Kwetsbare infrastructuren

Deze zomer werden de containerterminals van APM in de Rotterdamse haven stilgelegd met ransomware. Eerder was al een elektriciteitsnetwerk in Oekraïne gehackt, evenals een dam in de buurt van New York en het vliegveld in Kiev…Volgens het Amerikaanse informatiebeveiligingsbedrijf Symantec wisten hackers zich door middel van het installeren van een trojanvirus, toegang te verschaffen tot vitale onderdelen van de computersystemen.

Op dit moment bewegen tophackers zich door de digitale infrastructuur van bedrijven, fabrieken en banken. Wat gebeurt er als dit ze ook lukt bij vitale infrastructuren als energie- en drinkwatervoorziening, of wegensystemen, bruggen en waterwerken? Hoe kunnen we die beschermen tegen kwaadaardige hackers?

Europese overheden zijn zich bewust van de dreiging, maar ze kunnen niet altijd iets ondernemen.  Veel van de vitale infrastructuren zijn in handen van private bedrijven en dat maakt het lastig om problemen vanuit de overheid aan te pakken.

De gevolgen kunnen diep ingrijpen in de samenleving en de economie. Zijn we niet te afhankelijk geworden van computers, software en telefoons?

3 & 4 okt
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie