuldigden, die elke denkbare tactiek gebruiken om de journalisten het zwijgen op te leggen.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie