Ons dagelijks voedsel

De moderne consument is steeds bewuster bezig met voedsel en stelt hoge eisen aan de producten die in de supermarkt liggen. Dat heeft niet kunnen verhinderen dat we de afgelopen jaren opgeschrikt zijn door verschillende schandalen in de voedselindustrie.

Paardenvlees dat als rundvlees wordt verkocht, misstanden in slachthuizen en verboden middelen in voedselproducten. De afgelopen zomer stond het nieuws grotendeels in het teken van het Fipronil-schandaaleen insecticide dat nooit in eieren terecht had mogen komen.

Dergelijke misstanden leiden tot veel maatschappelijke onrust. en ze tasten het vertrouwen in de voedselproductie aan. In Europa houden verschillende organisaties – publiek en privaat – zich bezig met het toezicht op een verantwoorde en veilige voedselproductie. In Nederland is dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De pluimvee-industrie heeft niet alleen met het Fipronil-schandaal te kampen. Eerder waren er salmonella- en dioxinebesmettingen, meerdere constateringen van gebrekkige hygiëne en misstanden bij het slachten van kippen. Ook met eieren wordt gesjoemeld. Gewone eieren worden verkocht als vrije-uitloop- of scharreleieren. Hoeveel schandalen gaan er nog komen? En wat kunnen we ertegen doen?

3 & 4 okt
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie