Beleggersfraude 2.0

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Helaas is dat besef er vaak te laat… een ideale situatie voor financiële fraudeurs. Geld is nu eenmaal een gewillig product en beleggen is een mooie manier om dat te krijgen, toch?

Tijdens de economische crisis is beleggen misschien nog wel interessanter geworden. Fraudeurs maken hier gretig gebruik van. Dus wie denkt dat beleggingsfraude niet veel meer voorkomt, komt bedrogen uit. Begin 2018 toonde de Fraudehelpdesk aan dat het aantal slachtoffers van beleggingsfraude de laatste jaren is toegenomen. De fraudeurs zelf worden ingenieuzer en het is erg lastig om hen te pakken. Als ze dan al betrapt worden, duurt het jaren voordat een rechtszaak rond is. Dat blijkt uit bijvoorbeeld de miljoenenfraude van het bedrijf Quality Investments. Zij verdienden geld door beleggers te laten investeren in levensverzekeringen van terminaal zieke patiënten.

Maar die miljoenen vallen misschien wel in het niet als je het naast hét financieel misdrijf van de 21e eeuw legt. Zoals vertoont in de documentaire  de The China Hustle, liepen daarbij talloze gedupeerde investeerders in de val van Amerikaanse beleggingsondernemingen. Door onbekende Chinese bedrijven te transformeren naar Amerikaanse, kregen de ondernemingen het voor elkaar om de bedrijven op de NYSE te krijgen. Via onder meer klokkenluiders kwam de fraude uiteindelijk aan het licht. Dit is één van de ongelooflijke verhalen die op het Fraude Film Festival wordt vertoond. 

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie