Nieuws

Wie verdient dit jaar de Anti Fraude Award

24/04/2018

Op 4 oktober 2018 wordt tijdens het Fraude Film Festival voor het vijfde jaar op rij de Anti Fraude Award uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de bestrijding van fraude. Wie treedt in de voetsporen van het televisieprogramma Tros Opgelicht?!, Transparency International, Peter Olsthoorn en Team High Tech Crime van de politie? Je bent van harte uitgenodigd om een persoon of organisatie te nomineren!

Wie komt er in aanmerking voor de Award? Iedereen die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden op het gebied van fraudebestrijding of op dat vlak een inspirerend initiatief heeft genomen. Inzendingen worden op een longlist geplaatst, die in augustus wordt gepubliceerd op de website van het Fraude Film Festival. Uit de inzendingen kiest een Expert Comité drie kandidaten. De winnaar wordt op 4 oktober tijdens het Fraude Film Festival bekend gemaakt.

Jouw nominatie kun je hier indienen. Vertel ons vooral ook waarom deze kandidaat volgens jou kans moet maken op de Award!

Word jij vrijwilliger bij het Fraude Film Festival?

Wij kunnen het Fraude Film Festival niet organiseren zonder onze vrijwilligers. Lijkt het je interessant om als vrijwilliger mee te werken aan het FFF? Wij zoeken verschillende vrijwilligers in de aanloop naar en tijdens het festival.

Lijkt het je bijvoorbeeld leuk om ons te helpen met verschillende administratieve werkzaamheden? Ben je sterk op het gebied van marketing en/of communicatie? Of heb je een (Engelse) talenknobbel? Wij kunnen jouw bijdrage zeker gebruiken.

Interesse? Kijk hier voor de vacatures of neem contact op via info@fraudefilmfestival.nl.

Hoofdthema FFF 2018: Maatschappelijke ondermijning

23/04/2018

Hoofdthema van het Fraude Film Festival 2018 is ‘Maatschappelijke ondermijning’. De helft van alle bedrijven wordt getroffen door economische criminaliteit en hoewel het totaal aantal misdrijven in Nederland daalt, neemt het aantal gevallen van fraude en cybercrime toe. Fraude is een vorm van ondermijnende criminaliteit, die de structuur van de maatschappij verzwakt of misbruikt. Dat leidt tot een aantasting van haar fundamenten en/of van de legitimiteit van het stelsel dat haar beschermt. Dit soort criminaliteit wordt vaak gepleegd in criminele samenwerkingsverbanden en gaat niet zelden gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie.

Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Maar hoe pakken we dit probleem als samenleving aan? Door overheid, bedrijven en publiek bijeen te brengen en samen te werken!

Tijdens de vijfde editie van het Fraude Film Festival op 4 en 5 oktober wordt het hoofdthema maatschappelijke ondermijning belicht via verschillende onderwerpen als ‘witteboordencriminaliteit’, ‘corporate responsibility’, ‘lawful but awful’ en ‘zeehavenproblematiek’. Door het vertonen van inspirerende films en documentaires over deze uiteenlopende onderwerpen, draagt het FFF op informele wijze bij aan de bewustwording en discussie over gevoelige thema’s. In kritische (panel)discussies na afloop van de films, worden de thema’s uitgediept en kunnen deskundigen en publiek de dialoog met elkaar aangaan.

Oproep tot inzending films

12/04/2018

Ben of ken jij een filmmaker, -producent of distributeur die een speelfilm, documentaire, animatiefilm of short heeft gerealiseerd over een actueel onderwerp in relatie tot fraude, cybercrime, corruptie of integriteit ergens ter wereld? Tijdens het Fraude Film Festival geven wij zowel kleinere als grotere filmmakers een podium. Meld je film aan via info@fraudefilmfestival.nl en voorzie deze van een (beveiligde) online screener, trailer en synopsis. De deadline voor inschrijving is vrijdag 29 juni 2018.

New Zealand International Fraud Film Festival

08/02/2018

Op 2 en 3 maart 2018 vond de tweede editie van het International Fraud Film Festival in Nieuw Zeeland plaats. Tijdens dit tweedaagse festival werden drie belangrijke thema’s belicht: Dishonesty, Technology en Corruption.

Save the date!

Dit jaar vindt op 4 en 5 oktober de vijfde editie plaats van het Fraude Film Festival. Middels het vertonen van inspirerende documentaires en het aangaan van kritische debatten beoogt het FFF actuele fraudeproblematieken te belichten en de (internationale) bewustwording rondom de impact van fraude te vergroten.

Inhouse Fraude Film Festival

14/11/2017

Nog niet uitgekeken? Of wil jij je favoriete documentaire nog eens terug zien? Dit kan! Tijdens een FFF Inhouse wordt een actuele documentaire gecombineerd met een paneldiscussie of expert sessie. Deze sessies zijn met name bedoeld om de interne awareness rondom bepaalde problematieken te versterken.

Fraude Film Festival vertoont Abacus bij La Notte

Op 24 november en 1 december was het Fraude Film Festival te zien bij La Notte. La Notte, de nacht van de andere film, bestaat uit twaalf filmfestivals die samen één programma maken. Het Fraude Film Festival vertoonde tijdens de filmnacht de meeslepende documentaire ‘Abacus: Small Enough to Jail’.

Team High Tech Crime winnaar Anti Fraude Award 2017!

18/10/2017

Op donderdag 5 oktober is tijdens het Fraude Film Festival de vierde Anti Fraude Award uitgereikt aan Team High Tech Crime. De Anti Fraude Award is bedoeld als blijk van waardering voor een persoon, een organisatie of een initiatief die of dat zich aantoonbaar heeft onderscheiden bij de bestrijding van fraude en daarmee een voorbeeldfunctie en een bron van inspiratie is voor anderen.

Frank Serpico guest of honor

03/10/2017

Frank Serpico, de Amerikaanse politieman die in de jaren 60 en 70 de wijdverbreide en systematische corruptie binnen de New York Police Department (NYPD) aan de kaak stelde en naar buiten bracht, komt naar het Fraude Film Festival op 5 en 6 oktober in EYE in Amsterdam.

Regisseur Antonino D’Ambrosio maakte de documentaire ‘Frank Serpico’ over het leven van de oud-politieman, die tijdens het Fraude Film Festival zijn Nederlandse première beleeft. In deze film blikt Serpico (1936) terug op de benarde periode waarin zijn NYPD-collega’s hem het leven zuur maakten, omdat hij niet meedeed aan hun corrupte praktijken. Bij een inval in een drugspand werd Serpico door een verdachte in zijn gezicht geschoten, omdat hij onvoldoende dekking kreeg van twee collega’s. Was dat mogelijk opzet?

Serpico getuigde in 1971 voor de Knapp-commissie, die werd ingesteld om de aanhoudende geruchtenstroom over corruptie en wangedrag binnen de NYPD te onderzoeken. Er volgde een grootscheepse sanering binnen de politiedienst. Serpico nam ontslag en vertrok – met een Medal of Honor op zak – naar Europa om te ontkomen aan de aanhoudende bedreigingen aan zijn adres. Hij woonde in die periode enkele jaren in Haarlem. In 1980 keerde hij terug naar de VS.

Frank Serpico kreeg een internationale heldenstatus door Sidney Lumet’s film ‘Serpico’ (1973), waarin Al Pacino de rol van de onbuigzame undercover agent vertolkte.

Volgens Frank Serpico is het er niet beter op geworden bij de politie sinds zijn vertrek. Op de première van ‘Frank Serpico’ in New York sprak hij van “uitzaaiingen. Het is doorgedrongen tot de top.”

Serpico heeft nog niets van zijn idealisme verloren. Hij blijft zich inzetten voor een onkreukbare en rechtschapen politiemacht. Hij steunt de protesten tegen onnodig politiegeweld in de VS van de Black Lives Matter-beweging.

Welke adviezen heeft hij voor Nederland? Bezoek de documentaire ‘Frank Serpico’ en discussieer met ons mee!

4 & 5 okt
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie