De mazen van het net

Fraude in de visserij: is dat echt iets van andere tijden? Daar blikken we in dit themablok van het Fraude Film Festival  2018 op terug samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Openbaar Ministerie.

De in opspraak gekomen visserijtechniek heeft er uiteindelijk toe geleid dat het Europees Parlement begin dit jaar stemde voor een totaalverbod op pulsvisserij. De Nederlandse vissers zijn er woest om. Maar er is wel meer aan de hand in de visserijbranche. In juni 2018 publiceerden Nederlandse kranten waaronder Het Financieele Dagblad en NRC Handelsblad dat Europese milieu- en visserijorganisaties ook fraude vermoeden bij de Nederlandse pulsvisserij. Deze organisaties hebben het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) opgeroepen een onderzoek te starten naar de fraude. Corruptie of andere illegale activiteiten kunnen de Europese Unie in potentie financieel sterk schaden. Daarom houdt de NVWA toezicht op de gehele visserijketen en controleert daarbij ook de vangstquota en illegale vangst en handel van vis.

Ondanks de strenge controles en quota blijft fraude in de vissector – en in de voedselindustrie in het algemeen – bestaan. Zijn we reddeloos verloren of valt het tij nog te keren?

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie