Zembla: Frauderen voor de Jihad (2016)

Dat er met BTW gesjoemeld kan worden, is in het verleden al vaker bekend geworden uit grote fraudezaken. Maar frauderen met BTW voor de Jihad: hoe werkt dat precies?

Zembla ging op onderzoek uit en legde haar analyse vast in de documentaire Frauderen voor de Jihad (2016). Via documenten en brieven, die in 2010 op de schuilplaats van Al Qaida-leider Osama Bin Laden werden aangetroffen, leidt het signaal naar een omvangrijk Italiaans fraudenetwerk, met vertakkingen naar bedrijven en personen in heel Europa. Ook een aantal Nederlandse bedrijven duiken op in dat complexe web van zogenaamde ‘buffer-BV’s’ en ‘plof-BV’s’.

Dat er met BTW gesjoemeld kan worden, is bekend van grote fraudezaken. Maar frauderen met BTW voor de Jihad: hoe werkt dat ?

Regisseur Sander Rietveld  ging op onderzoek uit. Via documenten en brieven, die in 2010 op de schuilplaats van Al Qaida-leider Osama Bin Laden werden aangetroffen, leidt het signaal naar een omvangrijk Italiaans fraudenetwerk, met vertakkingen naar bedrijven en personen in heel Europa. Ook een aantal Nederlandse bedrijven duiken op in dat complexe web van zogenaamde ‘buffer-BV’s’ en ‘plof-BV’s’.

Zembla bezoekt in de documentaire een aantal van deze ondernemingen en interviewt personen om een antwoord te vinden op de vraag of de Jihad gefinancierd wordt met de medewerking van Nederlandse bedrijven.

Productie: Zembla / BNN VARA

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie