Fraude met emissierechten

Duurzaamheid staat hoog op de politieke agenda. Maar ook voor verduurzamen geldt soms dat niets is wat het lijkt. Nieuwe vormen van verduurzamen trekken juist ook nieuwe vormen van fraude aan. Dit werkt zeer schadelijk en ondermijnend voor de samenleving, als blijkt dat het nastreven van goede, ‘groene’ doelen gepaard gaat met oplichting en fraudeschandalen. Al jaren zijn alle landen in de wereld bezig met de doelstellingen van het Klimaatverdrag. Maar heeft dit wel tot échte oplossingen geleid? Of worden het klimaat én de maatschappij alleen maar meer beschadigd en ondermijnd?

Een voorbeeld hiervan is de grootschalige fraude in emissiehandel, waarbij gebruik wordt gemaakt van fictieve bedrijven. Onlangs nog heeft de rechtbank in Den Haag twee personen veroordeeld tot 8 jaar celstraf en hoge boetes voor het plegen van btw-fraude met fictieve handel in CO2-emissierechten. Ook de Nederlandse Emissieautoriteit adresseerde in 2010 al de frauderisico’s bij handel in emissierechten en publiceerde daarover een rapport. Toch blijken deze btw-fraudes hardnekkig en onderzoeken lopen uit op complexe, internationale fraudenetwerken. In beide te vertonen documentaires loopt ogenschijnlijk ‘normale business’  uit op ernstige fraudes, waarvoor de samenleving uiteindelijk de hoogste prijs betaalt.

Samen met Tames Rietdijk van Business Forensics, INFORM en Rabobank gaan we tijdens het Fraude Film Festival in gesprek over duurzaamheid en nieuwe vormen van fraude.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie