Terugblikken op 10 jaar Fraude Film Festival met Adriaan van Dorp
23 september 2024 

Terugblikken op 10 jaar Fraude Film Festival met Adriaan van Dorp

Adriaan is managing Director van de afdeling Security & Integrity Management bij de ABN AMRO bank.

terugblikken-10-jaar-fff-adriaan-van-dorp

Hoe ben je als partner betrokken geraakt bij het Fraude Film Festival? 

“Tien jaar geleden kwam de oprichter van het festival, Rob Otjens, naar me toe met het idee van het Fraude Film Festival. Rob en ik lagen snel op één lijn als het aankomt op nieuwe ideeën. Misschien herken je dat wel? Het klikte enorm tussen ons in de samenwerking. Wij zijn toen met een groep enthousiaste mensen bijeengekomen in Naarden, en Rob had het al helemaal uitgedacht. Ik vond het een briljant idee. De nadruk lag op de publieke private samenwerking, waar bijvoorbeeld de werelden van banken en de politie samenkomen. Het Fraude Film Festival zou een mooie plek worden om elkaar te ontmoeten, en dat is nu een groot succes geworden.”

Waarom vind je dit een festival belangrijk om bij betrokken te zijn?

“Ik vind dat de wereld onvoldoende weerbaar is tegen criminaliteit en onveiligheid. Een deel van het probleem zit hem daarin dat er te weinig communicatie is tussen partijen om tot gemeenschappelijke oplossingen te komen. De aanpak van de overheid is hierin bijvoorbeeld vrij solistisch. Ook banken hebben een veel maatschappelijkere rol dan de beeldvorming doet lijken. Ik vind dat het Fraude Film Festival hierin op een luchtige manier ervoor zorgt dat we dialoog blijven aangaan. We hadden bijvoorbeeld ook weer een commissie kunnen starten, maar het tonen van films maakt het ook heel zichtbaar, wat enorm ondersteunend kan zijn voor het gesprek omdat het precies de kern van de problematiek raakt.”

Zijn er enkele van de meest momenten of samenwerkingen die je hebt meegemaakt tijdens het festival waar je trots op bent?  

“Ja, zeker! Naar aanleiding van het Fraude Film Festival zijn banken, de politie, FIOD en het Openbaar Ministerie meerdere keren bij elkaar gekomen om te kijken of daar een samenwerkingsverband kan ontstaan. Uit die gesprekken zijn er bijvoorbeeld twee nieuwe taskforces ontstaan. In 2019 is uiteindelijk een pilot gestart genaamd de ‘Serious Crime Taskforce’ (SCTF), die in 2021 een structureel karakter heeft gekregen.”    “Ook zijn ze begonnen door het Fraude Film Festival met Terrorisme Financiering Taskforce. Dit zijn wel de samenwerkingen waar ik trots op ben dat die zijn ontstaan vanuit het Fraude Film Festival.” Bij deze Terrorisme Financiering Taskforce is er een samenwerking tussen publieke en private partners met de focus op preventieve en strafrechtelijke aanpak van Terrorismefinanciering.     “Wat ik ook heel leuk vind op het festival zijn de Anti Fraude Awards. Dit is een mooie manier om briljante ideeën een podium te geven. Dit zijn meestal kleine partijen die met veel energie en innovatie proberen nieuwe dingen te creëren. De uitreiking geeft hun dan een mooie platform en de aandacht die ze verdienen.”

Hoe hebben de thema’s en discussies binnen het festival jouw eigen werk of inzichten beïnvloedt?  

“Het Fraude Film Festival is voor mij wel echt een eye-opener geweest als het gaat om de beeldvorming van banken en het beeld wat het publiek heeft over hoe banken in de samenleving staan. Er zijn elk jaar journalisten op podia, die in gesprek gaan met betrokken partijen. Zo heb ik een paar jaar geleden op het podium gestaan met journalist Jort Kelder, en wat mij opviel is dat alle vragen gebaseerd waren op een vrij negatief beeld over hoe banken te werk gaan. Ik vind het ook goed dat dit soort dialogen er zijn, omdat je de kans krijgt om je persoonlijke verhaal te doen hoe je ernaar kijkt. Ik voel zelf enorm de verantwoordelijk om de wereld een beetje mooier te maken, dus dit soort gesprekken laten heel erg de menselijke maat van het verhaal zien. Door het Fraude Film Festival heb ik mij dus nog meer gerealiseerd dat we dat dialoog echt met z’n allen moet blijven voeren.”

Wat denk je dat de grootste impact van het Fraude Film Festival is geweest op het publieke debat over fraude?  

“Wat je in het begin heel erg zag, is dat het vooral een ‘privaat feestje’ was. De politie en het Openbaar Ministerie deden bijvoorbeeld ook niet mee. Later zag je dat de overheid wat meer is gaan bewegen. Zo zijn er ook een paar keer ministers geweest die instapten, zoals oud -ministers van Justitie & Veiligheid Ard van der Steur en Ivo Opstelten, wat ook weer voor media-aandacht zorgt. Dat soort dingen helpen wel voor de impact, en het nodigt echt uit om het gesprek aan te aan.”

Hoe zie je de rol van partners evolueren in de toekomst van het festival?  

“In de financiële wereld is natuurlijk veel concurrentie. Wie heeft het beste tikkie? Wie heeft de laagste hypotheek? Als het om veiligheid gaat, zijn wel duidelijk collectieve afspraken dat we elkaar niet beconcurreren. Hierin moeten we ons bescheiden opstellen, en elkaar helpen. De rol en opstelling van de banken als partner moet dus niet te veel veranderen, want bescheidenheid is hierin het uitgangspunt.     Wat mij betreft mogen de taskforces en de publiek-private samenwerkingen nog meer benadrukt worden. Niet alleen bij betrokken partijen om verdere samenwerkingen te onderzoeken, maar ook bij het publiek om ze op de hoogte te stellen wat er nu gedaan wordt en hierin een realistisch beeld af te geven van de problematiek. Het Fraude Film Festival heeft het in zich om mooie dingen te creëren en bereiken, dus daar moeten we vooral mee gaan verder gaan waar we mee bezig zijn.”

Over de schrijver
Reactie plaatsen