Financieel misbruik van kwetsbare groepen

Fraude treft ook de meest kwetsbare groepen binnen de samenleving. Recent publiceerde het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) een onderzoek over ouderenmishandeling met alarmerende resultaten. Ruim één op de twintig ouderen heeft te maken met een vorm van mishandeling. Financieel misbruik blijkt de meest voorkomende vorm van ouderenmishandeling.

Door de vergrijzing van de samenleving en de toename van het aantal ouderen dat sociaal geïsoleerd raakt, is er een grote risicogroep voor financieel misbruik ontstaan. De afhankelijkheid van anderen voor o.a. financiële zaken maakt de ouderen kwetsbaar. De fraude begint vaak klein, zoals het gebruiken van huishoudgeld van de oudere voor eigen spullen. Maar langzaam verandert dit in een glijdende schaal: het aanpassen van documenten of een testament zonder toestemming, de uitbuiting door diefstal en bemoeienis met persoonlijke geldzaken.

Tijdige signalering en aanpak is van groot belang om de financiële uitbuiting van ouderen terug te dringen. Notarissen vormen daarin een belangrijke beroepsgroep met een vertrouwenspositie. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) ziet het als haar plicht om daar een rol in te spelen. Tijdens deze editie van het Fraude Film Festival gaan we in gesprek met de KNB over de thematiek en hoe de KNB deze vormen van fraude onder de aandacht brengt bij ouderen en hun mantelzorgers.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie