Expert Comité

Een onafhankelijk Expert Comité beoordeelt de nominaties en selecteert de winnaar. Uit een longlist van ca. 20 kandidaten, worden drie genomineerden geselecteerd en één winnaar. Het Expert Comité bestaat momenteel uit de volgende personen:

Adriaan van Dorp (Voorzitter)

fff adriaan van dorp

Adriaan van Dorp is directeur van Security & Intelligence Management en lid van de ABN AMRO Bank Management Groep. Hij stuurt een team aan dat zich bezighoudt met onderzoek naar uiteenlopende vormen van financiële criminaliteit. Daarvoor werkt hij in managementfuncties bij de politie Amsterdam-Amstelland en bij het Korps Landelijke Politiediensten. Daar geeft hij leiding aan de Intelligence Unit van de Nationale Recherche. Na zijn opleiding aan de Politieacademie studeert hij af als organisatie-antropoloog. Wellicht verklaart dat zijn focus op een weerbare samenleving, cultuurverandering en leiderschap. Adriaan richt zich op een duurzame financiële industrie die integriteit, transparantie en eenvoud nastreeft.

Gedelegeerde zetel

In 2017 is Michel Zandbergen tijdelijk toegetreden tot het Expert Comité, als vervanger van Adriaan van Dorp. Michel is al meerdere jaren succesvol op het gebied van fraudepreventie en de bestrijding van diverse vormen van financiële fraude en criminaliteit.

ABN AMRO


André Brantjes (Lid)

fraude film festival andre brantjes

André is sinds 1987 advocaat in arbeids-, ondernemings- en sportrecht met een kantoor in Amsterdam en een Dutch Desk in Boston. Hij behartigt de belangen van (inter)nationale ondernemingen, topsporters en sportbonden. Vanuit Boston begeleidt hij bedrijven en startups die overwegen te investeren in Nederland. Hij is bekend als pleitbezorger van de Coaches Betaald Voetbal en Michael Rasmussen. Daarnaast is hij arbiter bij het sporttribunaal in Lausanne, waar zaken dienen over matchfixing en geschillen worden beslecht in tucht-, transfer- en dopingzaken (bijtincident Suárez, Claudia Pechstein).

Brantjes Advocaten Amsterdam


Inge-Lisa Toxopeus-De Vries (Lid)

Inge-Lisa is als forensisch accountant verbonden aan BDO. Specialist in fraudeonderzoek en het begroten van vermogensschade. Werkte eerder bij de Big Four en in de advocatuur. Zij slaat een brug tussen recht en accountancy. Naast het uitvoeren van onderzoeken is Inge-Lisa actief in het onderwijs. Bij de Erasmus Universiteit is zij betrokken bij de post-academische opleiding Forensisch Financieel Deskundige. Inge-Lisa verzorgt ook colleges financiële analyse, jaarrekening lezen en vermogensschade aan advocaten, curatoren, rechters-commissarissen.

BDO, Hermes Advisory & Firm Onderwijs


Ronald Prins (Lid)

prins

In 1995 studeert Ronald als wiskundige af aan de Technische Universiteit Delft. Zijn carrière begint bij de afdeling digitale technologie van het NFI. Zijn specialiteit: encryptie. Hij speelt een prominente rol bij het decrypten van beveiligingen waar opsporingsinstanties op stuiten. In 1999 richt hij met Menno van der Marel Fox-IT op. Fox-IT speelt een cruciale rol in de cybersecurity van Nederland. Zo ontwikkelt het bedrijf apparatuur voor de bescherming van staatsgeheimen, verricht digitaal onderzoek naar integriteits- en fraudedelicten en beveiligt overheid en bedrijfsleven. Fox-IT haalt regelmatig het nieuws, bijvoorbeeld om uitleg te geven over veiligheidsvraagstukken.

Fox-IT


Roulerende zetel

Een zetel binnen het Expert Comité wordt ingevuld door een daartoe gevraagde Expert op het gebied van fraudebestrijding. Elk jaar wordt daartoe een persoon voorgedragen, die met instemming van het Expert Comité gevraagd wordt eenmalig zitting te nemen in het Expert Comité.