Nieuws

Interview met programmadirecteur Peter van Ingen

30/08/2018

De komende weken tot het festival delen we iedere week een interview met één van de betrokkenen of special guests van het festival. Deze eerste week het woord aan programmadirecteur Peter van Ingen. Sinds de eerste editie is hij verantwoordelijk voor de samenstelling van het programma. Wat is zijn fascinatie met fraude? Hoe stelt hij het programma samen? En wat maakt deze editie zo uniek? Lees het volledige interview:


Maatschappelijke ondermijning: “Er is geen plaats delict, er is geen lijk”

Peter van Ingen over FFF2018

Peter van Ingen is programmadirecteur van het Fraude Film Festival. Sinds de eerste editie is hij verantwoordelijk voor de samenstelling van het programma.

Van Ingen’s fascinatie voor het fenomeen fraude betreft vooral het menselijk gedrag dat bij fraudepleging hoort; waarom en hoe zoeken mensen de grenzen van het oorbare op, of overschrijden die zelfs. “Wat mij intrigeert is de onmetelijke creativiteit van het menselijke brein ook in het geval fraude en corruptie. En daarnaast de wijze waarop fraudeurs zo vaak hun frauduleuze daden goed weten te praten en met hun geweten in het reine weten te komen.”

De selectie

Sinds de oprichting van het Fraude Film Festival in 2013 kiest Peter van Ingen in samenspraak met de partners jaarlijks een aantal actuele onderwerpen en selecteert hij vervolgens met een klein team van o.a. oud-VPRO-collega’s het filmfestival-programma. Daarna zoekt hij geschikte experts uit op het gebied van fraude en corruptie voor de debatten na de filmvertoningen. Van groot belang voor Van Ingen bij het selecteren van films is, dat ze zonder uitzondering, van goede kwaliteit zijn en dat ze nieuwe inzichten verschaffen op het gebied van fraude en corruptie. De films moeten vooral een goed debat en veel discussie oproepen. “Er is mij geen event bekend waar zoveel collega-concurrenten een bijdrage leveren aan een dergelijk onderwerp. Uniek is de vertegenwoordiging van het bedrijfsleven, banken, opsporingsdiensten, advocatenkantoren, de accountancy, als ook de wetenschap. Het toont aan hoezeer bij  deze professionals – onze partners en de deelnemers van het Festival – het grote maatschappelijke belang wordt ingezien van de bestrijding van fraude en corruptie.

In toenemende mate tonen de jaarlijkse edities van het Fraude Film Festival aan hoe film een ideaal medium blijkt voor de uiteenlopende experts op dit terrein. Zowel bij de partners als bij het aanwezige publiek. Tijdens debatten na de filmvertoningen en zeker ook tijdens de gesprekken  in de wandelgangen komen deelnemers tot verdieping van de problematiek en ontstaan veelal nieuwe, vaak verrassende inzichten.

Steeds vaker worden wij gevraagd ook door het jaar heen, om binnen bedrijven via een filmvertoning interne discussies te organiseren over compliance en hoe om te gaan met frauduleus gedrag.”

Ondermijning

FFF2018 is voor het FFF een jubileum-editie: “We bestaan 5 jaar. Het programma dit jaar is niet per se beter of interessanter dan dat van de voorafgaande jaren, wel is het internationaler karakter. Er zijn dit jaar meer buitenlandse deelnemers. Dit jaar is er meer focus op het ondermijnende karakter van fraude en corruptie. Het ondermijnende zit hem in het feit dat fraude  onzichtbaar is. Uit de vele gesprekken die ik voer met de partners van het FFF, blijkt verontrusting: de ondermijning van de rechtstaat is een steeds urgenter probleem. Waar bij een moordzaak sprake is van een lijk en bij drugscriminaliteit van ontdekte wietplantages of drugslaboratoria, is fraude een onzichtbaar fenomeen. Er is geen plaats delict, er ligt geen lijk. Reden waarom de politiek gemakkelijker maatregelen neemt tegen de eerste twee en daarbij fraude en corruptie niet als hoge prioriteit ziet.

In deze 5e editie van het FFF gaan we ondermijning nadrukkelijk voor het voetlicht brengen, want hoewel onzichtbaar op straat, het is enorm ontwrichtend.”

Jonge generatie fraudebestrijders

“Toen wij vijf jaar geleden startten met het Fraude Film Festival, was ik in de veronderstelling dat Nederland niet zo’n frauduleus land was en maar ook dat we achterliepen op het gebied van fraude. Op het FFF blijkt ieder jaar weer dat wij ‘frontrunners’ zijn op het gebied van fraude-opsporing en -bestrijding, ook wat betreft data-analyse en hightech. Daarom zijn  steeds meer buitenlandse gasten erin geïnteresseerd een bijdrage te leveren. Het FFF zet fraudebestrijding en -opsporing in Nederland in een internationale context. Dat doen we door de diverse films die we laten zien en door de interactieve bijeenkomsten in het A-Lab. Vooral de jongere generatie medewerkers van onze partners laten daar zien en beleven wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van o.a. data- en gedragsanalyse”

Donderdag 26 juli 2018             Rogier Nebbeling

 

Break-out sessies tijdens FFF 2018

29/08/2018

Tijdens het festival op 4 en 5 oktober worden verschillende break-out sessies georganiseerd door partners van het Fraude Film Festival. Wil jij samen met een selecte groep bezoekers van het festival (20 tot 30 personen) een thema verder uitdiepen? Lees dan verder en meld je aan voor één van de break-out sessies.

Dit jaar vier nieuwe sessies in A Lab

15/08/2018

Naast de filmvertoningen in EYE hebben we dit jaar weer een programma in A Lab. In samenwerking met een aantal partners organiseert het Fraude Film Festival vier interactieve LAB sessies die qua onderwerpen en thema’s aansluiten bij de programmering en thema’s in EYE.

A Lab is de broedplaats waarbij creativiteit, technologie en sociale relevantie bij elkaar komen. Het experiment staat hierbij centraal. Zo’n 300 creatieve members zijn hier dagelijks mee bezig in het voormalige grootlaboratorium van Shell. A Lab en een aantal van haar members zijn partner van het Fraude Film Festival.

Verwacht een prikkelend programma waarbij beleving centraal staat. We zien je graag in het (A) Lab.

De longlist 2018 is bekend!

Wie maakt dit jaar kans op de Anti Fraude Award? Op 4 oktober 2018 wordt tijdens het Fraude Film Festival voor het vijfde jaar op rij de Anti Fraude Award uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de bestrijding van fraude.

Opgenomen worden op de longlist voor de Anti Fraude Award is natuurlijk al een enorme erkenning en blijk van waardering voor hen die zich bezig houden met de bestrijding van fraude en corruptie. En dit jaar zijn dat maar liefst vijfentwintig kansrijke kandidaten. Aan het Expert Comité de moeilijke taak om hieruit een keuze te maken. Eerdere winnaars van de Anti Fraude Award waren Opgelicht?! in 2014, Transparency International in 2015, Peter Olsthoorn in 2016 en Team High Tech Crime in 2017.

Wie van de vijfentwintig kandidaten mag dit jaar deze prestigieuze award in ontvangst nemen? Dat wordt bekend gemaakt op 4 oktober!

Bekijk hier de longlist 2018.

Schrijf je in voor het Fraude Film Festival

01/08/2018

Dit jaar vindt de vijfde editie van het Fraude Film Festival plaats op 4 en 5 oktober in EYE Amsterdam en A Lab. Meld je nu aan voor het programma en mis geen van jouw favoriete programmablokken!

Bekijk het programma en schrijf je in.

Wie verdient dit jaar de Anti Fraude Award

24/04/2018

Op 4 oktober 2018 wordt tijdens het Fraude Film Festival voor het vijfde jaar op rij de Anti Fraude Award uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de bestrijding van fraude. Wie treedt in de voetsporen van het televisieprogramma Tros Opgelicht?!, Transparency International, Peter Olsthoorn en Team High Tech Crime van de politie? Je bent van harte uitgenodigd om een persoon of organisatie te nomineren!

Wie komt er in aanmerking voor de Award? Iedereen die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden op het gebied van fraudebestrijding of op dat vlak een inspirerend initiatief heeft genomen. Inzendingen worden op een longlist geplaatst, die in augustus wordt gepubliceerd op de website van het Fraude Film Festival. Uit de inzendingen kiest een Expert Comité drie kandidaten. De winnaar wordt op 4 oktober tijdens het Fraude Film Festival bekend gemaakt.

Jouw nominatie kun je hier indienen. Vertel ons vooral ook waarom deze kandidaat volgens jou kans moet maken op de Award!

Word jij vrijwilliger bij het Fraude Film Festival?

Wij kunnen het Fraude Film Festival niet organiseren zonder onze vrijwilligers. Lijkt het je interessant om als vrijwilliger mee te werken aan het FFF? Wij zoeken verschillende vrijwilligers in de aanloop naar en tijdens het festival.

Lijkt het je bijvoorbeeld leuk om ons te helpen met verschillende administratieve werkzaamheden? Ben je sterk op het gebied van marketing en/of communicatie? Of heb je een (Engelse) talenknobbel? Wij kunnen jouw bijdrage zeker gebruiken.

Interesse? Kijk hier voor de vacatures of neem contact op via info@fraudefilmfestival.nl.

Hoofdthema FFF 2018: Maatschappelijke ondermijning

23/04/2018

Hoofdthema van het Fraude Film Festival 2018 is ‘Maatschappelijke ondermijning’. De helft van alle bedrijven wordt getroffen door economische criminaliteit en hoewel het totaal aantal misdrijven in Nederland daalt, neemt het aantal gevallen van fraude en cybercrime toe. Fraude is een vorm van ondermijnende criminaliteit, die de structuur van de maatschappij verzwakt of misbruikt. Dat leidt tot een aantasting van haar fundamenten en/of van de legitimiteit van het stelsel dat haar beschermt. Dit soort criminaliteit wordt vaak gepleegd in criminele samenwerkingsverbanden en gaat niet zelden gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie.

Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Maar hoe pakken we dit probleem als samenleving aan? Door overheid, bedrijven en publiek bijeen te brengen en samen te werken!

Tijdens de vijfde editie van het Fraude Film Festival op 4 en 5 oktober wordt het hoofdthema maatschappelijke ondermijning belicht via verschillende onderwerpen als ‘witteboordencriminaliteit’, ‘corporate responsibility’, ‘lawful but awful’ en ‘zeehavenproblematiek’. Door het vertonen van inspirerende films en documentaires over deze uiteenlopende onderwerpen, draagt het FFF op informele wijze bij aan de bewustwording en discussie over gevoelige thema’s. In kritische (panel)discussies na afloop van de films, worden de thema’s uitgediept en kunnen deskundigen en publiek de dialoog met elkaar aangaan.

Oproep tot inzending films

12/04/2018

Ben of ken jij een filmmaker, -producent of distributeur die een speelfilm, documentaire, animatiefilm of short heeft gerealiseerd over een actueel onderwerp in relatie tot fraude, cybercrime, corruptie of integriteit ergens ter wereld? Tijdens het Fraude Film Festival geven wij zowel kleinere als grotere filmmakers een podium. Meld je film aan via info@fraudefilmfestival.nl en voorzie deze van een (beveiligde) online screener, trailer en synopsis. De deadline voor inschrijving is vrijdag 29 juni 2018.

New Zealand International Fraud Film Festival

08/02/2018

Op 2 en 3 maart 2018 vond de tweede editie van het International Fraud Film Festival in Nieuw Zeeland plaats. Tijdens dit tweedaagse festival werden drie belangrijke thema’s belicht: Dishonesty, Technology en Corruption.

4 & 5 okt
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie