Misconduct Resilient Organisation

De maatschappij is in onrust. Niet alleen door geopolitieke onrust of technologische disruptie, ook door continue stroom van incidenten in het bedrijfsleven. Malversaties met voedsel of heimelijke aanpassingen in auto’s, misbruik van offshore vennootschappen, corruptie en machtsmisbruik. In de volksmond al gauw op de grote fraude-berg gegooid. In een samenleving waarin alles met elkaar verbonden is, brengt dit grote reputatierisico’s met zich mee. Dit sterkt de maatschappelijke roep, gevoed door de mediacratie, dat organisaties adequaat en snel reageren op dergelijke gebeurtenissen. Het wantrouwen neemt snel toe en vergevingsgezindheid neemt af.

Hoe bescherm je nu je organisatie tegen wangedrag? En hoe zoek je in het web van toenemende regels, controles en audits naar de juiste manier om optimaal te presteren?

In eerste instantie door de alertheid in uw organisatie te vergroten; medewerkers helpen in het maken van – de juiste – keuzes en waakzaamheid op de dunne lijn tussen compliance en onethisch gedrag. Met een strak zittend harnas gaat geen ridder ten strijde. Geen harnas met veel en dure preventieve controles voor incidenten die waarschijnlijk niet of juist toch wel zullen gebeuren. Naast alertheid en waakzaam zijn voor risico’s en inbreuken, is veerkrachtig bij incidenten de tweede pijler. We noemen dit Misconduct Resilient Organisations.

De film “All the Queen’s horses” vertelt het verhaal van de grootste gemeentelijke fraudeur in de Amerikaanse geschiedenis. Deze film van filmmaker Kelly Richmond Pope gaat over Rita Crundwell die voor meer dan 53 miljoen dollar aan publieke middelen heeft verduisterd in haar functie als penningmeester van Dixon, Illionois, een klein stadje met een bevolking van slechts 16.000.

Hoe was het mogelijk dat Crundwell elke dag meer dan 37.000 dollar kon wegnemen uit een stad met een jaarlijks budget van ongeveer 6 miljoen dollar? Hoe kon een dergelijke verduistering ongemerkt worden in strakke budgetcontroles, jaarlijkse audits door twee onafhankelijke accountants en in jaarlijkse beoordelingen door overheidsinstanties? Waarom vonden de plaatselijke bewoners Crundwell’s buitensporige rijkdom en frivole uitgaven niet verdacht?

En de meest belangrijke vraag: zou deze fraude ook hebben kunnen plaatsvinden in een Misconduct Resilient Organisation?

 

3 & 4 okt
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie