Using the Mental Capacity Act (EN)

Hoe kan het recht iemand beschermen om keuzes te maken als deze mensen ondersteuning nodig hebben, omdat ze niet het volledige mentale vermogen hebben om zelf beslissingen te nemen?

Deze korte instructiefilm laat zien dat de autonomie van juiste deze kwetsbare mensen voorop staat en hoe de wet in het Verenigd Koninkrijk in praktijk werkt. In de film worden de vijf beginselen van die wet uiteengezet door de mensen voor wie die wet is geschreven, dus mensen met beperkte of verminderde wilsbekwaamheid.

In Nederland hebben we soortgelijke wet niet, maar hier gelden wel dezelfde uitgangspunten: respect voor het perspectief en de wensen van mensen met verminderde geestelijke vermogens. We zien deze mensen, hun verzorgers en professionals die hen proberen te helpen, voor dezelfde dilemma’s staan.

Ieder mens moet zo lang mogelijk zijn of haar beslissingen kunnen nemen en zelfstandig kunnen wonen als ze dat willen. Maar bij juist deze kwetsbare mensen ligt het risico op misbruik of uitbuiting op de loer, wat juist de keuze voor optimale verzorging en bescherming rechtvaardigt. Dan ontneem je ze wel de vrijheid om zelf hun leven te leven. Hoe gaan professionals met dit dilemma?

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie