Blockchain en Bitcoins

Blockchain en Bitcoins staan volop in de aandacht van de media, het bedrijfsleven, de banken, overheden en de politiek. En dat is niet voor niets. Blockchain heeft een positieve invloed op veiligheid, fraude en kosten met betrekking tot transacties en contracten.

Binnen onze economie heerst een groot gevoel van wantrouwen. Wantrouwen is een van de drijfveren van Blockchain. We hebben tot op heden transacties en contracten nodig gehad om ons vertrouwen tijdens het zaken doen te vergroten. Maar wat nou als we op een andere manier voor dat vertrouwen kunnen zorgen? De blockchain technologie stelt ons in staat om op een minder complexe manier ons werk veiliger en met meer vertrouwen te doen.

Het internet zoals we dat nu kennen is enorm gecentraliseerd. Alles wat we doen, bekijken en opslaan op internet gaat via de servers van een paar grote spelers zoals Facebook, Amazon, Google en Airbnb. We vertrouwen al onze data toe aan deze ‘big boys’ zonder dat we weten wat er met die data wordt gedaan.

In 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto, een pseudoniem van een anoniem persoon, een artikel over zijn vondst: Bitcoin, de digitale valuta. Hij richtte tevens de eerste Blockchain database op. Dankzij Blockchain wordt het mogelijk om buiten de gevestigde netwerken om zelfstandig digitale transacties te doen, de digitale informatie gedecentraliseerd op te slaan en op dergelijke wijze de macht over je eigen data te behouden. De Blockchain technologie maakt het mogelijk een geheel nieuw internet te bouwen dat door niemand kan worden afgesloten. Het is als het ware een extra laag bovenop het internet. Het is de technologie achter bitcoin, maar is tot veel meer in staat dan alleen het creëren van een virtuele valuta. Wat wordt de functie van de banken in de toekomst?

De Blockchain technologie kan door niemand worden afgesloten. De mogelijkheden en toepassingen lijken eindeloos: denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van zwarte handel met concertkaartjes, het tegengaan van identiteitsfraude van bedrijven en het beheren van je eigen vertrouwelijke (medische-) gegevens. Too good to be true?

Het onderwerp Blockchain en Bitcoins mag niet ontbreken op het Fraude Film Festival: het is een nieuwe virtuele identiteit, een nieuwe realiteit, die ook weer fraude- en hackgevoelig is en nieuwe mogelijkheden tot frauderen uitlokt.

3 & 4 okt
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie